torstai 25. elokuuta 2011

Aamulehti: Ideaparkin ihmiskauppatutkinta: Poliisi pelkää epäiltyjen karkaavan ulkomaille

Aamulehti: Ideaparkin ihmiskauppatutkinta: Poliisi pelkää epäiltyjen karkaavan ulkomaille 25.8.2011

Ideaparkin ravintolan ihmiskauppajutun talousrikostutkintaa johtava rikoskomisario Juha Siljamäki sanoo, että jollei mukana olisi harvinaista epäilyä työperäisestä ihmiskaupasta, se olisi talousrikostutkinnan näkökulmasta perusjuttu.

– Samankaltaisia tapauksia tulee Pirkanmaalla vuosittain ilmi useita, vaikka suuri osa on piilorikollisuutta. Ravintola-alan talousrikostapauksena tämä on varsin tyypillinen.

Lempäälän Ideaparkissa toimineen aasialaisravintolan omistajaa ja työntekijää epäillään törkeästä veropetoksesta ja törkeästä kirjanpitorikoksesta.

Siljamäki sanoo, että ohimyynnillä ja muilla talousrikoksilla saatu rahallinen hyöty on ”huomattava”.

– Tarkemmista summista voidaan puhua vasta sitten, kun verottaja on saanut tarkastuksensa tehtyä.

Verotarkastuskertomuksen pitäisi olla poliisin käytössä lähiviikkoina, jolloin poliisi voi viedä tapauksen esitutkinnan loppuun.

Tapaus on pyritty tutkimaan nopeutetulla aikataululla, sillä syyte talousrikosten osalta on nostettava viimeistään lokakuun aikana. Jollei syytettä saada kasaan siihen mennessä, se tarkoittaa sitä, että tällä hetkellä vangittuna oleva kaksikko pitäisi mahdollisesti vapauttaa odottamaan käsittelyä.

– Silloin on se vaara, että epäillyt saattaisivat karata ulkomaille. Se että olemme aloittaneet esitutkinnan kesällä ja saamme sen syyttäjälle jo nyt, on talousrikoksissa huippunopea aika.

Käsittelyä on nopeuttanut se, että sekä poliisi että verottaja tutkivat tapausta samaan aikaan. Yleensä viranomaiset tekevät tutkinnan portaittain: ensin verottaja tutkii, sen jälkeen poliisi ja sitten syyttäjä.

Siksi epäillyt saattavat odottaa jopa vuosia oikeuden päätöstä.

– Tutkinta-ajat ovat asianomaisten näkökulmasta kohtuuttomia. Se, että rikosepäily muuttuu tuomioksi, voi viedä 5–10 vuotta.