tiistai 2. syyskuuta 2014

Ilta-Sanomat: Terroristien riveihin lähtenyt suhteessa eniten suomalaisia

Ilta-Sanomat: Terroristien riveihin lähtenyt suhteessa eniten suomalaisia 2.9.2014
MTV3: CNN: Suomesta lähtenyt muslimien määrään nähden eniten jihadisteja Syyriaan
Yle: Supon ylitarkastaja CNN:n jihadisti-arviosta: Oikeansuuntainen, mutta luvut voivat olla epätarkkoja

Islamistivaltion perustama kalifaatti on houkutellut ääri-islamisteja ympäri maailmaa liittymään jihadisti-terroristeihin.

CNN on arvioinut, että Irakiin ja Syyriaan olisi matkustanut jopa 11 000 ääri-islamistia.

Eniten sotilaita on lähtenyt Suomesta, jos jihadistien määrän suhteuttaa maan muslimien väkilukuun. Suomessa asuu noin 42 000 muslimia. CNN arvioi, että Suomesta on liittynyt terroristien riveihin yli 30 jihadistia. Näin lukumäärä olisi prosentuaalisesti 0,071 prosenttia.

Katso lisää interaktiivisesta kartasta alla


Yksi suomea puhuva mies on jopa esiintynyt terroristijärjestön Youtube-videolla. Abu Shuayb as-Somali kehottaa tovereitaan tulemaan Irakiin taistelemaan. Hän myös lupaa vapaaehtoisille kalifaatin avun.

Määrällisesti eniten taistelijoita on lähtenyt Tunisiasta. CNN:n mukaan tunisialaisia jihadisteja olisi jopa 3 000. Saudi-Arabia on kakkosena 2 500 jihadistilla ja Marokko kolmantena 1 500 ääri-islamistilla.

Ruotsista on lähtenyt yhtä paljon taistelijoita kuin Suomesta, mutta Ruotsin muslimiväestö on yli kymmenen kertaa suurempi. Suhteutettuna toiseksi eniten on lähtenyt Irlannista.

Irlannista on lähtenyt tiettävästi hieman alle 30 taistelijaa, mutta muslimiväestö on hieman Suomea pienempi. Irlannin prosentuaalinen luku on vain 0,001 prosenttia Suomea pienempi.

__________________________________________

Yle: Supon ylitarkastaja CNN:n jihadisti-arviosta: Oikeansuuntainen, mutta luvut voivat olla epätarkkoja

Yhdysvaltalaisen uutiskanavan mukaan Suomesta on lähtenyt muslimiväestön kokoon suhteutettuna varsin paljon jihad-taistelijoita Syyriaan, kanavan mukaan jopa eniten 25 maan vertailussa. Suojelupoliisin ylitarkastaja Tuomas Portaankorva huomauttaa, että kanavan käyttämissä luvuissa voi olla epätarkkuuksia pelkästään laskemisen vaikeuden takia.

Suojelupoliisin ylitarkastaja Tuomas Portaankorva pitää CNN:n arviota Suomesta Syyriaan jihad-taistelijoiksi lähteneiden suhteellisesta määrästä oikeansuuntaisena, mutta huomauttaa, että uutiskanavan käyttämissä luvuissa voi olla epätarkkuuksia.

CNN:n mukaan Suomessa on muslimeja virallisesti annetun arvion 42 000 ja heistä noin 30 on lähtenyt jihadistiksi Syyriaan, muslimiväestön kokoon suhteutettuna eniten 25 maan vertailussa.

– Näissä luvuissa voi olla jonkin verran epätarkkuuksia jo laskemisen vaikeudenkin vuoksi, mutta lopputulos on siinä mielessä oikeansuuntainen, että Euroopankin mittakaavassa me olemme tällä tavalla laskettuna ihan siellä kärkikastissa.

CNN:n vertailussaan käyttävät numerotiedot eivät ole tarkkoja ainakaan Suomen osalta, sillä muslimeista vain osa on rekisteröitynyt seurakuntiin. Viime vuonna tutkija Tuomas Martikainen arvioi Ylen Ajankohtaiselle Kakkoselle, että Suomessa olisi noin 60 000 muslimia.

Portaankorvan mukaan on vaikea sanoa, miksi Suomi on tilastollinen piikki. Hän kuitenkin muistuttaa, että absoluuttinen luku on pieni.

– Ehkä Syyria vain vetää taisteluun haluavia henkilöitä tällä hetkellä myös Suomesta. Absoluuttisestihan määrä, joka Suomesta on lähtenyt, on pisara meressä, kun muutamista maista näkyy lähteneen tuhansia taistelijoita.

Portaankorvan mukaan varsinkin Syyriasta palaavien kohdalla on riskejä, joita suojelupoliisin on arvioitava.