lauantai 13. elokuuta 2011

HS: En kestä enää katsoa

Helsingin Sanomat, kolumni: Kimmo Oksanen: En kestä enää katsoa 13.8.2011

Romanikerjäläiset samaistetaan nyt jo jätteisiin

Taas piti panna silmät kiinni. En enää kestänyt katsoa.

"Romaneille ja roskille lähtö Kalasatamasta", julisti ilmaisjakelulehden otsikko.

"Kaupunki vauhdittaa kerjäläisleirin lähtöä roskalavoin", löi kasvoille toisen lehden otsikko.

Eivätkö nämä toimituspäälliköt ja toimittajat yhtään ajattele? Vuosikymmeniin medialla ei Suomessa ollut kotimaisista romaneista koskaan muulloin mitään sanottavaa kuin silloin, kun tapahtui rikos. "Romani = rikos" kertoivat otsikot.

Nyt romani on jo yhtä kuin roska. Jäte.

Piilorasismi, kyseenalaistamaton viranomaisnäkökulma ja ennakkoon tutut, tarkistamattomat hokemat romanikerjäläisistä rakentavat yhä tukevampaa sijaa rasismille pylväs pylväältä, ja juttu jutulta.

Toimittajaopiskelijoille tehdyissä tiedustelussa nämä nuoret maailmaparantajat ilmoittavat lähes ykskantaan alalle lähtönsä yhdeksi motiiviksi epäkohtien paljastamisen ja vääryyden torjumisen.

Työelämässä heitä ei sitten näytä kiinnostavan syvempi kertomus kuin se, lähtivätkö ne romanit nyt sieltä Kalasatamasta vai tulivatkohan ne nyt sinne takaisin. Ja mitähän näemmekään taas ensi viikolla?

Kalasataman tapahtumia seurataan ulkokohtaisesti ja pinnallisesti syitä saati seurauksia kyselemättä ja omaa kynää kyseenalaistamatta.

Arvattavasti vedotaan kiireeseen ja resurssien puutteeseen – ei ole aikaa eikä tarpeeksi toimittajia. Jättäkää sitten julkaisematta kokonaan!

Episodi episodilta sosiaalipornoa jaetaan busseihin, metroihin ja liikenteen solmukohtiin ilman, että lehdet vaivautuvat asettamaan itselleen ja lukijoilleen ainuttakaan kysymystä.

Lukijoille Euroopan köyhimpien ihmisten kohtaloa tarjotaan kuin saippuasarjaa. Romanien kurjuudella on vain viihdearvo.

Rasismi levittää rihmastojaan ja Eurooppa vaikenee silmäänsä räpäyttämättä.

Yksi sana riittäisi: Stop!

Painakaamme se mieleemme - ja otsikkoon.