torstai 25. elokuuta 2011

Iisalmen Sanomat: Vain nollatoleranssi tehoaa rasismiin

Iisalmen Sanomat, pääkirjoitus: Vain nollatoleranssi tehoaa rasismiin 25.8.2011

Huutelua, uhkailua, fyysistä väkivaltaa. Roskapönttöihin, bussipysäkkien katoksiin ja alikulkutunneleihin ilmaantuneita rasistisia tarroja ja tageja. Poliisin tietoon on tullut Iisalmessa viime keväänä ja tänä kesänä rasistisia rikoksia aiempaa enemmän. Vaikka määrä ei olekaan huimassa kasvussa, ilmiö on erittäin vakava ja huolestuttava. Poliisi onkin pohtimassa yhdessä muiden viranomaisten kanssa keinoja rasistiseen liikehdinnän tehokkaaseen kitkemiseen.

Ilmiö on Iisalmessa sinänsä erikoinen, että esimerkiksi ulkomaalaisten osuus Ylä-Savossa ei ole viime aikoina mitenkään lisääntynyt. Samalla vakavimmat rikokset ovat kohdistuneet ihmisiin, jotka ovat syntyperäisiä suomalaisia. He sattuvat vain erottumaan ihonväriltään suomalaisten enemmistöstä. Kohdistuivatpa rikokset maahanmuuttajiin tai syntyperäisiin suomalaisiin, ne ovat yhtä tuomittavia.

Kaupunginjohtaja Martti Harju totesi eilisen Iisalmen Sanomissa, että rasistiseen käytökseen on oltava nollatoleranssi. Näkemykseen on helppo yhtyä. Pelon ilmapiiriä ei saa luoda, ja jokaisella Suomessa asuvalla on yhtäläiset oikeudet olla oma itsensä maan lakien puitteissa. Sitä on myös kunnioitettava.

Rasistisen toiminnan taustalla on lukuisia syitä. Rasismia on selitetty muun muassa syrjäytymisellä. Mutta myös ihmisten yleisillä asenteilla on merkitystä. Liian usein yleisissä keskusteluissa kuuluu lausahdus "En ole rasisti, mutta...". Maahanmuuttokriittisyyden usvaverhoon piilotettu vihapuhe on levinnyt ympäri Euroopan ja sen seuraukset ovat olleet murheellisia, niin kuin Norjan tragediakin osoitti.

Varsinkin netissä meuhkaaville äänekkäälle, mutta selvälle vähemmistölle on osoitettava, että uhkailu ja pelottelu ei johda mihinkään. Samalla myös rasistisen uhkailun, nimittelyn ja fyysisen väkivallan kohteeksi joutuneiden on syytä kertoa kokemuksistaan ainakin poliisille. Vihaan perustuvia puheita ja tekoja ei pidä vaieta kuoliaaksi ja lakaista maton alle.