keskiviikko 1. elokuuta 2012

Yle: Neljäsosa tuomituista raiskaajista on ulkomaalaisia

Yle Uutiset: Neljäsosa tuomituista raiskaajista on ulkomaalaisia 1.8.2012

Noin neljäsosa Suomen vankiloissa istuvista seksuaalirikollisista on ulkomaiden kansalaisia. Myös poliisille tehdyissä seksuaalirikosilmoituksissa ulkomaalaisten osuus epäillyistä on noin neljäsosa, selviää A-studion keräämistä tiedoista.

A-studion Rikosseuraamuslaitokselta pyytämissä vankitiedoissa huomioidaan ne toukokuun alussa vankeustuomiotaan kärsineet ulkomaalaiset, joiden päärikos oli siveellisyysrikos, eli raiskaus tai seksuaalinen hyväksikäyttö. Osuus epäillyistä puolestaan perustuu poliisin tietoon tulleeseen rikollisuuteen.

Kaiken kaikkiaan Suomen vankiloissa oli toukokuussa satakunta miestä, jotka oli tuomittu siveellisyysrikoksesta. Heistä 25 oli ulkomaalaisia, joista seitsemän on irakilaisia ja kuusi eri puolilta Afrikkaa.

Oikeuspoliittinen tutkimuslaitos Optula on puolestaan laskenut tuomioistuinaineistoista löytyvien tuomittujen nimien perusteella, että raiskauksesta vankeuteen tuomituista 34 prosenttia on ulkomaalaistaustaisia. Laitos on käynnistänyt tutkimusohjelman, jossa selvitetään eri maahanmuuttajaryhmien alttiutta rikoskäyttäytymiseen.

A-studion selvityksen mukaan huomattavan suuri osa tuomituista on kotoisin maista, joissa on ollut sota. Optulan tutkimusohjelmassa huomioidaan jatkossa myös seksuaalirikollisten kokemukset aseellisissa konflikteissa. Raiskaajien sotakokemustaustoja ei kuitenkaan ole aiemmin juuri tutkittu, eikä oikeuspoliittinen tutkimuslaitos halua arvioida sitä, miksi tuomittujen raiskaajien joukossa on suhteellisesti niin paljon ulkomaalaisia.

Vaikka ulkomaalaisten osuus tuomituista seksuaalirikollisista on suuri, raiskaajien osuus Suomessa olevista ulkomaalaisista on häviävän pieni. Suomessa asuu nykyisin hieman alle 200 000 ulkomaalaista.

A-studio kävi vankilassa tapaamassa ulkomaalaista miestä, joka on tuomittu Suomessa törkeästä raiskauksesta. Hän ei hyväksy tuomiotaan, vaan selittää käytöstään mm. sillä, että ”hänhän tuli istumaan minun polvelle”.

- Suomi on maa, jossa puolet naisista haluaa ulkomaalaisia miehiä. Jos menisin diskoon, löytäisin sieltä kyllä itselleni tyttöystävän, niin että miksi menisin raiskaamaan jonkun, tuomittu mies selittää.

Asiantuntijan mukaan kyseessä on seksuaalirikolliselle tyypillinen ajatusvääristymä, joka voi johtua tekijän yksilöllisistä kokemuksista tai kulttuurista.

- Seksuaalirikosten tekemistä ei voi selittää vain yhden riskitekijän kautta, sanoo Rikosseuraamuslaitoksen psykologi Nina Nurminen A-studion haastattelussa.

A-studio kertoo ulkomaalaisten osuudesta seksuaalirikoksissa keskiviikon lähetyksessään kello 21.05, TV1.