perjantai 12. elokuuta 2011

Turun Sanomat: Lapsiasiavaltuutettu nujertaisi vihapuheen välittämisellä

Turun Sanomat: Lapsiasiavaltuutettu nujertaisi vihapuheen välittämisellä 12.8.2011

Joukko yhteiskunnan tuntijoita ja mielipidevaikuttajia haluaa nujertaa vihapuheen hyvillä teoilla, kunnioittavilla sanoilla ja poliittisilla päätöksillä. – Välittäminen ja toisen arvostaminen pitäisi saada paremmin osaksi julkista keskustelua esimerkiksi päättäjien puheisiin ja mediaan, toteaa lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aula.

Vanhempien ja kasvattajien tulisi hänen mielestään toimia esimerkkinä lapsille ja nuorille siinä, kuinka erilaisuutta suvaitaan. Puheen lisäksi on myös pystyttävä puuttumaan syrjintään ja kiusaamiseen, kun niitä ilmenee.

Myös Mannerheimin Lastensuojeluliiton (MLL) pääsihteerin Mirjam Kallandin mielestä vihaa ja pelkoa lietsovalle keskustelulle tarvitaan vastakohta.

Hän uskoo, että juuri nyt taloudellinen kriisi saa ihmiset tuntemaan ahdistusta ja avuttomuutta, mikä antaa mahdollisuuden ääri-ilmiöille.

– On hyvä muistaa, että historia myös tuntee ihmisiä, jotka henkensä kaupalla vastustavat pahuutta ja pahan tekemistä. Näistä esimerkeistä pitää puhua, tehdä elokuvia, lauluja, niistä pitää kirjoittaa enemmän, varsinkin nyt.