maanantai 15. elokuuta 2011

Kymen Sanomat: Sisäministeri Räsänen tyrmää viisumivapauden

Kymen Sanomat: Sisäministeri Räsänen tyrmää viisumivapauden 15.8.2011

Sisäministeri Päivi Räsänen (kd) ei usko Suomen ja Venäjän välisen viisumivapauden näkevän päivänvaloa ainakaan nykyisen hallituksen elinaikana.

Räsänen luettelee tiukat ehdot Suomen ja Venäjän väliselle viisumivapaudelle. Hän laskee, että viisumivapauden vuoksi tarvittaisiin satoja uusia poliisihenkilötyövuosia, rutkasti rajavalvojia sekä lisähenkilökuntaa turvapaikanhakijoita vastaan.

— Tällä hallituskaudella ei ole lisäysmahdollisuutta viranomaisresurssiin. EU:n viisumivapaushanke varmaan etenee, mutta se ei ole millään tavalla mahdollista lähivuosina.

Räsänen edellyttää myös, että viisumivapautta ennen tulee ottaa käyttöön myös Euroopan laajuinen järjestelmä, jolla seurataan ulkopuolisten kansalaisten oleskelua alueella reaaliajassa.

Viime vuonna Suomen-viisumi evättiin prosentilta hakijoita eli 10 000 henkilöltä.

— Se on paljon. Mitä kaikkea siinä joukossa olisi, sisäministeri kysyy.

Räsänen kertoo Sanomien maakuntalehdille antamassaan haastattelussa, että hän sisäministerinä kiristäisi vankeja koskevia käytäntöjä. Hän hyväksyy piakkoin vapautuvien yhteiskuntakelpoisuuden testaamisen avolaitoksissa, mutta tiukentaisi muiden pääsyä niihin.

— On tarkentamisen varaa, milloin ja missä vaiheessa henkilö laitetaan avolaitokseen.

Räsänen kyseenalaistaa ensikertalaisten henkirikostuomioiden vankeusajan automaattisen puolittamisen. Hänestä tekijää ei pitäisi katsoa myöskään ensikertalaiseksi jälleen kolmen vuoden kuluttua.

— Meillä voi tehdä henkirikoksen kymmenen vuoden välein ensikertalaisena. Pitäisi harkita kolmen vuoden rajan pidentämistä, varsinkin, kun aika alkaa ehdolliseen vankeuteen pääsemisestä. Hätkähdyttävintä on, jos sama henkilö tekee useamman henkirikoksen.

Sisäministeri ilmoittaisi kansalaisille tietymättömillä teillä olevista vangeista nykyistä matalammalla kynnyksellä. Kääntöpuolena olisi turvattomuudentunteen lisääntyminen.