keskiviikko 2. lokakuuta 2013

HS: Ulkomaalaisten ja suomalaisten palkkojen ero kasvanut

Helsingin Sanomat: Ulkomaalaisten ja suomalaisten palkkojen ero kasvanut 2.10.2013

Ulkomaiselle toimistosiivoojalle maksetaan huonompaa palkkaa kuin suomalaiselle. Ammattirakenne ei selitä aina palkkaeroja.

Suomessa vakituisesti asuvien ulkomaalaisten ja suomalaisten välinen palkkaero on kasvanut. Ulkomaalaisten ansiot olivat toissa vuonna noin 88 prosenttia suomalaisten ansioista, kun vielä vuonna 2000 osuus oli 96 prosenttia.

Eron kasvua selittää pitkälti se, että maahan muuttanut väestö on työllistynyt yhä enemmän matalapalkkaisiin suorittaviin ammatteihin, kuten siivoojiksi ja avustaviksi työntekijöiksi.

Ammattirakenne ei kuitenkaan selitä kaikkia eroja, sillä siivoustyössäkin ulkomaalainen saa huonompaa palkkaa kuin suomalainen.

Johtavissa ja erityisasiantuntijuutta vaativissa tehtävissä työskentelevät OECD-maiden kansalaiset, kuten saksalaiset ja britit, ansaitsevat taas suomalaisia enemmän, mutta vastaavassa asemassa olevat kehittyvien maiden kansalaiset eivät.

Eri kansalaisuuksien vertailussa niukimmille ansioille jäävät nigerialaiset, vaikka ammattirakenteen lisäksi esimerkiksi ikä, työkokemus ja koulutus on vakioitu eli niiden vaikutus on nollattu.

Häntäpäässä palkkatilastoissa ovat myös Nepalista ja Thaimaasta tulleet. Selittämätön palkkaero koskeekin lähinnä kehitysmaiden kansalaisia.

Palkkaeroja on tutkinut yliaktuaari Sampo Pehkonen, joka kertoo niistä Tilastokeskuksen uusimmassa Hyvinvointikatsauksessa.

"On mahdollista, että ansioita selittää myös jokin tästä erittelystä puuttuva tekijä, kuten kielitaito", Pehkonen pohtii.

Pehkosen mukaan taustalla voi olla myös yritys- ja alakohtaisia tekijöitä, kuten erilaisia vaativuusryhmiä.

Elinkeinoelämän keskusliitossa EK:ssa ei asiantuntija Seppo Saukkosen mukaan ole erikseen selvitetty kansallisuuden mukaisia palkkaeroja. "Pääsääntö tietysti on, että Suomessa maksetaan tehtävien ja sopimusten mukaiset palkat, olipa kyseessä suomalainen tai ulkomaalainen", Saukkonen sanoo. Saukkosen mukaan huomioon pitää ottaa myös se, etteivät tehtävien tarkemmat erot näy palkkarakennetilastoissa.

Suomalaiset toimistosiivoojat ansaitsevat keskimäärin 10,77 euroa tunnilta, kun ulkomaalaisilla tuntiansio on 10,03 euroa.

Myös myyjillä ja elintarviketeollisuuden työntekijöillä ero on suomalaisten hyväksi, mutta linja-auton- ja raitiovaununkuljettajat sekä sairaanhoitajat tienaavat suomalaisia enemmän.

"Ulkomaiset kuskit saattavat tehdä pidempiä vuoroja, joista tulee ylityölisiä", Pehkonen arvioi.

"Ehkä he ovat tuottavampia kuin suomalaiset ja heillä on arvostettua kansainvälistä osaamista ja erityistaitoja", Pehkonen miettii mahdollisia syitä siihen, että OECD-maiden erityisasiantuntijat yltävät kantaväestöä korkeampiin ansioihin.

Pehkosen selvitys perustuu Tilastokeskuksen palkkarakennetilastoon, joka sisältää yli 43 000 ulkomaisen palkansaajan palkkatiedot vuodelta 2011.

Määrä vastaa noin kahta kolmasosaa maassa vakituisesta asuvasta ulkomaisesta työvoimasta.

Vuonna 2011 ulkomaisten työntekijöiden keskituntipalkka oli 16,20 euroa ja suomalaisten 18,40 euroa.