perjantai 4. lokakuuta 2013

HS: Halla-aho ja Eerola kokevat Hirvisaaren leimanneen heidätkin

Helsingin Sanomat: Halla-aho ja Eerola kokevat Hirvisaaren leimanneen heidätkin 4.10.2013

Perussuomalaisten kansanedustajaa James Hirvisaarta odottavat potkut nähdään välttämättömänä ratkaisuna myös puolueen eduskuntaryhmän maahanmuuttokriittisellä laidalla, jota Hirvisaari itsekin on edustanut.

Puolueen varapuheenjohtaja Juho Eerola oli itse tekemässä yksimielistä erottamisesitystä puoluehallituksen työvaliokunnassa torstaiaamuna.

"Olin jo pitkin syksyä päätynyt tähän tulokseen. Rehellisesti sanottuna minua oli ärsyttänyt pidemmän aikaa", Eerola kuvaa.

Eerolan mukaan maahanmuuttopoliittiset teemat ovat olleet hänelle tärkeitä, ja hän on yrittänyt puhua niistä kieli keskellä suuta, koska aihe on niin vakava.

"Ja sitten toinen tekee hommasta vitsin. Se syö pohjaa pois siltä omalta asialta, jota pitää tärkeänä", Eerola sanoo.

Hän kertoo yrittäneensä puhua Hirvisaarelle toisenlaisesta lähestymistavasta jo pitkään, mutta turhaan. Eerola uskoo, että Hirvisaaren tempaukset ovat lisänneet kielteisiä mielikuvia perussuomalaisten maahanmuuttokriitikkoja kohtaan.

"Olen yrittänyt sanoa joka tilanteessa, että en ole mikään kansallissosialisti. Sitten toinen nappailee valokuvia, kun Suomen ehkä tunnetuin tämän alan mies heiluttaa kättä. Uskottavuus menee saman tien, kun minut ja Hirvisaari kuitenkin monessa tilanteessa yhdistetään samaan porukkaan", Eerola sanoo ja vakuuttaa olevansa edelleen yhtä maahanmuuttokriittinen kuin aina.

Perussuomalaisten ehkä tunnetuin maahanmuuttokriitikko, kansanedustaja Jussi Halla-aho on hänkin sitä mieltä, että Hirvisaaren erottamiselle ei ole vaihtoehtoja.

"En ole aina ollut sitä mieltä, että puolue on onnistunut kriisinhallinnassaan tai julkisuuden hallinnassaan täydellisesti. Mutta tässä tilanteessa on aika vaikea nähdä, että millään muulla tavalla olisi voitu toimia", Halla-aho sanoo.

Halla-aho uskoo, että tilanne Hirvisaaren kanssa ei olisi kehittynyt ainakaan parempaan suuntaan. Hirvisaaren kanssa oli kyllä yritetty keskustella tämän toimintatavoista.

"Omatuntoni on puhdas. Hirvisaarelle annettiin kaikki mahdollisuudet", Halla-aho sanoo.

Myös Halla-aho kokee tulleensa yhdistetyksi Hirvisaaren toimintaan.

"Ehkä viimeisen vuoden on ollut vähän se tilanne, että aina jos Hirvisaari on sanonut jotakin mistä on saanut revittyä kohuotsikoita, minut on tavalla tai toisella ympätty siihen mukaan. Olen saanut ikään kuin puolet syyllisyydestä", Halla-aho sanoo.

"Tällä on pyritty pitämään yllä myyttiä jostakin Hirvisaaren–Halla-ahon möläyttelyakselista. Mielestäni olen toiminut eduskunnassa ainakin viimeiset puolitoista vuotta erittäin asiallisesti, ja olen oikeastaan varsin tyytyväinen omaan työskentelyyni", hän jatkaa.

"Toisaalta olen vakaasti sitä mieltä, että ei Hirvisaari ole medialle ykköskohde. Minun ja Timo Soinin välillehän tässä yritetään muun muassa Hirvisaarta apuna käyttäen rakentaa jakolinjaa ja riitaa. Se on turha yritys, tällaista jakolinjaa ei ole", Halla-aho sanoo.

Jussi Halla-ahon mukaan spekulaatiot jakolinjoista perussuomalaisten eduskuntaryhmän sisällä ovat vääriä.

"Helsingin Sanomien mielestä eduskuntaryhmässä on tietenkin kovasti jakolinjoja. Eduskuntaryhmän sisällä kovinkaan moni ei sellaisia näe. Toki ihmisillä on erilaisia taustoja ja prioriteetteja, mutta ei siellä mitään organisoituja klikkejä ole. Varmasti muistuttaa aika lailla muita eduskuntaryhmiä", Halla-aho sanoo.

Juho Eerola sanoo, ettei ole törmännyt eduskuntaryhmässä yhteenkään näkemykseen, jonka mukaan Hirvisaarta ei pitäisi erottaa.

"Ei ole yhtään sellaista mielipidettä. Sanon tämän ihan rehellisesti. Ei ole mitään sellaista, että joku miettisi lähtevänsä Hirvisaaren mukaan. Ei mieti. Kaikki ovat ehdottomasti tämän päätöksen takana", Eerola sanoo tiukasti.

Eerola haluaa perään lisätä, ettei Hirvisaarta ole jatkossa tarkoitus hyljeksiä tai inhota.

"Kyllä hän edelleen ihmisenä tulee pysymään kaverinani. En jätä sanomatta morjens, kun kohdataan. Hänessä on paljon enemmän hyviä kuin huonoja puolia", Eerola sanoo.

Jussi Halla-ahonkin mukaan Hirvisaari on ihmisenä pidetty.

"Minkäänlaista pahaa tahtoa Hirvisaarta kohtaan ei uskoakseni ryhmästä löydy. Mutta se tapa, jolla hän on toiminut, on ollut ajamiemme asioiden kannalta huono."