maanantai 8. helmikuuta 2010

Keskisuomalainen: Lisää vihjeitä

Keskisuomalainen: Lisää vihjeitä 3.2.2010

Taustaa:
Kaleva: Nettiaktivisti käräytettiin poliisille aiheetta 27.9.2009

Nuorten suosiman Irc-gallerian sivuille tulee linkki, joka johtaa poliisin vihjepalveluun.

Sisäministeriössä valmisteltu poliisin nettivihjejärjestelmä otetaan käyttöön maaliskuussa. Blue button -työnimellä kulkevan järjestelmän avulla on tarkoitus puuttua ainakin netissä tapahtuvaan väkivallalla uhkailuun ja rasistisiin herjauksiin.

Poliisin tavoitteena on, että palveluntarjoajat ottaisivat vihjepalveluun johtavan linkin sivuilleen.

Ainakin verkkopalvelu Irc-galleria aikoo tehdä yhteistyötä poliisin kanssa.
- Linkki tulee sivuillamme todennäköisesti sellaiseen paikkaan, jossa muutenkin puhutaan turvallisuusasioista ja väärän sisällön raportoimisesta, Irc-gallerian omistavan Sulakkeen viestintäjohtaja Juhani Lassila kertoo.

Lassilan mukaan vihjepalvelulle on tarvetta, sillä nuorten suosimalla Irc-gallerialla on paljon käyttäjiä, ja suuri osa sivuston valvonnasta tapahtuu käyttäjien ilmoitusten perusteella.
- Tästä tulee ylläpidolle yksi uusi väline, jonne he voivat sitten ohjata ilmoitukset väärästä sisällöstä, Lassila sanoo.

Vihje anonyyminä

Myös Suomi24-verkkoyhteisön toimitusjohtaja Pasi Ilola pitää poliisin nettivihjejärjestelmää tervetulleena.
- On erittäin positiivista, että tällaista tehdään. Mielestäni on loogista, että poliisi tulee palvelujensa kanssa verkkoon lähemmäs ihmistä, Ilola sanoo.

Poliisin nettivihjejärjestelmää lähdettiin suunnittelemaan Jokelan ja Kauhajoen koulusurmien jälkeen. Vastaava järjestelmä on käytössä muun muassa Norjassa se tunnetaan "punaisena nappina". Verkkosivuilla olevaa pientä punaista painiketta klikkaamalla tieto sivujen rikollisesta sisällöstä menee suoraan poliisille.

Suomen järjestelmässä epäilyttävästä sisällöstä voisi kertoa nimettömänä täyttämällä vihjelomakkeen. Poliisi esittelee järjestelmää ensi viikolla, jolloin vietetään kansallista tietoturvaviikkoa.

Vähemmistövaltuutettu on yksi niistä tahoista, joka toivoi nettivihjejärjestelmää.
- Materiaalia on netissä ihan hirveästi ja vaikka poliisi sitä seuraakin, on siihen mahdotonta päästä kokonaan kiinni, vähemmistövaltuutettu Johanna Suurpää sanoo.

Vähemmistövaltuutetun toimistoon tulee vuosittain kymmeniä ilmoituksia nettirasismista. Tarve vihjepalvelulle on Suurpään mukaan kova.
- Nyt on tullut vähän sellaista onnetonta signaalia, ettei kukaan tee mitään ja netissä voi olla mitä vaan.

Suurpään mukaan tällä hetkellä tällä hetkellä poliisi kehottaa epäilyttävästä nettiaineistosta ilmoittavia tekemään rikosilmoituksen. Suurpään mukaan tarvitaan keino, jossa vihjeen voi antaa ehdottoman anonyymina.
- Vihje on myös kevyempi käsitellä kuin rikosilmoitus, hän jatkaa.

Suurpää muistuttaa, ettei netti ole oma universumi, vaan siellä tapahtuvat asiat siirtyvät pikkuhiljaa todelliseen maailmaan.
- Kansainvälisissä tutkimuksissa on todettu, että netin vihapuheella ja reaalimaailman viharikoksilla on yhteyttä. Suomessa viharikollisuutta tapahtuu paljon, joten tähän asiaan on syytä panostaa.