tiistai 30. elokuuta 2011

MTV3: Poliisi tyhjensi Kalasataman romanileirin - asukkaat poistuivat jääkaappeja kantaen

MTV3: Poliisi tyhjensi Kalasataman romanileirin - asukkaat poistuivat jääkaappeja kantaen 30.8.2011

Poliisi tyhjensi aamulla Helsingin Kalasataman romanileirin. Noin 40 poliisia aloitti leirin tyhjentämisen 8.30. Romaneille annettiin 60 minuuttia aikaa kerätä tavaransa ja purkaa leiri. Romanian romaneja oli paikalla hieman poliiseja vähemmän.

MTV3:n paikalla olleen toimittajan mukaan poliisi antoi romaniaa puhuville romaneille toimintaohjeita ilman tulkkia, suomeksi.

Sosiaalikeskus Sataman tiedotteen mukaan kaupunki on tarjonnut romaneille majoitusvaihtoehdoksi Rastilan leirintäaluetta, vaikka on tiedossa ettei köyhillä siirtolaisilla ole siihen varaa.

- Rastila maksaa kuukaudessa yli 900 euroa. Ei minullakaan olisi siihen varaa, sanoo Vapaa Katto ry:n tiedottaja Keiju Oksanen.

Kaikki sosiaalikeskuksen pihassa asuneet henkilöt menettävät pysyvän asuinpaikkansa.

Toiseksi vaihtoehdoksi kaupunki tarjosi Diakonissalaitoksen tiloja Helsingin Kalliossa.

MTV3:n toimittajan mukaan Kalasataman alueelta poistuneet romanit kantoivat mukanaan mm. jääkaappia ja suuria jätesäkillisiän erilaista tavaraa.

Kaupunki oli tuonut paikalle hinausautoja, joiden lavoille kerättiin romanien käyttämiä asuntovaunuja ja romuautoja. Sosiaalikeskus Sataman rakennuksen purku aloitetaan jo tänään.

Helsingin kaupunginhallitus teki päätöksen kaikkien nykyisten ja tulevien leirien häädöstä sekä purkamisesta 6. kesäkuuta 2011.

__________________________________________

Helsingin Sanomat: Kymmenet poliisit häätivät romanit Kalasatamasta

Nelisenkymmentä poliisia tyhjensi tiistaiaamuna Helsingin Kalasataman romanileirin.

Järeässä operaatiossa 6–7 poliisiautoa piiritti sosiaalikeskus Sataman. Keskuksen ovi murrettiin auki, ja mellakkavarusteisiin pukeutuneita poliiseja kiipesi talon katolle. Paikalla oli myös poliisikoiria ja pidätysbussi, kertoi paikalla ollut HS:n toimittaja Jorma Palovaara.

Satamassa majailleille noin 30 romanille annettiin tunti aikaa poistua sosiaalikeskuksesta. Romaniankielisessä tiedotteessa häädettyjä kehotettiin siirtymään Kallion Diakonissalaitoksen päiväkeskukseen, jonne heille on järjestetty neuvontaa.

Kaupunki ei tarjoa romaneille yöpymispaikkaa.

"Heitä on opastettu parin viikon ajan leiriytymään omalla kustannuksellaan leirintäalueille tai kääntymään suurlähetystön tai päiväkeskuksen puoleen. Päälinjaus on, että kaupunki ei järjestä asumista, vaan heidän on tultava toimeen omillaan", sanoo sosiaaliviraston johtava asiantuntija Jarmo Räihä.

Romanit poistuivat Kalasatamasta rauhallisesti. Häätöpäivää he eivät tienneet etukäteen.

"Meillä ei ole paikkaa mihin mennä. Poistumiseen annettiin tunti aikaa, mutta meillä ei ole autoa eikä mahdollisuutta siirtää tavaroita pois", kertoi romanialainen Regina HS:lle Satama-aktiivin Keiju Oksasen tulkkaamana. Regina kertoi asuneensa Satamassa yli vuoden.

Romanit kritisoivat myös sitä, ettei paikalla ollut häädön alkaessa tulkkia.

Oksasen mukaan kaikki keskuksessa asuneet romanit eivät olleet häädön aikaan paikalla, ja heidän tavaransa jäivät keskukseen. Ne siivotaan pois. Aidan taakse jäi myös autoja ja asuntovaunuja, jotka viedään kaupungin varikolle.

Rakennusvirasto on ryhtynyt pystyttämään aitaa sosiaalikeskuksen ympärille. Tänään aluetta siivotaan ja Satama luovutetaan purku-urakoitsijalle.

Rakennuksen purkamisen on määrä alkaa huomenna.

__________________________________________

Svenska YLE: "Omänskligt att tömma romläger"

Enligt nätverket Fri Rörlighet utfördes vräkningen av romlägret i Fiskehamnen i dag på ett omänskligt sätt, eftersom en tolk inte fanns på plats och romerna bara fick en timme på sig att packa sina saker och lämna lägret.


- Vräkningen är en fortsättning på stadens romfientliga och orealistiska linje som de kört under hela sommaren. De ständiga vräkningarna har endast försvårat romernas liv, men de har inte minskat på lägrena. Alla människor förtjänar en sovplats, säger Markus Himanen från nätverket Fri Rörlighet.

- Det är fråga om trakasserier med rasistiska förtecken, pratet om romernas säkerhet är skrattretande. Romernas levnadsförhållanden i sitt hemland är inte bättre än i Helsingfors, säger Eetu Viren från Fri Rörlighet.

Helsingfors stad har inte uppmärksammat romernas egna önskemål på något sätt, trots att man enligt Finlands egna riktlinjer borde höra företrädare för romerna i saker som berör dem.

- Vi kräver att staden börjar från början med sin rompolitik. Utgångspunkten bör vara ett samarbete mellan romerna, den tredje sektorn och staden. Romerna har upprepade gånger uttryckt en vilja att få arbete och ett ställe att vistas på utan rädsla för vräkning. Vi bör stöda romerna i de här strävandena, säger Viren.

___________________________________________

Kansan Uutiset: Poliisia ei tarvittu romanileirin häätämiseen

Poliisit, osa aluksi jopa mellakkavarusteissa, saivat seurata aamulla sivusta romanileirin häätöä Helsingin kalasatamassa. Heidän ei tarvinnut puuttua ilman järjestyshäiriöitä sujuneeseen häätöön.

Leiriä Sosiaalikeskus Sataman tiloissa pitäneet romanit poistuivat paikalta, eivätkä jääneet seuraamaan kaupungin Tilakeskuksen työntekijöiden leirin purkamista. Pihaa tyhjennettiin leiriläisten sinne jättämästä omaisuudesta, ensimmäiseksi vietiin Tattarisuolle isommat tavarat, autot ja asuntovaunut.

Paikalla ei ollut romanian kielen tulkkia ja heille annettiin ainoastaan tunti aikaa pakata tavaransa ja poistua. Samalla häädettiin myös sosiaalikeskus Satama. Talon purku on määrä aloittaa lähiaikoina.

Sosiaalikeskus Sataman aktiivit tuomitsivat kaupungin toimet epäinhimillisinä. Kaupungin päätös ”kerjäläisongelman” ratkaisemiseksi jättää heidän mukaansa kokonaan huomioimatta päätöksen kohteena olevan ihmisryhmän, leireissä asuvat siirtolaiset.

– Häätö jatkaa kaupungin koko kesän läpi toteuttamaa täysin epärealistista ja romanivihamielistä linjaa, sanoi Markus Himanen Vapaa liikkuvuus -verkostosta.

Rastila on liian kallis

Helsingin kaupunki on tuloksetta yrittänyt häätää sosiaalikeskus Sataman pihalla olevan leirin useaan otteeseen koko leirin kaksivuotisen historian aikana.

Helsingin kaupunginhallitus teki päätöksen kaikkien nykyisten ja tulevien leirien häädöstä sekä purkamisesta 6. kesäkuuta. Majoitusvaihtoehdoksi kaupunki on osoittanut romaneille Rastilan leirintäaluetta. Romanit ovat pitäneet tätä vaihtoehtoa liian kalliina.

Romaneille on tarjottu mahdollisuutta käyttää Diakonissalaitoksen palveluja. Laitoksella ei kuitenkaan ole tarjota ratkaisua majoittumiseen. Sen palvelut rajoittuvat päiväkeskuksessa käytettävissä oleviin suihku- ym. palveluksiin.

– Jatkuvat häädöt ovat ainoastaan vaikeuttaneet romanien elämää, mutta leirejä ne eivät ole vähentäneet. Ihmiset liikkuvat toimeentulomahdollisuuksien, eivät majoituspaikkojen perässä, mutta kaikki ihmiset tarvitsevat yösijan, katsotaan Vapaa liikkuvuus -verkostossa.

Yhteistyötä, ei häätöjä

Vapaa Liikkuvuus -aktiivit muistuttavat Euroopan Neuvoston ihmisoikeusvaltuutettu Thomas Hammarbergin peräänkuuluttaneen toimia, jotka lähtömaihin palauttamisen sijasta helpottavat romanien osallistumista kohdemaan yhteiskuntaan.

Amnesty Internationalin mukaan romaniyhteisöjen pakkohäädöt ovat lisääntyneet EU:ssa viime aikoina. Amnesty on raportoinut pakkohäädöistä Slovakiassa, Bulgariassa, Kreikassa, Italiassa, Romaniassa ja Serbiassa.

Vapaa Liikkuvuus -verkosto syyttää yhteistyön sijasta häätölinjalle lähtenyttä Helsingin kaupunkia siitä, että se on omaksunut näiden maiden rasistisen linjan.

– Vaadimme, että kaupunki aloittaa romanisiirtolaispolitiikan suunnittelun alusta. Sen lähtökohdaksi tulisi ottaa yhteistyö romanisiirtolaisten, kolmannen sektorin toimijoiden kanssa ja kaupungin välillä, sanoi Eetu Viren Vapaa liikkuvuus -verkostosta. Romanisiirtolaiset ovat hänen mukaansa ilmaisseet toistuvasti haluavansa työtä ja jonkin paikan, jossa he voivat oleskella rauhassa ilman pelkoa häädöstä.
___________________________________________

Voima: Vapaa liikkuvuus: Romanien häätö ei ratkaise mitään

Poliisi hääti tänään aamulla Helsingissä sosiaalikeskus Sataman pihalla sijainneen romanileirin kaupungin Tilakeskuksen pyynnöstä. Häätö tapahtui epäinhimillisellä tavalla, sillä paikalla ei ollut tulkkia, ja romaneille annettiin ainoastaan tunti aikaa pakata tavaransa ja poistua.

"Häätö jatkaa kaupungin koko kesän läpi toteuttamaa täysin epärealistista ja romanivihamielistä linjaa", sanoo Markus Himanen Vapaa liikkuvuus -verkostosta.

"Jatkuvat häädöt ovat ainoastaan vaikeuttaneet romanien elämää, mutta leirejä ne eivät ole vähentäneet. Ihmiset liikkuvat toimeentulomahdollisuuksien, eivät majoituspaikkojen perässä, mutta kaikki ihmiset tarvitsevat yösijan", Himanen jatkaa.

Itä-Euroopan romanien majoitustilanne Helsingissä on sama, ellei epätoivoisempi kuin kesän alussa, ja Vapaa liikkuvuus -verkoston arvion mukaan tilanne tulee olemaan samanlainen ensi kesänä.

Amnesty Internationalin mukaan romaniyhteisöjen pakkohäädöt ovat lisääntyneet EU:ssa viime aikoina. Amnesty on raportoinut pakkohäädöistä Slovakiassa, Bulgariassa, Kreikassa, Italiassa, Romaniassa ja Serbiassa. Nyt Helsingin kaupunki näyttää omaksuneen näiden maiden rasistisen linjan.

"Kyse on puhtaasta rasistisesta ahdistelusta, sillä horina romanien omasta turvallisuudesta on täysin naurettavaa. Romanien asuinolot kotimaassaan eivät ole sen paremmat kuin Helsingissä", toteaa Eetu Viren Vapaa liikkuvuus -verkostosta.

"Vaadimme, että kaupunki aloittaa romanisiirtolaispolitiikan suunnittelun alusta. Sen lähtökohdaksi tulisi ottaa yhteistyö romanisiirtolaisten, kolmannen sektorin toimijoiden kanssa ja kaupungin välillä. Romanisiirtolaiset ovat toistuvasti ilmaisseet haluavansa työtä ja jonkin paikan jossa he voivat oleskella rauhassa ilman pelkoa häädöstä ja heitä tulee näissä pyrkimyksissään tukea kaikin tavoin", Viren sanoo.

_______________________________________________

Iltalehti: Häädetyt romanit osoittavat mieltään

Kalasatamasta pois häädetyt romanikerjäläiset ja Sosiaalikeskus Sataman väki eivät olleet kovin mielissään häädöstä.

Runsaan parinkymmenen hengen joukko käveli yhdentoista maissa Kalasataman liepeillä sijainneen huoltoaseman pihasta Pääskylänrinteeseen, Diakonissalaitoksen päiväkeskus Hirundon luo.

Siellä romanit saavat viettää aikaansa päivisin, mutta yösijaa heillä ei ole nyt missään.

- Loppu häädöille, koti romaneille, joukko huusi kävellessään.

Saavuttuaan Hirundon eteen joukko asettui kadulle odottamaan keskuksen aukeamista. Romanikerjäläiset ja Sosiaalikeskus Sataman väki seisoskelevat Hirundon pihalla ja osittain Pääskylänrinteen kadulla.

Poliisi sulki tien mielenosoittajien vuoksi ja jäi varmistamaan tilannetta paikalle. Paikalla oli aluksi jopa viisi poliisiautoa. Tilanne oli kuitenkin rauhallinen.

_______________________________________________

MTV3: Räihä: Kalasatamaan ei menemistä nyt eikä tulevaisuudessa

Helsingin Kalasatamassa on alettu purkaa romanien leiristä tutuksi tullutta rakennusta.

– Kalasatamassa on meidän kiinteistövirasto ja rakennusvirasto purkamassa rakennusta. Poliisilta on pyydetty purkamiseen virka-apua tarvittaessa. Siellä on kolmisenkymmentä romania, jotka on ohjattu Diakonissalaitoksen päiväkeskukseen, sanoo johtava asiantuntija Jarmo Räihä Helsingin sosiaalivirastosta MTV3:n Huomenta Suomessa.

Räihän mukaan tilanne on mennyt rauhallisesti. Räihä sanoo, että luvattoman leirin poistaminen on nyt tärkeintä.

– Kalasatamassa on ollut kolmisen vuotta romanien luvaton leiri, ja Vapaa katto ry:n vuokrasopimus päättyi kesäkuun lopussa. Olemme pitkin kesää ilmoittaneet, että romanien pitäisi poistua luvattomalta alueelta.

Sosiaalivirasto on lähettänyt kirjallisesti tiedotteita ja kehottanut romaneja menemään Rastilan maksulliselle leirintäalueelle. Kaupunki on tehnyt selväksi, ettei se järjestä majoittumista. Räihän mukaan rakennukseen majoittuneita on ohjeistettu muun muassa romaniaksi.

– Tavoitteena on turvallinen paluu lähtömaihin.

Räihä sanoo, että Kalasatamaan ei ole paluuta nyt eikä tulevaisuudessa.

– Annamme tietoa, että meillä ei ole auttamismahdollisuuksia vaan heidän täytyy omalla kustannuksellaan palata lähtömaahan. Yösijaa ei ole, eikä kaupunki aio sitä järjestää.