tiistai 7. joulukuuta 2010

Svenska YLE: "Stoppa all avvisning till Grekland"

Svenska YLE: "Stoppa all avvisning till Grekland" 7.12.2010

Finland borde inte överhuvudtaget avvisa asylsökande till Grekland. Det kräver Flyktingrådgivningen, angående Finlands beslut att inte stoppa avvisningar av asylsökande till Grekland. Sverige och flera andra europeiska länder har för tillfället stoppat alla avvisningar till Grekland.

- Mottagningsförhållandena är dåliga, mänskor får ingen assistans där. De bor på gatan och utsätts för våld, både av civila och myndigheter. Dessutom hör vi om förvarstagande - förhållanden som är extremt undermåliga. Där hålls också minderåriga under långa tider, berättar Ida Staffans på Flyktingsrådgivningen i Finland.

I praktiken är det nästan omöjligt att ansöka om asyl hos grekiska myndigheter. Och trots att en person inte ens har ansökt om asyl så registreras Grekland som det land där personen först har uppehållit sig. Hon eller han kan alltså skickas tillbaka dit från ett annat EU-land, enligt Dublin-konventionens bestämmelser. Bara i år har Finland avvisat tiotals personer till Grekland.

- Vi hör att man inte har några som helst möjligheter där. Personernas skyddsnät består ofta av landsmän och informella kontakter. Det gäller att skaffa mat för dagen, någonstans att sova och undvika våld. Och sedan försöka ta sig bort, berättar Staffans.

Sverige har liksom flera europeiska länder nyligen beslutat att inte avvisa asylsökande till Grekland. Finland har tidigare beslutat att inte skicka tillbaka sjuka, minderåriga, barnfamiljer och ensamstående kvinnor. Finland avvisar alltjämt till exempel friska män, i väntan på europeiska mänskorättsdomstolens riktgivande beslut i frågan, som ska gälla hela EU.

- Det handlar delvis om att vi vill sätta ett tryck på Grekland. Vi tycker att det är viktigt att vänta på mänskorättsdomstolens beslut, det är snart att vänta, säger migrationsminister Astrid Thors (sfp).

- Vi jobbar hårt med att ge det stöd som Grekland behöver för att förbättra sin handlingsplan, för att förfarandet snabbt skulle bli bättre. Mottagningsförhållandena är svårare att förbättra, speciellt i den här finansiella situationen, säger Thors.

I väntan på mänskorättsdomstolens beslut har mänskor som har kommit till Finland kunnat ansöka om ett tillfälligt avvisningsförbud från mänskorättsdomstolen. För det här krävs ofta juridisk hjälp - lyckas man inte få ett sådant så kan man avvisas. Flera tiotals personer som just nu befinner sig i Finland har ett avvisningsförbud i kraft. En del av dem, som har stannat långt över ett år i Finland, har nyligen fått rätt att få sin sak prövad via asylprocessen här.

- Om man inte får sin sak behandlad befinner man sig i ett slags limbo. Därför har Finland gått in för sakbehandling och det skiljer sig från många andra länder, säger Thors.

På Flyktingrådgivningen efterlyser man en tydligare linje av Finland, att ingen skulle avvisas till Grekland.
- Ett långtgående ansvar där man stänger vissa dörrar är man tydligen inte beredd att ta, påpekar Staffans.