keskiviikko 31. elokuuta 2011

HS: Alaikäisten turvapaikanhakijoiden säilöönotto kielletään

Helsingin Sanomat/STT: Alaikäisten turvapaikanhakijoiden säilöönotto kielletään 31.8.2011

Alaikäisten yksin Suomeen saapuneiden turvapaikanhakijoiden säilöönotot lopetetaan, kerrotaan sisäministeriöstä. Ylitarkastaja Sanna Sutterin mukaan huoltajan kanssa maahan tuleva alaikäinen turvapaikanhakija voidaan silti vastedeskin ottaa säilöön.

Säilöönotetut viedään Helsingin Metsälän säilöönottoyksikköön tai poliisin pidätystiloihin.

Ulkomaalainen voidaan ottaa säilöön esimerkiksi silloin, jos hänen epäillään syyllistyvän rikokseen tai piileskelevän viranomaisia maastapoistamispäätöksen jälkeen. Syyksi käy myös epäselvä henkilöllisyys. Viime vuonna Metsälään otettiin säilöön parikymmentä alaikäistä turvapaikanhakijaa, joista neljä oli matkassa yksin.

Putkassa alaikäistä voi pitää vain aikuisen perheenjäsenen seurassa. Vähemmistövaltuutetun toimiston tekemän selvityksen mukaan yksin tulleita lapsia on lisäksi pidetty säilössä putkassa, koska poliisi on arvioinut iän silmämääräisesti. Poliisi kiistää tiedot.

Ulkomaalaistutkintaan erikoistunut komisario Jouko Ikonen sanoo, että perheenjäsenensäkin kanssa putkassa olevat alaikäiset ovat poikkeustapauksia.

_______________________________

Verkkouutiset/STT: Suomeen yksin saapuneiden alaikäisten säilöönotto loppuu

Alaikäisten yksin Suomeen saapuneiden turvapaikanhakijoiden säilöönotot lopetetaan. Muutosta ulkomaalaislakiin valmistellaan parhaillaan sisäministeriössä.

– Lähtökohta on, että ne kielletään, sanoo ylitarkastaja Sanna Sutter sisäministeriöstä.

Hänen mukaansa huoltajan kanssa maahan tuleva alaikäinen turvapaikanhakija voidaan vastedeskin ottaa säilöön. Lapsi voi kuitenkin välttää säilöön joutumisen, jos perheeseen kuuluvat molemmat vanhemmat. Tällöin voi riittää, että vain toinen vanhemmista viedään säilöön.

Ulkomaalainen voidaan ottaa säilöön, jos hänen epäillään syyllistyvän rikokseen tai piileskelevän viranomaisia maasta poistamispäätöksen jälkeen. Syyksi käy myös epäselvä henkilöllisyys. Säilössä voidaan pitää korkeintaan vuosi.

Säilöönotetut kuljetetaan Helsingin Metsälän säilöönottoyksikköön tai poliisin pidätystiloihin. Koska 40-paikkainen Metsälä on lähes aina täynnä, turvapaikanhakijat joutuvat usein putkaan jopa viikoiksi.

Alaikäisiä kohdellaan väärin?

Viime vuonna Metsälään otettiin säilöön parikymmentä alaikäistä turvapaikanhakijaa, joista neljä oli matkassa yksin. Alaikäisen säilöön vieminen vaatii sosiaaliviranomaisen kuulemista, ja putkassa alaikäistä voi pitää vain aikuisen perheenjäsenen seurassa.

Vähemmistövaltuutetun toimiston tekemän selvityksen mukaan sosiaalityöntekijälle joskus vain ilmoitetaan säilöönottopäätöksestä. Raportin mukaan yksin tulleita lapsia on lisäksi pidetty säilössä putkassa, koska poliisi on arvioinut iän silmämääräisesti. Poliisi kiistää tiedot. Ulkomaalaistutkintaan erikoistunut komisario Jouko Ikonen sanoo, että perheenjäsenensäkin kanssa putkassa olevat alaikäiset ovat poikkeustapauksia.

Metsälässä majoittui viime vuonna runsaat 500 ihmistä. Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn Suomen osastossa arvioidaan luvun vastaavan vain puolia kaikista säilöönotoista.

– Tarkkoja tilastoja ei ole saatavissa. Säilöönoton tulisi olla viimeinen vaihtoehto, ja silloinkin ihmisillä pitää olla aivan eri oikeudet kuin rikoksen takia vangitulla. Nyt se ei toteudu, harmittelee oikeudellinen asiantuntija Susanna Mehtonen.

Säilöönoton sijasta hän tukeutuisi lakiin kirjattuihin turvaamistoimiin, joilla turvapaikan hakijan liikkeistä pysytään kartalla. Ulkomainen voidaan esimerkiksi velvoittaa ilmoittautumaan tai luovuttamaan matkustusasiakirjansa viranomaiselle.