tiistai 4. maaliskuuta 2014

Vantaan Sanomat: Näin venäläisiä uhkaillaan Suomessa – "Laki ei suojaa kaikkia"

Vantaan Sanomat: Näin venäläisiä uhkaillaan Suomessa – "Laki ei suojaa kaikkia" 4.3.2014

Venäjän- ja vironkieliset työntekijät ovat huolissaan Suomessa kohtaamistaan laittomuuksista Suomen työmarkkinoilla. Ulkomaalaiset työntekijät kohtaavat laittomuuksia, joita he eivät toivoisi enää tapahtuvan sivistyneissä maissa.

Ilmiön johdosta Spektr-lehti ja lakiasiaintoimisto Scanlex Oy ovat aloittaneet yhdessä pääkaupunkiseudulla viron- ja venäjänkielisten työntekijöiden maksuttoman neuvontapalvelun.

Hankkeen taustalla on satoja tapauksia, joista osa on jo oikeuden käsittelyssä. Joidenkin siirtolaisten arkipäivää ovat työn teettäminen leipäpalkalla, kiristys ja painostus, uhkailu ja hyväksikäyttö, kiusaaminen ja suoranainen rasismi.

- Lähtökohtana on käsitys, että lainsäädäntö suojelee Suomessa kaikkia työntekijöitä. Käytännössä asia ei kuitenkaan aina ole näin vaan lähiympäristössämme työskentelevä siivooja tai rakennusmies voi olla hyvinkin ahtaalla, arvioi Scanlexin johtava juristi Tom Eldberg.

- Monien kohdalla vääryyksistä kärsiminen on järjestelmällistä, jonka vuoksi läksimme mukaan tähän toimintaan, sanoo puolestaan Kustannusyhtiö Spektrin toimitusjohtaja Vladimir Gusatinsky, joka itse on osallistunut Virossa vastaavaan oikeusneuvontatoimintaan.

Gusatinskyn mukaan on tiedossa, että neuvontaa kaipaavat ihmiset ovat todellisessa hädässä.

- Uskon, että pystymme auttamaan vaikeuksiin joutuneita ihmisiä, mainitsee Gusatinsky.

Toiminta alkaa maaliskuun loppupuolella, aluksi yhtenä päivänä viikossa. Suomen venäjänkielinen Spektr-lehti on julkaisee lehdessään tapauksia, joissa ihmisten tietämättömyyttä on käytetty hyväksi.