maanantai 8. helmikuuta 2010

UM: Maahanmuuttoasiat työllistävät Addis Abebassa

Ulkoministeriö: Maahanmuuttoasiat työllistävät Addis Abebassa 8.2.2009

Maahanmuuttoasiat aiheuttavat paljon työtä Suomen Etiopian-suurlähetystölle. Perhesiteiden perusteella tehtävien oleskelulupahakemusten määrän odotetaan nousevan tänä vuonna yli 3 000:n.

Etiopian naapurimaassa Somaliassa sota ja väkivalta ovat jatkuneet jo yhden sukupolven ajan. Suuria määriä pakolaisia on muuttanut Etiopiaan ja Keniaan. Pelkästään Etiopian pääkaupungissa Addis Abebassa arvioidaan olevan 100 000 somalia. Pakolaisvirran odotetaan kasvavan, koska viime kuukausina väkivalta on lisääntynyt ja hätä kasvanut varsinkin Somalian eteläosassa.

Osa Somaliasta paenneista haluaa jatkaa matkaansa Etiopiasta Suomeen ja muualle, missä turvallisuus ja toimeentulon edellytykset ovat parempia. Vuonna 2009 somalit jättivät yhteensä 2 226 oleskelulupahakemusta perhesiteen perusteella. Se on 48 prosenttia enemmän kuin vuonna 2008. Tänä vuonna hakemusten määrän arvioidaan ylittävän 3 000 rajan.

Toinen tärkeä asiakasryhmä ovat etiopialaiset, joiden maahanmuuton syynä on useimmiten opiskelu tai perheasiat.

Jokainen maahantuloluvan hakija haastatellaan perusteellisesti. Myös matkustus- ja henkilöllisyysasiakirjojen riittävyys ja oikeellisuus arvioidaan.

”Tämä aiheuttaa runsaasti työtä, koska tiedot ovat puutteellisia ja myös väärinkäsityksiä esiintyy”, kertovat maahanmuuttoasioita hoitavat konsuli Sari Jokinen ja maahanmuuttoyhdyshenkilö Berit Kiuru.
Berit Kiuru työskentelee maahanmuuttoyhdyshenkilönä Addis Abebassa.Berit Kiuru toimii Addis Abebassa puoliksi EU:n ulkorajarahaston ja puoliksi Suomen viranomaisten (ulkoministeriö, maahanmuuttovirasto, poliisi, rajavartiolaitos) rahoituksella.

”Tämä ei läheskään aina riitä, vaan Suomesta lähetetään myös ajoittain aputyövoimaa, kuten maahanmuuttoviraston virkamiehiä, UM:n haastattelijoita ja ulkomaalaispoliisin asiantuntijoita”, Jokinen kertoo.

Läheinen yhteistyö Suomen muiden viranomaisten ja muiden maiden suurlähetystöjen kanssa on välttämätöntä.

Somalien maahanmuutolle useimmiten esitettyjä perusteita ovat turvapaikan hakeminen, perheiden yhdistäminen, koska osa perheestä jo asuu Suomessa, sekä uudet avioliitot. Asiakkaita riittää usein jonoksi asti suurlähetystön portille. Yhden hakemuksen käsitteleminen vie tällä hetkellä yli vuoden ja lukuisia työtunteja.

Humanitaarisen avun tarpeessa olevia Somalian kansalaisia autetaan myös monella muulla tavalla. Etiopian itäosissa on useita pakolaisleirejä, joita auttavat muiden muassa YK:n pakolaisavun toimisto UNHCR, Etiopian pakolaisviranomainen ARRA, Luterilainen maailmanliitto ja Kirkon ulkomaanapu sekä muut järjestöt.

Maahanmuuttoministeri Astrid Thors vierailee Etiopiassa 6-9. helmikuuta. Hän tapaa Etiopian ulkoministeriön, pakolaishallinnon, somaliyhteisön sekä UNHCR:n, Kirkon ulkomaanavun ja muiden avustusjärjestöjen edustajia.