perjantai 4. lokakuuta 2013

Kainuun Sanomat: Soinin säkki täyttyi

Kainuun Sanomat, pääkirjoitus: Soinin säkki täyttyi 4.10.2013
Helsingin Sanomat, pääkirjoitus: Soinin siivoustalkoissa Hirvisaari oli vain sarvihiiri. Vaikeampaa on tulossa.
Etelä-Suomen Sanomat, pääkirjoitus: Mitat täyttyivät
Kaleva, pääkirjoitus: Hirvisaaren erottaminen on ryhdikäs ratkaisu
Suomenmaa, pääkirjoitus: Soinin pitäisi tehdä ero Hirvisaaren aatteisiinkin
Iltalehti, pääkirjoitus: Soini paaluttaa rajaa äärioikealle
Karjalainen, pääkirjoitus: Raja löytyi lopultakin
Pohjalainen, pääkirjoitus: Hoipertelijoiden kanssa tuli raja vastaan
Savon Sanomat, pääkirjoitus: Soinin mitta täyttyi
Kymen Sanomat, pääkirjoitus: Tuli pakko siistiytymiseen
Aamulehti, pääkirjoitus: Oikea päätös myöhässä
Keskisuomalainen, kolumni: päätoimittaja Pekka Mervola: Nyt tuli raja vastaan
Hbl, pääkirjoitus: Janne Strang: Europa rätar Soinis rygg
Hbl, kolumni: Marianne Lydén: Salongsfähigt utan splittring
Åbo Underrättelser, pääkirjoitus: Viktig vakthållning

Hoipertelijoille varoitus: Hirvisaaren erottaminen hajottaa ”halla-aholaiset” ja kokoaa perussuomalaiset hallituskelpoiseksi.

Perussuomalaiset tekee äärimmäisen poikkeuksellisen teon erottamalla kansanedustaja James Hirvisaaren puolueesta kesken vaalikauden. Puoluejohtaja Timo Soini sai tarpeekseen sotkuista, joita Hirvisaari on saanut aikaan.

Soini tahtoo tulevissa eurovaaleissa välttää perussuomalaisten leimautumisen uusnatsistisiin ja muihin jyrkästi maahanmuuttajavastaisiin ja nationalistisiin puolueisiin, kuten Kreikan Kultaiseen aamunkoittoon, Unkarin Jobbikiin tai ruotsidemokraatteihin.

Soinin tarkoituksena on samalla hajottaa ”halla-aholaisten” ydinryhmä ja yhdistää puolue hallituskelpoiseksi kevään 2015 vaalien jälkeen.

Tätä palvelee myös Jussi Halla-ahon lähettäminen Brysseliin.

Hirvisaari oli isännöinyt eduskunnassa tamperelaista kaveriaan, joka on ollut vankilassa törkeästä kunnianloukkauksesta, kiihottamisesta kansanryhmää vastaan sekä uskonrauhan rikkomisesta.

Tämä Suur-Suomea vain suomalaisille ajava nettihäirikkö mainostaa natsitervehdyksellään Halla-ahoa eurovaaliehdokkaana omassa verkkoblogissaan. Kuvan otti Hirvisaari itse viikko sitten perjantaina eduskunnan lehterillä.

Hirvisaaren ystävän tempaus oli viimeinen pisara Soinille, joka käytännössä luovutti eurovaalien pääehdokkuuden Halla-aholle, vaikka tämäkin on tuomittu uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää (islam/muslimit) vastaan.

Hirvisaari yhdistää räikeissä kannantotoissaan vastenmielisellä tavalla maahanmuuttajiin ja erityisesti muslimeihin kohdistuvan kammonsa sukupuolisten vähemmistöjen leimaamiseen. Kun hän epäilee homoseksuaalisuuden olevan kehitysvammaisuutta, loukkaantumista on vaikea perustella syyllistymättä asenteellisuuteen vammaisia kohtaan.

Hirvisaari on äskettäin esitellyt myös muita eduskuntapuolueita seksuaalisesti halventavia hengentuotoksiaan twitterissä.

Eduskuntaryhmästä Hirvisaari erotettiin jo huhtikuussa 2012 viideksi kuukaudeksi, koska hän itse ei suostunut erottamaan eduskunta-avustajaansa. Tämä oli julkaissut blogikirjoituksen, jossa hän suositteli hihamerkkejä ulkomaalaisille ja seksuaalivähemmistöille.

Jo toista vuotta ennen viime eduskuntavaaleja Hirvisaari julkaisi muslimeita panettelevan ja solvaavan blogikirjoituksen otsikolla ”Kikkarapäälle kuonoon”. Käräjäoikeuden vapauttavan tuomion jälkeen joulukuussa 2011 Hirvisaari sai kirjoituksestaan hovioikeudessa sakkotuomion kansanryhmää vastaan kiihottamisesta. Tällä välin hänet oli valittu eduskuntaan.

Sakkoja maksamaan riensivät Hirvisaaren edustajakumppanit Juho Eerola, Jussi Halla-aho ja Olli Immonen. Nyt Eerolakin oli työvaliokunnassa mukana erottamassa kaveriaan puolueesta.

Myös Halla-aho ymmärtää nyt ystävänsä erottamisen puolueesta. Onhan Hirvisaari välillisesti sabotoinut hänen tulevaa eurovaalikampanjaansa.

Omana ryhmänään viime eduskuntavaaleissa esiintyivät maahanmuuttokriittisen Nuivan vaalimanifestin allekirjoittajat.

Heistä eduskuntaan valittiin Eerolan, Halla-ahon, Hirvisaaren ja Immosen lisäksi myös Maria Lohela ja Veli-Matti Saarakkala.

Valitsematta jäänyt Riikka Slunga-Poutsalo on uusi puoluesihteeri, joka nyt oli tekemässä erottamisratkaisua.

Puolueen varapuheenjohtaja Jussi Niinistö pitää Hirvisaaren erottamista varoituksena ”hoipertelijoille”, joihin sopii lukea myös kertaalleen varoitettu Teuvo Hakkarainen. Hän olisi lähettänyt homot, lesbot ja somalit Ahvenanmaalle rakentamaan omaa malliyhteiskuntaansa.

________________________________

Helsingin Sanomat, pääkirjoitus: Soinin siivoustalkoissa Hirvisaari oli vain sarvihiiri. Vaikeampaa on tulossa.

Jos Suomen hallitus on oikaissut taloudellisessa paineessa toimintaansa vastuullisempaan suuntaan, niin vastuullisuuden etsintää on havaittavis­sa myös oppositiossa.

Perussuomalaisten puoluehallituksen työvaliokunta esitti torstaina, että kansanedustaja James Hirvisaarelle pitäisi antaa potkut puolueesta. Pu­heenjohtaja Timo Soinin mukaan Hirvisaari on toiminut puolueen etua vastaan.

Hirvisaari on ollut usein julkisuudessa – muun muassa rasistisina pidet­tyjen näkemystensä vuoksi. Nyt hänen vieraansa teki eduskunnassa nat­sitervehdyksen.

Soinin mainitsema "etu" on sisällöltään vaihteleva kategoria politiikassa.

Kun puolue hakee huomiota ja kannatusta, repäisevät puheet voivat olla puolueen etu – ainakin hetken aikaa. Silloin ei kannata kiirehtiä sulke­maan möläyttelevän suuta vaan hajottaa kollektiivin vastuu osistaan: vii­tata yksittäisiin puheisiin ja erikoisiin kommentteihin, joita kumpuaa puolueen sisältä.

Kun haetaan vastuullista asemaa, "etu" muuttuu. Paketti on sidottava tiu­kemmaksi. Osien on toimittava kokonaisuuden edun mukaisesti, ja aina on katsottava hieman etäämmälle.

Perussuomalaisille on käynyt selväksi, että puolueella ei ole tulevaisuut­ta, jos se asettuu pysyvästi oppositioon. Hallitusvastuu voi olla raskasta ja rapauttavaa. Se kuitenkin vahvistaa puolueen siirtymisen juniorisarjas­ta aikuisten peleihin.

Soini kertoi elokuussa Turun Sanomissa, että puolueen on pakko men­nä seuraavaan hallitukseen. "Emme voi olla se, joka jää ulkopuolelle", hän sanoi.

Hirvisaaren potkut ovat näyttö siitä, että Soini trimmaa puoluettaan hal­litusvastuulliseen kuntoon ja että "etu" muuttuu. Näyttö on myös se, et­tä hän kiristää eduskuntaryhmän nyörejä.

On mielenkiintoista seurata, minne sopivaisuuden linjat puolueessa ve­detään.

Hirvisaari on helppo kohde siivoustalkoissa – pelkkä sarvihiiri. Vaikeam­pi maali Soinille on niin sanottujen maahanmuuttokriittisten joukko.

Mitä vastuullisemmaksi muuttuvan puolueen edustaja voi sanoa Syyrias­ta pakenevien vastaanottamisesta? Missä menee niin sanotun kriittisyy­den ja rasismin raja yksittäisissä kannanotoissa? Näitä puheita suitsiessa saattaa koko paketti hajota.

_____________________________________

Etelä-Suomen Sanomat, pääkirjoitus: Mitat täyttyivät

Timo Soini perussuomalaisineen on tähän asti suhtautunut varsin pitkämielisesti puolueen kansanedustajan James Hirvisaaren tekemisiin.

Tosin viime vuonna eduskuntaryhmä erotti Hirvisaaren viideksi kuukaudeksi tämän kieltäydyttyä erottamasta avustajaansa, joka oli väläyttänyt blogissaan pakollista hihamerkkiä ulkomaalaisille.
Kärsittyään rangaistuksensa Hirvisaari palasi ryhmään muina miehinä. Kohut hänen ympärillään eivät kuitenkaan laantuneet. Viime aikoina Hirvisaari, jonka syntilistalla on myös sakkotuomio kiihottamisesta kansanryhmää kohtaan, on yhä useammin herättänyt huomiota kyseenalaisilla kommenteillaan, joita hän viljelee sosiaalisessa mediassa.

Torstaina viimein täyttyi Soinin mitta, ja kohta perään myös puhemies Eero Heinäluoman (sd.).
Perussuomalaisten puoluehallituksen työvaliokunta päätti esittää Hirvisaaren erottamista puolueesta perusteenaan puolueen edun vastainen toiminta, jota Soini ei halunnut sen tarkemmin täsmentää.

Mitä ilmeisimmin viimeinen pisara oli tapaus, jossa Hirvisaaren kutsusta eduskunnassa vieraillut mies oli tehnyt yleisölehterillä natsitervehdyksen. Hirvisaaren tempauksesta ottama valokuva oli alkanut levitä verkossa päätyen mm. kansanedustaja Jussi Halla-Ahon (ps.) eurovaaliehdokkuutta tukevalle sivulle.

Tempaus osoitti täydellistä piittaamattomuutta natsismin synkästä historiasta. On selvää, ettei sitä enää voitu painaa villaisella puolueessa, joka pyrkii sanoutumaan irti kaikenlaisesta ihmisvihasta.
Sormiensa läpi ei Hirvisaarta katsellut enää myöskään puhemies Heinäluoma, joka antoi tälle huomautuksen. Nimeään paljon järeämpi rangaistus toivottavasti saa Hirvisaaren viimein tajuamaan, millaista käytöstä kansanedustajalta sopii edellyttää niin eduskunnassa kuin sen ulkopuolella.

________________________________________

Kaleva, pääkirjoitus: Hirvisaaren erottaminen on ryhdikäs ratkaisu

Perussuomalaiset päätti torstaina erottaa kansanedustaja James Hirvisaaren puolueen jäsenyydestä.

Puoluehallituksen työvaliokunta oli yksimielinen päättäessään esittää erottamista. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Pirkko Ruohonen-Lerner sanoi STT:lle, että käytännössä asia on selvä. Hänen mukaansa työvaliokunnan päätöksen takana ovat jo puolueen puheenjohtaja, kolme varapuheenjohtajaa ja puoluesihteeri. Myös Ruohonen-Lerner itse tukee ratkaisua.

Puheenjohtaja Timo Soini ei halunnut tarkemmin eritellä erottamiseen johtaneita syitä. Perussuomalaisten sääntöjen mukaan puolueesta voidaan erottaa, jos ”jäsen on menettelyllään puolueessa tai sen ulkopuolella vahingoittanut puoluetta”. Hirvisaaren viimeisin tempaus oli isännöidä vierailijajoukkoa, johon kuulunut teki eduskunnassa natsitervehdyksiä. Hän on myös herättänyt kyseenalaista huomiota levottomilla kirjoituksillaan sosiaalisessa mediassa.

Puoluehallituksen työvaliokunnan päätös on ryhdikäs. Hirvisaari on käytöksellään osoittanut olevansa kelvoton kansanedustaja, jonka ainoat aikaansaannokset liittyvät koheltamiseen netissä.

Erottamispäätöstä on varmasti mietitty monelta kannalta, ja päätös signaloi puolueen halua todistaa olevansa vakavissaan. Mikäli kannatuslukemat pysyvät nykyisinä tai jopa kohenevat, hallitusvastuu odottaa, kenties jopa pääministeriys. Silloin otsikoita on synnyttävä muusta kuin natsitervehdyksistä tai facebook-päivityksistä. Talouspulmien perkaaminen kun jatkuu ainakin seuraavan hallituskauden.

Tapaus Hirvisaari tuottanee jälkimaininkeja. Hänellä on omat kannattajansa. Erottamispäätös kuitenkin kertoo, kenen linjalla puoluetta viedään kohti seuraavia vaaleja.


____________________________

Suomenmaa, pääkirjoitus: Soinin pitäisi tehdä ero Hirvisaaren aatteisiinkin

Perussuomalaisten puoluehallituksen työvaliokunta laukaisi torstaina poliittisen pommin, kun se päätti esittää, että kansanedustaja James Hirvisaari erotettaisiin puolueesta.

Erottamisesta päättää puoluehallitus, sillä puolueessa on suora henkilöjäsenyys. Työvaliokunnan esitys oli yksimielinen. Kun siihen kuuluvat puheenjohtaja Timo Soinin lisäksi varapuheenjohtajat, kansanedustajat Jussi Niinistö, Hanna Mäntylä ja Juho Eerola sekä puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo, Hirvisaaren jäsenyys sekä puolueessa että puolueen eduskuntaryhmässä päättynee varmasti.

Viimeinen pisara Hirvisaaren syntilistalla oli hänen vieraansa tekemä natsitervehdys eduskunnan lehterillä, mistä Hirvisaari itse otti valokuvan, ja jota on levitetty mediassa.

Vieras oli tunnettu tamperelainen höyrypää, nimeltään Seppo Lehto. Hän on tullut tutuksi sairasmielisistä solvauksista, jotka ovat kohdistuneet moniin tunnettuihin poliitikkoihin aina presidentti Tarja Halosta myöten. Hirvisaari pitää sen sijaan Lehtoa ”ystävänään” ja puolustelee tämän toimia.

PERUSSUOMALAISTEN oli jo aikakin tehdä kunnollinen pesäero Hirvisaareen.

Toivottavasti tämä ennakoi myös pesäeroa Hirvisaaren edustamaan aatemaailmaan. Sitä ei vielä puoluejohdon torstaisista kommenteista saattanut päätellä.

Hirvisaaren erottamista perusteltiin hänen aiheuttamillaan kohuilla, jotka ovat vahingoittaneet puoluetta. Varsinkin puolueen kunnalliset luottamushenkilöt ovat kokeneet, että heidän työnsä on valunut hukkaan kohujen vuoksi, Slunga-Poutsalo kertoi.

Tästä on vielä matkaa hirvisaarelaisen ideologian tuomitsemiseen.

HIRVISAARI kuuluu siihen joukkoon, joita puolueen ”maahanmuuttokriittisen” fraktion henkinen johtaja Jussi Halla-aho suositti viime eduskuntavaalien alla. Tällä listalla oli 14 nimeä kymmenestä vaalipiiristä.

Halla-ahon listalta valittiin perussuomalaisten eduskuntaryhmään Hirvisaaren lisäksi neljä muuta: Juha Eerola, Olli Immonen, Ari Jalonen ja Maria Lohela. Lisäksi valituksi tuli Hommafoorumilla mainetta saanut Hanna Mäntylä.

Kun Halla-aho luetaan mukaan, perussuomalaisten sisällä on ollut seitsemän kansanedustajan kuppikunta, joka on jakanut hommalaisen ulkomaalaisideologian. Kaksi heistä, Eerola ja Mäntylä, kuuluu puolueen puheenjohtajistoon. He ovat siis erottamassa Hirvisaarta.

Silti Hirvisaari sai torstaina myös tukea. Jopa kansanedustaja Anne Louhelainen (ps.) piti mahdollista erottamista hyvin erikoisena. Puolueen keskustelusivulla Hirvisaarta moitittiin, mutta myös puolustettiin uhittelevasti. Ja pantakoon merkille sekin, että Hirvisaaren ystävä Lehto halusi kannustaa natsitervehdyksellään Halla-ahon menestystä eurovaaleissa.

TIMO SOININ elämää Hirvisaaren erottaminen helpottaa kahdella tavalla. Soini on eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja. Hän tietää, että natsitervehdyksen liittäminen hänen johtamansa puolueen parlamentaarikkoon likaa myös hänet. Natsitervehdyksen kanssa ei ole maailmalla leikkiminen.

Mutta Soinilla on varmasti myös huoli puolueensa hovikelpoisuudesta. Tätä hovikelpoisuutta mitataan toden teolla ensi eduskuntavaalien jälkeen, jos perussuomalaiset ovat pyrkimässä hallitukseen.

_____________________________________

Iltalehti, pääkirjoitus: Soini paaluttaa rajaa äärioikealle

Kansanedustaja James Hirvisaaren erottaminen perussuomalaisista on puheenjohtaja Timo Soinilta linjakas ja välttämätön toimi. Soini on halunnut pitää etäisyyttä äärioikeistoon, joka vaalimenestyksen yhteydessä heilahti puolueeseen sisään. Soini on liiankin pitkämielisesti sietänyt kansanedustajiensa erilaisia ylilyöntejä. Nyt ilmeisesti Hirvisaaren ystävän natsitervehdysten leviäminen eduskunnan lehteriltä julkisuuteen oli liikaa Soinille. Tässä näyttää kulkevan perussuomalaisten raja oikealle.

Timo Soini on sivistynyt ja eurooppalaisia arvoja ymmärtävä mies. Soini tietää, mitä seuraisi, jos vaikkapa Britannian, Saksan tai Ruotsin parlamentissa leviteltäisiin natsitervehdystä. Kysymys on erittäin vakavasta asiasta Euroopan historian valossa. Hirvisaaren yritys kuitata asia huumoriksi ja muiden syyttäminen tiukkapipoisuudesta oli sekin täydellinen osoitus Hirvisaaren todellisuudentajun puutteesta. Perussuomalaisten ja Timo Soinin olisi nyt pohdittava, mikä puolueessa vetää ääriaineksia puoleensa. Pitäisikö puolueen linjaa joiltakin osilta muuttaa?

Puhemies Eero Heinäluoman antama perustuslain 31. pykälän mukainen huomautus kansanedustaja James Hirvisaarelle oli vakava viesti. Hirvisaaren vieraana ollut Seppo Lehto teki natsitervehdyksen eduskunnan istuntosalin lehterillä. Kansanedustaja Hirvisaari otti tilanteesta valokuvan. Puhemies Heinäluoma korostaa, että tällainen toiminta on täysin sopimatonta niin eduskuntavieraalle kuin kansanedustajalle.

Natsismi aiheutti kuuden miljoonan juutalaisen kuoleman ja Euroopan historian suurimman tragedian toisen maailmansodan muodossa. Puhemiehen kanssa käydyn keskustelun jälkeen Hirvisaari pyytää anteeksi tapahtunutta ja hyväksyy puhemiehen hänelle antaman huomautuksen. Hirvisaari tuomitsee natsismin eikä hyväksy sitä missään muodossa. Katuminen ei kuitenkaan poista tapahtunutta.

Myös Jussi Halla-aho joutui nyt vetämään rajaa oikealle. Natsitervehdystä eduskunnan lehterillä tekevän miehen tukikampanja oli liikaa. Häirikkö halusi tempaukselleen tukea Halla-ahon eurovaalikampanjaa. Perussuomalaisten piirissä on nyt julkisuutta saaneita henkilöitä, jotka ovat luisuneet tai luisumassa kovan äärioikeiston kelkkaan. Herääkin kysymys, syntyykö perussuomalaisten oikealle puolelle fraktio, joka ryhtyy organisoimaan tällaista toimintaa. Minkä joukon kansanedustajana Hirvisaari jatkossa toimii? Eduskunnassa ei ole toiminut äärioikeistolaista ryhmää Isänmaallisen kansanliikkeen (IKL) lakkauttamisen jälkeen.

_____________________________________

Karjalainen, pääkirjoitus: Raja löytyi lopultakin

Perussuomalaisten puoluejohdon pitkä pinna kansanedustaja James Hirvisaareen sanomisiin ja tekemisiin lopultakin katkesi. Puoluehallituksen työvaliokunnan torstaina tekemä yksimielinen esitys Hirvisaaren erottamisesta puolueen jäsenyydestä on vain puoluehallituksen sinettiä vailla.

James Hirvisaari on kunnostautunut julkisuudessa erityisesti vähemmistöihin kohdistuneilla loukkaavilla ja rasistisilla lausunnoillaan.

Viimeinen niitti puolueesta erottamiselle oli Hirvisaaren ”superhumoristiksi” kuvaamansa ystävän natsitervehdys eduskunnassa.

James Hirvisaari on ollut perussuomalaisille jo pitkään rasite, joka ehkäpä näkyvimpänä puolueensa ”möläyttelijänä” on syönyt puolueen uskottavuutta. Tätä taakkaa niskassaan ovat saaneet kantaa politiikkaa vakavissaan tehneet perussuomalaiset.

Hirvisaaren erottaminen puolueesta on lopultakin määritellyt rajan, mitä perussuomalainen kansanedustaja ei saa enää tehdä. Raja venyi varsin kauaksi siitä, mikä on sananvapautta ja yleisesti sopivaa, mutta raja kuitenkin löytyi.

Toivottavasti Hirvisaaren potkut saavat myös muut huumorin varjolla rasismia julkisuudessa viljelevät ajattelemaan kahdesti ennen suunsa aukaisemista.


________________________________

Pohjalainen, pääkirjoitus: Hoipertelijoiden kanssa tuli raja vastaan

Monenlaista törttöilyä on perussuomalaisten eduskuntaryhmältä nähty ja kuultu kahden ja puolen vuoden aikana. Nyt raja tuli vastaan, kun kansanedustaja James Hirvisaaren tamperelainen eduskuntavieras teki natsitervehdyksen eduskunnan lehterillä. Ajattelemattomuuksissaan Hirvisaari otti tilanteesta kuvan, joka alkoi levitä kiusallisesti julkisuuteen.

Puoluejohdon ei auttanut kuin ryhtyä erottamaan Hirvisaarta puolueesta.

Paine perussuomalaisia kohtaan vielä kasvoi lisää torstaina, kun eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma antoi Hirvisaarelle huomautuksen.

Tuomio natsitervehdyksestä on helppo ymmärtää, sillä sellaista leimaa minkään puolueen kilpi ei Suomessa voi kestää eikä moinen touhuilu mene huumorinkaan piikkiin.

Erottamispäätöksen taustalla on myös paljon muuta.

Moni edustaja on Hirvisaaren tapaan koetellut kovasti puoluejohdon hermoja tempauksillaan ja huonosti harkituilla puheillaan.

Nyt haluttiin antaa sellainen opetus, jolla on tehoa. Samaan viittaa Jussi Niinistön lausahdus, että tämä päätös olkoon myös opiksi ja ojennukseksi muille hoipertelijoille.

Puolueen kannatus näyttää olevan sitkeää laatua. Siitä seuraa, että enää toista kertaa perussuomalaisilla ei ole varaa kieltäytyä hallituskutsusta, jos vaalikannatusta riittää.

Toinen samanlainen kieltäytyminen kuin viime eduskuntavaalien jälkeen olisi kohtalokas ja alkaisi ilman muuta nakertaa puolueen kannatuspohjaa.

Valtaa perussuomalaistenkin kannattajat haluavat, ei pelkkää riekkumista oppositiossa.

Kun hallitukseen todella halutaan ja ollaan menossa, se myös vaatii puolueelta luotettavaa hovikelpoisuutta.

Puheenjohtaja Timo Soinin otteissa on jo ollut merkkejä, että hän haluaa ajaa puoluettaan hallituskuntoon.

Hovikelpoisuudesta on kuitenkin turha unelmoida, jos Hirvisaaren kaltaiset kaverit eivät keksi oman kannatuksensa tueksi muuta kuin omaa kyseenalaista huumoriaan ja leikittelyä vakavilla asioilla.

Nyt puhdistetaan puoluetta sen vastaista toimintaa harjoittavista aineksista. On muuten tutun kuuloinen ilmaisu historiasta.

Samasta hallituskelpoisuutta hakevasta linjasta on kyse, kun Soini on jo vaatinut eduskuntaryhmältään ryhmäkuria päätettäessä sukupuolineutraalista avioliittolaista.

Jyrki Kataisen hallitukseen Soini ei lähtenyt, koska EU-linjoista ei päästy yksimielisyyteen.

Sittemmin Soini on linjannut suhdetta EU:hun ja euroon uudelleen ja niin, että vastaavaan ongelmaan ei enää uudelleen törmättäisi.

Taitavana strategina Soini tähyää jo seuraavien vaalien jälkeiseen aikaan.

Ei ole epäilystäkään, etteivätkö Jyrki Katainen (kok.), Jutta Urpilainen (sd.) tai Juha Sipilä (kesk.) punnitse hyvin tarkkaan, kuinka suuri riski perussuomalaiset voisi olla hallituskumppanina. Soini laskee taas aivan oikein.

__________________________________

Savon Sanomat, pääkirjoitus: Soinin mitta täyttyi

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini on jo kaksi ja puoli vuotta joutunut poliittisesti taiteilemaan puolueensa suureksi paisuneen eduskuntaryhmän kanssa. Viime vaaleissa eduskuntaan pelmahti sekalainen joukko uusia kansanedustajia, joiden maailmankuvat ja käyttäytymistaidot poikkeavat melkoisesti toisistaan.

Eniten huolta Soinille on tuottanut jyrkän kielteisesti maahanmuuttoon suhtautuva ja perussuomalaisten oikeaan reunaan ryhmittäytynyt pieni joukko. Sen näkyvimpiä edustajia ovat Jussi Halla-aho ja James Hirvisaari.

Tällä viikolla Soinin mitta täyttyi. Syynä oli Hirvisaaren ystävän eduskunnan yleisöparvella tekemä natsitervehdys, josta otettu kuva levisi kaikkien katsottavaksi verkossa. Hirvisaarelle tervehdys poiki huomautuksen eduskunnan puhemieheltä.

Perussuomalaisten puoluehallituksen työvaliokunta päätti torstaina esittää puoluehallitukselle Hirvisaaren erottamista puolueesta. Syyksi kerrottiin puolueen vastainen toiminta.

Hirvisaaren ja hänen hengenheimolaistensa käyttäytyminen leimaa perussuomalaisia. On todennäköistä, että se myös laskee puolueen kannatusta. Tämä lienee syy, miksi Soini nyt katsoi Hirvisaaren erottamisen tarpeelliseksi.

Julkinen natsitervehdys saattaa tuoda joidenkin mieleen kreikkalaisen Kultaisen aamunkoiton. Rinnastuminen äärioikeistolaiseen ja jyrkän nationalistiseen puolueeseen on tuskin Soinin mieleen.


____________________________________________

Kymen Sanomat, pääkirjoitus: Tuli pakko siistiytymiseen

Kansanedustaja James Hirvisaari (ps.) joutui torstaina harvinaisen kurinpitotoimen kohteeksi. Eduskunnan puhemies Eero Heinäluoman (sd.) antamat ankarat nuhteet olivat oikea ja perusteltu menettely. Hirvisaaren temppu oli kaukana hyvän maun ja eduskuntatyön edellyttämän arvokkuuden ulkopuolella.

Puhemiehen huomautus pakotti myös perussuomalaiset ottamaan kantaa. Hirvisaari erotetaan niin puolueesta kuin eduskuntaryhmästä. Yli 5000 äänestäjän valtuutus valuu jokseenkin hukkaan.

Helsingin Sanomat kertoi torstaina, että kansanedustaja Jussi Halla-ahon (ps.) nimitys Euroopan neuvoston Suomen valtuuskunnan varajäseneksi on jäissä. EU:sta on noussut vastustusta Halla-ahon saaman kiihotustuomion takia.

Halla-aho ja varsinkin Hirvisaari ovat olleet näkyvimpiä perussuomalaisia sananvapauden rajojen koettelijoita. Vihapuhetta ja -kirjoituksia on kohdistettu etnisiin, uskonnollisiin ja sukupuolivähemmistöjen ryhmiin. Arvostelu, jopa tuomiot on yritetty kuitata ”huumorintajun puutteella”.

Perussuomalaiset puhkuu hallitushalujaan. Nyt puolue törmää asian toiseen puoleen. Hallitukseen tarvitaan myös kelpoisuutta, ja se koskee niin koko puoluetta kuin sen yksittäisiä kansanedustajia.

Perussuomalaisten johto kommentoi torstaina Hirvisaaren tapausta niukkasanaisesti: ”vahingoitti puolueen etua”. Se ei välttämättä riitä osalle puolueen äänestäjäkunnastakaan; tarvitaan selvempää rajanvetoa.

_____________________________________________

Aamulehti, pääkirjoitus: Oikea päätös myöhässä

Perussuomalaisten päätös erottaa kansanedustaja James Hirvisaari oli puheenjohtaja Timo Soinilta oikea ratkaisu, mutta ikävä kyllä päätös tehtiin aivan liian myöhään.

Hirvisaari on esittänyt kummallisia lausuntoja sosiaalisessa mediassa, ja saanut jo vuonna 2011 hovioikeudessa tuomion kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalon mukaan Hirvisaaren seikkailuihin on väsytty ympäri Suomea ja eduskuntaryhmässä. Kummastusta aiheuttaa se, ettei puoluetta vahingoittavaan toimintaan puututtu aikaisemmin. Äärimielipiteitä esittävän Hirvisaaren äänet ovat kyllä puolueelle vaaleissa kelvanneet.

Maahanmuuttokriittinen perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Halla-aho on myös ongelmissa, sillä hänen pääsynsä Euroopan neuvostoon on pantu jäihin. Kansanryhmää vastaan kiihottamisesta tuomion saaneen Halla-ahon nimityksen pelätään syystäkin herättävän närää organisaatiossa, jonka perustehtävä on ihmisoikeuksien puolustaminen.

___________________________________________

Keskisuomalainen, kolumni: päätoimittaja Pekka Mervola: Nyt tuli raja vastaan

Asikkalalainen kansanedustaja James Hirvisaari (ps.) sai perussuomalaiset lopullisesti kyllästymään. Puolue aikoo nyt erottaa Hirvisaaren.

Puheenjohtaja Timo Soini on tiukkana. Hän pitää Hirvisaaren toimintaa rasistisena ja sanoo olevansa aina rasismia vastaan. Viimeinen pisara oli Hirvisaaren kuva ystävänsä Seppo Lehdon natsitervehdyksestä.

Hirvisaari erotettiin jo viime vuonna viideksi kuukaudeksi eduskuntaryhmästä, kun hän kieltäytyi erottamasta avustajaansa Helena Erosta. Eronen oli kirjoittanut, että voisiko ulkomaalaiset velvoittaa käyttämään hihamerkkiä.

Hirvisaari on tuomittu sakkoihin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Kun korkein oikeus ei ottanut tapausta käsiteltäväkseen, Hirvisaari syytti oikeuslaitosta korruptoituneeksi.

Hirvisaaresta tulee rajanveto perussuomalaisissa. Soini antaa näin varoituksen muillekin puolueen röheltäjille tai rasismihenkisille jäsenille. Ei ole mikään yllätys, jos erottamisia tulee lisää.

Soini siistii joukkojaan. Viime kesän puoluekokouksessa puolue otti selvän suunnan kohti hallitusta. Sitä ennen puoluejohto aikoo karistaa roskat kärryiltä.

___________________________________

Hbl, pääkirjoitus: Janne Strang: Europa rätar Soinis rygg

EU kan ibland upplevas som översensitivt för nynazism, men fallet Hirvisaari visar att det inte är bara historiska spöken man är på sin vakt mot.

"Här står jag vid den tyska ambassaden i Tallinn och minns bättre tider", står det i bildtexten. På fotografiet syns en man göra Hitlerhälsning mot kameran under tyska förbundsstatens flagga.
Mannen på bilden är den sannfinländska riksdagsledamoten James Hirvisaaris vän, "superhumoristen" Seppo Lehto vars Hitlerhälsning i riksdagen – som Hirvisaari själv förevigade – ledde till att Sannfinländarnas arbetsutskott i går beslöt att förorda att Hirvisaari utesluts från partiet.

Som vanligt, när rasisterna och homofoberna kring det sannfinländska partiet trampat i klaveret, försökte Hirvisaari också denna gång använda humorkortet som trumf – men nu visade sig skjortärmen vara tom. Det är inte att undra över: Hirvisaari har under sina dryga två år som riksdagsledamot varit tvungen att regelbundet spela ut dem när medierna slagit tänderna i hans uttalanden.

Den 53-årige lokföraren och gospelsångaren från Asikkala har nästan dagligen prövat gränserna för både dålig smak och laglighet, men först nu fick alltså partiledningen nog. Det är inte ett skämt för tidigt.

Det är oerhört barnsligt av vuxna män som Lehto, Hirvisaari och Jussi Halla-aho att tro att åberopandet av satir eller humor ska skydda dem från kritik och konsekvenser. Vi har länge bevittnat hur den "sannfinländska pojkklubben" flörtar med fascism, och hyllar etnocentrisk nationalism och aggressiv heteronormativitet.

Partiledningen med Timo Soini i spetsen har hittills konsekvent slingrat sig ur frågan om det finns rasister eller nynazister i hans parti, men också han, trots den gås han är, måste börja känna att det smutsiga vattnet inte rinner lika smidigt av ryggen längre. Med siktet inställt på statsministerposten våren 2015 inser taktikern Soini att det är hög tid att ta avstånd från uppenbara riskfaktorer som Hirvisaari. Det finns senast då en internationell opinion att beakta.

I kulisserna har Soini och talman Eero Heinäluoma (SDP) redan i ett år bromsat utnämningen av Halla-aho till suppleant i Finlands delegation i Europarådet. Positivt i sig, men tragiskt är att det är rädslan för utländska reaktioner som får det politiska etablissemanget i Finland att ta våra inhemska problembarn på allvar.

"Hotet" från Europa ska inte underskattas. Där Finland uppenbarligen tolererar rasistiskt motiverad invandringskritik som en legitim politisk ståndpunkt, är allt flörtande med rasism och nazism i Europa en illa förseglad krutdurk.

Den överilade EU-bojkotten av Österrike 2000 ligger fortfarande i klart minne, men starka antifascistiska reaktioner från unionen skulle i dag behövas i åtminstone Grekland och Ungern. Att statuera exempel i fallet Hirvisaari är ett steg i rätt riktning för Finland.

__________________________

Hbl, kolumni: Marianne Lydén: Salongsfähigt utan splittring

Som brukligt när en sannfinländare tydligt visar sin rasism fick Timo Soini i går ett batteri av frågor om hur han tar sitt ansvar för rasism inom partiet.

Förutom att Soini nu kunde visa att han verkligen tar sitt ansvar i och med att James Hirvisaari utesluts ur partiet var svaren i stort sett de gamla vanliga: själv är Soini inte rasist och han kan inte ta ansvar för vad varenda en enskild sannfinländare häver ur sig.

Det nya var att Soini satte en gräns för vad som går an. Nazisthälsningar går inte an. Där-emot får man sitta kvar i partiet och riksdagsgruppen fast man dömts för hets mot folkgrupp och skrivit att det är ett genetiskt drag i vissa kulturer (läs muslimska) att våldta.

De här domarna och åsikterna förenar Hirvisaari och Jussi Halla-aho men Halla-aho sitter kvar. Man får också tuta ut att muslimerna i Finland sitter och väntar på kallelse till jihad och att syriska flyktingar är sådana att de bara kommer att ställa till med oroligheter. Det har Teuvo Hakkararainen sagt och han är, enligt vad Soini sade i går, i en helt annan kategori än Hirvisaari.

Soini konstaterade också att uteslutandet av Hirivisaari är resultatet av en helhetsbedömning. Han avsåg Hirivisaaris beteende, men det handlar också om en bedömning av hur bilden av Sannfinländarna på hemmaplan och ute i Europa ska fås mer salongsfähig utan att partiet splittras.

För det behövs en spektakulär åtgärd mot den värsta rasisten i riksdagsgruppen – och att Halla-aho hålls kvar.

Det är Halla-aho som har styrt de ”invandringskritiska” rösterna till Sannfinländarna och utan honom skingras rösterna till andra som flirtar med rasismen eller till sofflocket. Väldigt få lär gå till en ensam ex-sannfinländare som tycker att nazisthälsningar är kul.

_____________________________________

Åbo Underrättelser, pääkirjoitus: Viktig vakthållning

Riksdagsledamöter som James Hirvisaari – fram till i går Sannfinländare – får gärna hålla till i den virtuella värld som enligt honom är ”en andra verklighet – oreglerad av den reella världens lagbundenheter”.
Men Hirvisaari är riksdagsledamot. Han bjuder in en vän till riksdagen, låter vännen göra en nazihälsning och tar själv ett fotografi av hälsningen – som omgående läggs ut på Facebook.
Det sannfinländska arbetsutskott som i går uteslöt Hirvisaari från partiet gör en markering med många dimensioner.

För det första:
Sannfinländarna visar att man har sikte på en parlamentariskt starkare position än dagens kraftlösa opposition. En del tyder på att partiordförande Soini går in i valrörelsen 2015 med större seriositet än 2011.
För det andra:
Sannfinländarna signalerar att de inser att riksdagen är en seriös institution – inte ett välavlönat tillhåll för narcissistiska pellejönsar.

För det tredje:
Beslutet i arbetsutskottet är prejudicerande. Sannfinländska ultraindividualister med en megalomanisk självbild vet från och med torsdagen den 3 oktober 2013 lite bättre hur partiet definierar anständighet. I förlängningen av arbetsutskottets linjedragning kan följa en partisplittring. Den är sannolikt invägd i torsdagens beslut.

James Hirvisaaris verklighet är mindre originell än han framställer den som.
När han 2010 åtalades för hets mot folkgrupp gick tingsrätten på att han framställde sig som sin faktiska motsats. Han är inte utlänningsfientlig, han uppviglar inte till hat, han motsätter sig inte invandring. Han har alltså inte haft för avsikt att förolämpa eller förtala muslimer, konstaterade tingsrätten.
Hade tingsrättens dom vunnit laga kraft skulle vi ha en samhällsdebatt där allt är tillåtet så länge man minns att beskriva sig själv som motsatsen till det man ger uttryck för.

Hovrätten slog 2011 fast att artikel 10 i den europeiska människorättskonventionen ger alla yttrandefrihet.
Men. Hovrätten noterade också explicit att hatfullt prat inte åtnjuter skydd av artikel 10.
Det finns ingen frihet som inte någonstans begränsas av en skyldighet.
James Hirvisaari – så lagstiftare han är – låter sig inte begränsas av skyldigheter. Men det valet är inte hans – trots att de flesta av hans texter från de senaste åren är förankrade i den naivismen.

Mannen som gjorde nazihälsningen i riksdagen är Hirvisaaris vän. Hirvisaari beskriver honom som en person som inte kan kontrolleras eller behärskas (fi hillitä) av något eller någon.
Den nazihälsande tammerforsaren beskrivs som superhumorist. Nazist är han inte, säger Hirvisaari.

Men i den finländska parlamentarismens högborg kan man inte uppträda som en nazist – eller uppmuntra det – och skriva på det humorns konto.
Det kan inte finnas någon humor i något som tangerar – eller direkt kopplas till – det systematiska mordet på cirka sex miljoner judar.

Hirvisaari har tidigare beskrivit sin vän som en superbegåvad konstnär som ”har gjort konst av en kritik som totalt skjuter över sitt mål”.
Analogt anser Hirvisaari att internet inte är en verklighet som överhuvudtaget kan begränsas. Internet är inte det samma som medier. Alltså råder det total frihet på nätet.
Han är lagstiftare han.
Förvisso bara en av 200 och nu saknar han parti.
Varför inte bara negligera honom?

För att en riksdagsledamot inte kan definiera bort sitt ansvar samtidigt som han gör en av grundpelarna i samhället – yttrandefriheten – till en fråga om enbart rättigheter.
För att vi inte ska acceptera att debattörer som Hirvisaari säger ett och agerar annat.
För att vi kontinuerligt måste hävda det självklara att nätet inte är en ”annan verklighet”.

Nätet möjliggör en kommunikation på avsändarens villkor. I det ligger stor positiv potential också för samhällsdebatten. Det kan en dag komma att ha en mobiliserande verkan som vida överstiger vad vi ser i dag.
Lagstiftare världen över måste se nätdebatten som den verklighet den är – trots den kvardröjande definition som beskriver nätet som en datorgenererad skenvärld.

Människan har ansvar för sina ord var de än formuleras. Internet är inte ett brev från en person till en annan.
James Hirvisaari fick i går en varning av riksdagens talman. Skarpare tillrättavisningar förfogar inte talmannen över. Riksdagen som institution har med andra ord reagerat maximalt – ackompanjerad av Sannfinländarna som parti.

Det råder inte brist på självutnämnda sanningssägare i den politiska framtiden. Hirvisaari har accepterat varningen, men på basis av hans verklighetsuppfattning kan vi vänta oss fortsatta upptåg.
Rättshaverister som slår in öppna dörrar har en stark självuppfattning som kontrasterar starkt mot verkligheten – där nu tre instanser har försökt agera korrigerande kraft: hovrätten, riksdagen och det egna partiet.
Den vakthållningen är nödvändig.