perjantai 26. elokuuta 2011

YLE: Määrärahojen leikkaus ruuhkauttaisi oleskelulupien käsittelyn

YLE: Määrärahojen leikkaus ruuhkauttaisi oleskelulupien käsittelyn 26.8.2011

Hallituksen budjettiehdotus uhkaa leikata maahanmuuton määrärahoista 20 miljoonaa. Oleskelulupien käsittelyyn tarkoitetut rahat vedettiin myös pois.

Maahanmuuttorahojen leikkaukset uhkaavat ruuhkauttaa oleskelulupien käsittelyn. Tällä hetkellä käsittelyyn kuluu puolesta vuodesta vuoteen. Maahanmuuttoviraston pääjohtaja Jorma Vuorion mukaan esitetty 20 miljoonan vähennys merkitsisi selvää pidennystä odotusaikoihin. Sisäasiainministeriö veti pois käsittelyn nopeuttamiseen tarkoitetut 2,5 miljoonaa.

-Tässä olisi saatu pienellä rahalla suuri säästö. Nyt saamme käsiteltyä vuodessa noin 2 000 oleskelulupaa, kun tarve olisi 3000, Vuorio sanoo.

Suomeen tulevien pakolaisten määrä on laskenut, mutta tilanne voi muuttua nopeastikin. Esimerkiksi Laajakosken ryhmäkoti suljetaan vuodenvaihteessa asukkaiden puutteen takia. Kotkan vastaanottokeskuksessa on nyt reilut 150 turvapaikanhakijaa. Muualla Euroopassa pakolaisten määrä on kasvanut muun muassa Pohjois-Afrikan ja Arabimaiden tilanteen takia.

Muiden maahanmuuttajien määrä Kotkassa ja Kouvolassa kasvaa joka vuosi. Kotkan maahanmuuttotyön johtaja Pirjo Puolakka pelkää, että leikkaukset maahanmuuton määrärahoista tulee jatkossa kalliiksi.

-Jos ei kotouttamista voida hoitaa kunnolla, nousee vastaavasti tulkkien ja muiden tukitoimien tarve, Puolakka sanoo.