lauantai 4. joulukuuta 2010

Vantaan Sanomat: Imaami Anas Hajjar sai sijaistaa lääkäriä

Vantaan Sanomat: Imaami Anas Hajjar sai sijaistaa lääkäriä 4.12.2010
Aamulehti: "Suomeen saatava tuomareita, jotka tuntevat islamin lain" 3.12.2010

Joitakin Vantaan Sanomien lukijoita hätkähdytti tieto siitä, että Suomen islamilaisen yhdyskunnan imaamiksi valittu Anas Hajjar toimii Katriinan sairaalassa atk-asiantuntijana (VS 27.11.). Hajjar on myös hoitanut potilaita lääkärin sijaisena ja harjoittelijana.

Katriinan sairaalan johtava ylilääkäri Juha Jolkkonen vahvistaa, että Hajjar on toiminut sekä lääkärin sijaisena, lääkäriharjoittelijana että atk-asiantuntijana.

–Hajjarilla on takanaan niin merkittävä määrä lääketieteen opintoja, että hän on voinut aiemmin myös sijaistaa lääkäriä.

Enää Hajjar ei kuitenkaan saa toimia lääkärin sijaisena.

Hajjar menetti oikeutensa sijaisuuksiin, koska hänen alkupään opintonsa vanhenivat. Taannoin voimaan tullut asetus määrää, että sijaisena toimivan lääketieteen opiskelijan opintojen aloittamisesta ei saa olla yli kymmentä vuotta.

Lääkäriharjoittelija pystyy Jolkkosen mukaan laillistetun lääkärin valvonnassa tutkimaan potilaan ja kirjoittamaan lähetteitä jatkohoitoon. Reseptinkin hän voi lääkärin ohjeen mukaisesti valmiiksi kirjoittaa, mutta laillistettu lääkäri allekirjoittaa sen.

Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen mukaan lääketieteen opiskelija voi työskennellä tilapäisesti sairaalalääkärin tehtävissä suoritettuaan hyväksytysti neljän vuoden opinnot. Viiden vuoden opintojen jälkeen voi sijaistaa terveyskeskuslääkäriä.

Harjoittelussa opiskelija toimii pätevän lääkärin jatkuvassa valvonnassa. Työskennellessään erikoissairaanhoidossa hänen on täytynyt suorittaa kyseisen erikoisalan opintoja.

Lääketieteen kandidaatin titteliä opiskelija saa käyttää suoritettuaan kahden vuoden opinnot.

Harjoittelevia lääkäreitä kutsutaan sairaaloissa ja terveyskeskuksissa amanuensseiksi.

Suomalaiseen lääkäritutkintoon kuuluu aina vähintään puoli vuotta amanuenssiharjoittelua.

Katriinan sairaalassa amanuensseina on pidetty monia etenkin ulkomaalaistaustaisia lääketieteen opiskelijoita ja ulkomaisen lääkäritutkinnon suorittaneita.

–Olemme halunneet tukea heitä suorittamaan opintonsa loppuun, johtava ylilääkäri Jolkkonen kertoo.

Anas Hajjar on toiminut amanuenssina Katriinan sairaalassa marraskuusta 2005 alkaen. Lääketieteen opintonsa hän aloitti vuonna 1988 päästyään Suomeen opiskelemaan.

Opinnot ovat venyneet, mutta Hajjarilla on kova halu valmistua.

–Kyllä. Tottakai, hän vahvistaa.

–Olen suorittanut pääkurssit ja jäljellä on enää joitakin tenttejä.

Hidastaako luottamustehtävä imaamina opintojen suorittamista?

–Ei sen pitäisi vaikuttaa.

________________________________________________________


Aamulehti: "Suomeen saatava tuomareita, jotka tuntevat islamin lain"

Suomen islamilaisen yhdyskunnan uusi imaami Anas Hajjar tahtoo ratkaisut avioeropulmiin sekä pankkilainaa ilman Koraanin kieltämiä korkoja.

Sopiiko sharia eli islamin laki Suomeen? Voitaisiinko muslimien keskinäisiä riitoja ratkoa uskonnon ohjein? Tunteita nostattava keskustelu on vasta alussa.

Suomen islamilaisen yhdyskunnan uusi imaami Anas Hajjar, uskotteko, että poliitikot vähitellen lämpiävät ajatukselle sharian eli islamilaisen lain soveltamisesta Suomessa?

- Suomen muslimeilla on perhelain alueella ongelmia, jotka pitää ratkaista. On aika varhaista puhua poliitikkojen suhtautumisesta asiaan. Ei ole järkeä päästää ilmoille koepalloja ja katsoa, miten niihin suhtaudutaan. Asia pitää valmistella ja puida hyvin. Taival on pitkä.

Millaisia ongelmia perhelain suhteen on?

- Yksi esimerkki. Nainen on pyytänyt eron, mutta mies ei ole allekirjoittanut eropapereita. Avioliitto on rekisteröity islamilaisessa maassa. Syntyy tilanne, jossa Suomen viranomaiset myöntävät eron, mutta islamilaisen lain mukaan eroa ei ole tapahtunut.

Miten usein tuollainen tilanne ilmenee?

- Korkeintaan kerran kuukaudessa. Ei siis hirveän usein, mutta nämä ovat ongelmia, joihin on löydettävä ratkaisu.

Te imaamina sovittelette ongelmatapauksia?

- Pyrimme yhdyskunnissa sovittelemaan, mutta on tilanteita, joissa sovitteluun ei päästä. Siksi pitää olla pykäliä, joita voidaan toteuttaa, sekä tuomari, joka päättää asioista. Tai on oltava muslimituomari, joka tuntee sekä islamin että Suomen lain.

Onko naisella islamin mukaan samat oikeudet hakea eroa kuin miehellä?

- Naisella on toki oikeus eroon, mutta on olemassa monia koulukuntia. Pyrkimyksemme on saada yhtenäinen käytäntö, ettei olisi poikkeavia tulkintoja, onko ero tullut päteväksi ja lopulliseksi vai ei.


Onko soveliasta, että muslimimies avioituu kristityn miehen kanssa?
- Voin vain sanoa, mitä islamin säännöissä on. Musliminainen ei avioidu muun kuin muslimimiehen kanssa. Syitä on monia.

Kieltääkö Sharia korollisen pankkilainana?
- Koraanissa on selkeä sääntö: ei pidä ottaa eikä maksaa korkoa.

Vaikeuttaako sääntö yritystoimintaa Suomessa?
- Varmaankin jonkin verran, mutta muslimit voivat ottaa toisiltaan korotonta laina. Euroopasta löytyy myös korottomia maksujärjestelmiä ja islamilaisia pankkeja, joista voi ottaa korottomia lainoja.

Olisiko hyvä, jos Suomeen perustettaisiin islamilainen pankki?
- Niin, olisiko se islamilainen pankki vai muu pankki, joka toimisi islamilaisin periaattein... Tärkeintä on, että korottomuuden tavoite toteutuisi.

Rekrytoidaanko Suomesta nuoria miehiä taistelemaan ase kädessä islamin puolesta?
- Kannattaa kysyä Supolta. Minun korviini ei ole kantautunut tällaista.

Mikä on suhteenne Suomen islamilaiseen puolueeseen?
- Liekö puoluetta enää edes olemassa? Minulla ei ole ollut mitään tekemistä heidän kanssaan.

Mitkä ovat suomalaisen yhteiskunnan suurimmat ongelmat?
- Työttömyys on suurin ja ehkä pikkuisen myös muukalaisvastaisuus.

Oletteko itse joutunut kohtaamaan muukalaisvastaisuutta?
- En, mutta se ei tarkoita, etteivät muut olisi.