maanantai 1. helmikuuta 2010

YLE: Neuvontapuhelin palvelee viidellä kielellä

YLE Uutiset: Neuvontapuhelin palvelee viidellä kielellä 1.2.2010

Maahanmuuttajille on avattu neuvontapuhelin, joka neuvoo oikean viranomaisen tai palvelun luokse. Viime vuoden lopulla käynnistynyt FINFO-puhelinpalvelu neuvoo suomeksi, englanniksi, ranskaksi, arabiaksi ja venäjäksi.

Joulukuussa avatulle FINFO-linjalle on alkanut tulla runsaasti puheluita sen jälkeen, kun mainonta esimerkiksi pääkaupunkiseudun joukkoliikenteessä alkoi. Ideana on ohjata maahanmuuttajia oikean palvelun äärelle byrokratiaviidakossa.

- Tyypillinen soittaja haluaa tietää, miten asuntoa haetaan tai miten se saadaan. Miksi on pitkät asuntojonot, miksi asuntoa ei saa ja johtuuko se siitä, että ihminen on maahanmuuttaja, kertoo linjan työntekijä.

Viidellä kielellä neuvovan puhelimen tarkoitus on nimenomaan ohjata eteenpäin, ei antaa henkilökohtaista terapiaa. Siksi puheluihin vastaava nainenkaan ei halua esiintyä nimellään.

Nainen kertoo, että linjalla kysytään yleensä myös lupa-asioista, kuten oleskeluluvan jatkamisesta ja pysyvän luvan hakemisesta. Apua saavat käytännössä kaikki soittajat, myös ulkomaalaisten ystäviensä puolesta soittavat kantasuomalaiset.

Vastaanotto Suomessa töykeää

Asuntojen ja lupa-asioiden lisäksi kysellään erikoisempiakin kysymyksiä. Kiinasta tulleessa puhelussa tiedusteltiin Helsingin kirpputoreja, eräs soittaja halusi taas perustaa strippiklubin. Linjan työntekijän mukaan puhelimessa on tiedustelu myös parasta balettikoulua.

Neuvontalinjan viulut maksaa EU:n kotouttamisrahasto ja toimintaa pyörittää Väestöliitto. Projektikoordinaattori Anu Liisanantti kertoo, että monen soittajan mielestä asioiden hoitaminen Suomessa tuntuu vaikealta. Usein puhelimessa kuulee soittajien turhautuneisuuden, kun palvelu on ollut epäkohteliasta muidenkin kuin viranomaisten puolelta.

- Nämähän ovat tietenkin mielipideasioita, mutta kyllä puheluistamme sellainen huoli paistaa. Ihmiset eivät välttämättä ota tosissaan sellaista henkilöä, joka ei puhu suomea.