maanantai 1. helmikuuta 2010

YLE: Varamiespalvelu lähtee välittämään ulkomaalaista työvoimaa

YLE Turku: Varamiespalvelu lähtee välittämään ulkomaalaista työvoimaa 1.2.2010

Varamiespalvelu alkaa tuoda työntekijöitä ulkomailta Suomeen. Turkulainen VMP Group eli Varamiespalveluyhtiöt on ostanut Suomessa ja Romaniassa toimivan ulkomaista työvoimaa välittävän Work Groupin itselleen.

Vuonna 1997 perustettu Work Group on tuonut vuosittain maahan satoja romanialaisia työntekijöitä.

Yrityskaupan myötä varamiespalveluyhtiön tavoitteena on tuoda suomeen tuhansia uusia työntekijöitä vuoteen 2012 mennessä. Varamiespalveluyhtiöt pyrkii samalla markkinajohtajaksi ulkomaisen työvoiman välityksessä. Yhtiö haluaa lisäksi laajenta rekrytointi aluetta muun muassa Filippiineille, Vietnamiin ja Kuubaan.

Yhtiön toimitusjohtajan Mika Kaukosen mukaan Suomeen tarvittaisiin jopa 1,8 miljoonaa maahanmuuttajaa vuoteen 2020 mennessä työmarkkinoiden ikäjakauman paikkaamiseksi.

__________________________________________

YLE Uutiset: Ammattimiehiä haalitaan nyt Romaniasta

Eläköityvä Suomi tarvitsee entistä enemmän ulkomaista työvoimaa. Tällä hetkellä pulaa on korjausrakentajista, siivoojista ja sairaanhoitajista. Vuokratyöyritykset etsivät työntekijöitä etenkin uusista EU-maista, kuten Romaniasta.

Rakennusalan työttömyysluvut ovat karua luettavaa. Vuokratyövoimaa etsivä Varamiespalvelut on kuitenkin huomannut, että esimerkiksi korjausrakentajia on vaikea löytää.

Firman työpaikkailmoitukseen vastasi neljä hakijaa, joista vain yksi oli suomenkielinen.

- Kun tästä mennään muutama vuosi eteenpäin, tarvitaan entistä enemmän väkeä myös sosiaali- ja terveysalalle, sanoo Varamiespalvelu-yhtiöiden toimitusjohtaja Mika Kaukonen.

Pulaa on myös metallialalla. Uusia metallityöntekijöitä tarvitaan eläköityvien tilalle 2 000 - 4 000 vuodessa.

Kunnon palkka on pääasia

Uusia työntekijöitä etsitään uusia muun muuassa Romaniasta. 32-vuotias Moldoveanu Dorel on ollut Suomessa rakennustyömiehenä pari vuotta. Hän on työskennellyt aiemmin myös Saksassa ja Israelissa.

- Suomalainen työpaikka on paljon parempi kuin saksalainen. Palkka on hyvä ja ihmisten kanssa tulee hyvin toimeen, Turussa tällä hetkellä työskentelevä Dorel kertoo.

Jotta kaikkien eläkkeelle jäävien työpaikat saataisiin täyteen, Suomeen pitäisi ottaa neljän seuraavan vuoden aikana saman verran väkeä kuin Helsingissä on asukkaita.Työvoimahallinnossa ei uskota, että tilanne muuttuu ihan äkkiä.

- Tulijoita kyllä olisi, mutta ei välttämättä sellaisia kuin me haluamme, sanoo EURES-neuvoja Tuula Matikainen työ- ja elinkeinohallinnosta.

_________________________________________________

Toimittaja Kristiina Tolkki kuuden uutislähetyksessä:
Jotta kaikkien eläkkeelle jäävien työpaikat saataisiin tulevaisuudessa täyteen, Suomen pitäisi ottaa neljän seuraavan vuoden aikana saman verran väkeä kuin Helsingissä on asukkaita.