torstai 2. elokuuta 2012

Aamulehti: Supo arvioi: Suomen ääriliikkeet ovat maltillisia

Aamulehti/STT: Supo arvioi: Suomen ääriliikkeet ovat maltillisia 2.8.2012
Verkkouutiset/STT: Ääriryhmät ovat yhä ärhäkämpiä
Helsingin Sanomat/STT: Parlamentaarinen radikalismi nousussa

Suomen poliittiset ääriliikkeet ovat pieniä ja maltillisia, arvioi suojelupoliisi. Ääriliikkeet turvautuvat yleensä korkeintaan lieviin rikoksiin kuten kunnianloukkauksiin ja vahingontekoihin. Väkivaltaisuuksien takana ovat Supon mukaan yleensä yksittäiset henkilöt, jotka eivät kuulu järjestäytyneisiin organisaatioihin.

Poliittisen historian professori Timo Soikkanen kuitenkin arvioi, että mediahuomion vuoksi ääriliikkeet pyrkivät toimimaan mahdollisimman näkyvästi, jolloin iskut yhä useammin kohdistuvat tavallisia ihmisiä vastaan.

Soikkasen mukaan nykyään on yhä vaikeampaa puhua ”äärioikeistosta” ja ”äärivasemmistosta”, sillä ääriliikkeiden ideologiat eivät rakennu taloudellisten teorioiden varaan. Valtio-opin professori Mika Ojakangas kuitenkin erottaisi äärioikeiston ja -vasemmiston sen mukaan, vastustaako ryhmä jotain kansanosaa kuten äärioikeisto vai talouteen liittyviä asioita kuten äärivasemmisto.

Professorit muistuttavat, että parlamentaariset liikkeet eivät yleensä ole ääriliikkeitä, sillä ne ajavat asioitaan laillisin keinoin.

_______________________________

Verkkouutiset/STT: Ääriryhmät ovat yhä ärhäkämpiä

Poliittisten ääriryhmien keinot ovat viime aikoina raaistuneet Suomessa ja maailmalla, arvioi poliittisen historian professori Timo Soikkanen.

Hänen mukaansa ääriryhmät eivät yleensä uhkaa päättäjiä, vaan ne kohdistavat vihansa siviileihin kuten vähemmistöjen edustajiin.

Esimerkiksi seksuaalivähemmistöjen Pride-tapahtumiin on hyökätty Suomessa vuosina 2010 ja 2012.

– Näen, että lehdistö antaa julkisuutta väkivaltaisille teoille, Soikkanen arvioi.

Professori kuitenkin arvioi, että lisänäkyvyys ei ole lisännyt ääriryhmien suosiota vaan ennemmin nakertanut sitä.

Kunnianloukkauksia, uhkauksia ja vahingontekoja

Suojelupoliisin mukaan Suomen ääriryhmät ovat harvalukuisia ja maltillisia.

– Tyypillisimpiä tekoja ovat iskulauseiden huutaminen sekä lievemmät rikokset kuten kunnianloukkaukset, laittomat uhkaukset sekä vahingonteot, viestintäpäällikkö Liinu Lehto-Seljavaara kertoo sähköpostitse.

Tekojen taustalla ovat hänen mukaansa usein yksittäiset henkilöt, joilla tosin saattaa olla kansainvälisiä kontakteja.

Ääriryhmien tulevaisuuden kannalta Lehto-Seljavaara pitää olennaisena muuttujana ainakin Euroopan taloustilannetta.

Oikeisto-vasemmistojako ongelmallinen

Poliittisten ääriryhmien sijoittaminen oikeisto–vasemmistoakselille on Timo Soikkasen mukaan hankalaa, sillä niiden tausta-ajatukset liittyvät harvoin talouteen. Akselin ulkopuolelle sijoittuvat myös äärivihreät ryhmät.

Soikkanen muistuttaa, että "äärioikeistosta" ja "äärivasemmistosta" puhutaan liian heppoisin perustein. Parlamentaariset liikkeet eivät ole ääriliikkeitä, jos ne toimivat laillisin keinoin.

Hänen mukaansa suomalaisten ääriliikkeiden ideologia liittyy usein maahanmuuton tai globalisaation vastustukseen.

Politiikan kentällä orastaa myös jakautuminen EU:n vastustajiin ja kannattajiin. Ulkomailla keskus- ja aluevallan kannattajien väliset yhteenotot ovat vanha ilmiö.

Valtio-opin professori Mika Ojakankaan mukaan ääriryhmät, jotka eivät hyväksy jotain kansanosaa, voidaan luokitella äärioikeistoksi.

– Äärivasemmisto ei tee viharikoksia, vaan heidän vihansa kohdistuu tavaraa kohtaan esimerkiksi ikkunoiden rikkomisena, Ojakangas sanoo.

Kuitenkin myös äärivasemmistoa on syytetty väkivaltaisuuksista, esimerkiksi kun anarkistit ja poliisit ottivat yhteen vuoden 2006 Smash Asem -mielenosoituksessa.

Perinteiset oikeiston ja vasemmiston roolit heittävät toisinaan kuperkeikkaa. Kansallismielinen Finnish Defence League olisi tänä kesänä halunnut marssia homoseksuaalien Pride-kulkueessa.

Aktivisti: päivänpolitiikassa ilmapiirimuutos

Timo Soikkasen mukaan kansan tyytymättömyys on Suomessa kanavoitunut ääriliikkeiden sijaan populismin kasvuun. Radikaalin oikeiston toiminnasta kirjaa kirjoittava kansalaisaktivisti Dan Koivulaakso kytkee ääriliikkeiden radikalisoitumisen samaan ilmiöön.

– Uusnatsiryhmät rakentavat monin osin samanlaista maailmankuvaa ja viholliskuvaa kuin eräät kansanedustajat niin sanotulla maahanmuuttokritiikillä, Koivulaakso sanoo.

Hänen mielestään osasyyllinen politiikan ilmapiirimuutokseen on Suomen hampaaton media, joka ei vaadi poliitikkoja perustelemaan mielipiteitään.

Koivulaakso oli viime kuussa puhumassa äärioikeiston uhasta Oulun Pride-kulkueen yhteydessä järjestetyssä seminaarissa, kun hänen päälleen sumutettiin kaasua.

_______________________________

Helsingin Sanomat/STT: Parlamentaarinen radikalismi nousussa

Poliittisen historian professori Timo Soikkasen mukaan suuressa osassa Eurooppaa kansalaisten tyytymättömyys kanavoituu populististen puolueiden suosioon, ei ääriliikkeiden kasvuun.

Kreikan tämänkesäisissä vaaleissa radikaali vasemmistolainen Syriza nousi toiseksi isoimmaksi puolueeksi ja muukalaisvastainen Kultainen aamunkoitto sai lähes 20 paikkaa parlamenttiin.

Ranskan vaaleissa tänä kesänä laitaoikeistolainen Kansallinen rintama nousi parlamenttiin 14 vuoden tauon jälkeen. Kevään presidentinvaaleissa puolueen ehdokas Marine Le Pen sai 18 prosenttia äänistä ja laitavasemmiston ehdokas Jean-Luc Melenchoni 11 prosenttia.

Unkarin kolmanneksi suurin puolue Jobbik on avoimen muukalaisvastainen. Se on kohauttanut muun muassa järjestyskaartillaan.

Sveitsissä radikaalin oikeistolainen ja maahanmuuttovastainen SVP on maan suurin puolue.

Kaikkia edellä mainittuja puolueita on Suomen mediassa kutsuttu äärioikeisto- tai vasemmistopuolueiksi, vaikka Soikkasen mukaan ääriliikkeelle ominaista on väkivaltaisuus. Mainituista puolueista väkivaltaisena pidetään ainoastaan Kultaista aamunkoittoa.

Suomessa muun muassa perussuomalaisiin on lyöty äärioikeiston leimaa.

"Perussuomalaisia ollaan leimaamassa äärioikeistolaisiksi pelkästään sen takia, että maahanmuuttoasioista ollaan kriittisiä", perussuomalaisten kansanedustaja James Hirvisaari sanoo.

Hirvisaari on syksyllä 2010 kirjoittanut blogiinsa tekstin otsikolla "Äärivasemmisto pesii Vihreissä". Nykyään hän ei kuitenkaan puhuisi äärivasemmistosta vaan laitavasemmistosta.