maanantai 29. elokuuta 2011

HS: Keskustelupalstojen säännöt tiukkenevat, vihapuheita suitsitaan

Helsingin Sanomat: Keskustelupalstojen säännöt tiukkenevat, vihapuheita suitsitaan 29.8.2011
Helsingin Sanomat/STT: Professori: Vihapuheen kitkeminen tuskin uhkaa sananvapautta

Taustaa:

Julkisen sanan neuvosto on muuttamassa tiedotusvälineiden keskustelupalstoja koskevaa ohjeistustaan.

Ohjeissa lukee nykyisin, että toimitusten tulee pyrkiä estämään ihmisarvoa loukkaavien sisältöjen julkaiseminen ja poistaa loukkaava aineisto nettisivuiltaan. Nyt ohjeisiin halutaan mukaan lause, joka täsmentää ihmisarvoa loukkaavaksi esimerkiksi väkivaltaan yllyttävät ja vihaa lietsovat sisällöt.

Tiedotusvälineiden verkkokeskusteluja koskevia ohjeita on sorvattu monta kuukautta. JSN:n kannatusyhdistys todennäköisesti hyväksyy ohjeet kokouksessaan 5. syyskuuta.

"Ohjeisiin lisättiin maininta vihapuheesta. Olisi ollut Norjan tapahtumien jälkeen erikoista, jos näin ei olisi tehty", sanoo JSN:n puheenjohtaja Risto Uimonen.

Uusissa ohjeissa on viisi kohtaa. Verkkosivujen valvomisen ja törkyviestien poistamisen lisäksi edellytetään, että lapsille ja nuorille suunnattuihin verkkopalstoihin kiinnitetään erityistä huomiota.

Yleisölle pitää jatkossa varata mahdollisuus ilmoittaa toimitukselle asiattomasta sisällöstä niin, että ilmoittaja saa siitä vahvistuksen.

Lisäksi linjataan, että yleisölle varattujen palstojen ja toimituksellisen aineiston raja on pidettävä selvästi erillään.

Tähän saakka JSN on tehnyt verkkokeskusteluja koskevia päätöksiä vuonna 2007 hyväksymänsä periaatelausuman perusteella. Sen mukaan keskustelupalstojen sisällöt etukäteen tarkistavilla tiedotusvälineillä on ollut suurempi vastuu kuin ne jälkikäteen tarkistavilla.

Uusien ohjeiden myötä sekä esi- että jälkimoderoivat välineet laitetaan samalle viivalle.

"Tiedotusvälineet velvoitetaan moderointitavasta riippumatta poistamaan arveluttava aineisto, kun siitä saadaan tieto", Uimonen sanoo.

Journalistin ohjeita ei itsessään ole tarkoitus muuttaa, vaan uudet ohjeet julkaistaan Journalistin ohjeiden liitteenä.


Aiheesta lisää maanantain Helsingin Sanomissa.

_____________________________________________

MTV3: Keskustelut medioiden nettisivuilla tiukempaan syyniin

Tiedotusvälineiden sivuilla käydyt verkkokeskustelut joutuvat pian tiukempaan syyniin.

Julkisen sanan neuvosto (JSN) on valmistellut esityksen, jonka mukaan medioilla olisi jatkossa velvollisuus poistaa esimerkiksi väkivaltaa tai rasistista vihaa lietsovat lukijoiden kommentit verkkosivuiltaan.

Julkisen sanan neuvoston mukaan alan eettiset ohjeet eivät uhkaa sananvapautta, vaan tukevat sen vastuullista käyttämistä.

–Yleisö saa edelleen vapaasti toimittaa puheenvuorojaan tiedotusvälineiden nettisivuille, mutta jos siellä on lainvastaista tai rasistista aineistoa, tiedotusvälineiden on poistettava tämänkaltainen aineisto, JSN:n puheenjohtaja Risto Uimonen täsmentää.

Jos verkkokeskustelija itse kokee joutuneensa perusteettoman sensuurin kohteeksi, hän voi tehdä kantelun JSN:lle.

Media-alan itsesäätelyelimen JSN:n mukaan toimitukset päättävät itse, mitä vihaa lietsovat sisällöt ovat. Lopullinen vastuu on päätoimittajalla. Myös yleisöllä pitäisi olla mahdollisuus ilmoittaa asiattomista kommenteista.

Journalistien eettisten ohjeiden täydentämisestä kertoi ensin Helsingin Sanomat.

_____________________________________________________

Helsingin Sanomat/STT: Professori: Vihapuheen kitkeminen tuskin uhkaa sananvapautta

Helsingin yliopiston valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen arvioi, että tiedotusvälineille annettavat ohjeet eivät uhkaa sananvapautta.

"On syytä keskustella kriittisesti, mutta erilaisilla toimijoilla on jopa velvollisuus pohtia ohjeistuksia keskustelulle", Ojanen kommentoi Julkisen sanan neuvosto (JSN) tuoretta uudistusta.

JSN on valmistellut esityksen, jonka mukaan medioilla olisi velvollisuus poistaa esimerkiksi vihaa lietsovat kommentit viipymättä verkkosivuiltaan.

Myös JSN:n puheenjohtaja Risto Uimonen sanoo, että tarkoitus ei ole rajoittaa lukijoiden oikeutta käyttää sananvapautta.

"Yleisö saa edelleen vapaasti toimittaa puheenvuorojaan tiedotusvälineiden nettisivuille, mutta jos siellä on lainvastaista tai rasistista aineistoa, tiedotusvälineiden on poistettava tämänkaltainen aineisto", Uimonen täsmentää.

Media-alan itsesäätelyelimen JSN:n mukaan toimitukset päättävät itse, mitä vihaa lietsovat sisällöt ovat. Lopullinen vastuu on päätoimittajalla. Myös yleisölle halutaan antaa mahdollisuus ilmoittaa asiattomista kommenteista.

Ojanen arvioi, että joissakin tilanteissa yksittäisen toimittajan rooli saattaa korostua. Hän muistuttaa kuitenkin, että esimerkiksi rasismin torjunnan nimissä sananvapautta voidaan rajoittaa.

"Etnisen syrjinnän kielto kuuluu niin sanottujen ehdottomien ihmisoikeuksien joukkoon, mutta sananvapaus ei. Se, joka ei saa haluamiaan viestejä julki keskustelusivuilla, voi perustaa vaikka oman blogisivun", Ojanen kuittaa.

Uimonen uskoo, että ohjeet lukijoiden verkkokeskustelun valvontaan tulevat tarpeeseen. Vaikka ohjeet velvoittavat pieniäkin tiedotusvälineitä syynäämään verkkosivuillaan käydyt keskustelut, Uimonen vakuuttaa, että uudet valvontaohjeet eivät kuormita lehtitaloja entisestään.

"Ohjeet eivät voi olla sellaisia, että täytyy palkata lisää väkeä", Uimonen sanoo.

JSN:n kannatusyhdistys päättää ohjeista kokouksessaan 5. syyskuuta.