tiistai 7. joulukuuta 2010

Aamulehti: Tampereen pitseriat sulkevat ovensa tänään: "Emme halua olla samaa porukkaa"

Aamulehti: Tampereen pitseriat sulkevat ovensa tänään: "Emme halua olla samaa porukkaa" 7.12.2010

Mielenilmaus: 33 pitseriaa ja kebab-ravintolaa on tänään kiinni Hämeenkadun palon vuoksi

- Se oli paha tapaus, huokaa Kemal Uludag.

Hän pyörittää Galata Housea kahden veljensä kanssa. Ulugad pelkää, että Hämeenkatu 10:n tulipalo leimaa kaikki pitserioiden ja kebab-ravintoloiden omistajat.

Tulipaloa epäillään vakuutuspetokseksi ja nyt kaupungin muut ulkomaalaiset ravintoloitsijat haluavat näyttää, etteivät hyväksy tekoa.

Galata House sulkee ovensa 32 muun tamperelaisravintolan kanssa tiistaina. Omistajat haluavat näin kunnioittaa palon uhrien muistoa. Osa ravintoloista on kiinni koko päivän, osa puoli päivää.

Myös Näsilinnankadun Jalla Jallan omistaja pelkää ulkomaalaisten ravintoloiden mustamaalausta.

- Emme halua olla samaa porukkaa, siksi suljemme tiistaina, Irakista kotoisin oleva Haider Al-Hajari kertoo työntekijänsä Amir Skarin tulkkaamana.

Kouvolassa on järjestettiin vastaava tempaus viikko sitten. Tuolloin ulkomaalaisten omistamat pitseriat pitävät ovensa suljettuina yhden päivän ajan Tampereen uhrien muistolle. Ravintoloiden omistajia ja työntekijöitä kokoontuu tiistaina iltapäivällä Hämeenkatu 10:n eteen.

Kuvateksti:
Ravintola Jalla Jalla on tiistain kiinni. Yrittäjä Haider Al-Hajarin (vas.) ja Amir Skarin mukaan tempaus kertoo, etteivät he hyväksy pitseria Julietin sytyttäneiden henkilöiden tekoa.

_____________________________________________________

Aamulehti: Hämeenkatu 10:n mielenilmaus: "väkeä olisi voinut tulla enemmänkin"

Kynttilät syttyivät Tampereen Hämeenkadulla, kun noin parikymmentä paikallista kebab- ja pitseriayrittäjää kokoontui tiistaina iltapäivällä kunnioittamaan Hämeenkatu 10:n tuhoisassa palossa menehtyneiden muistoa.

Paikalle saapuneet ulkomaalaistaustaiset yrittäjät eivät osanneet määritellä, oliko kyseessä enemmänkin muistotilaisuus vai mielenilmaus.

- Haluamme tällä tilaisuudella osoittaa, että olemme surullisia, kun kolme ihmistä kuoli pitseriapalossa, tapahtuman järjestäjä, irakilaissyntyinen Murad Helmi kertoo.

- Suomalaiset voivat ajatella, että kaikki pitseriatyöntekijät ovat samanlaisia kuin he, jotka aiheuttivat tämän tuhon. Mutta se ei ole totta, Helmi jatkaa.

Etelän Kebab Pizzeriasta vastaava Helmi oli tyytyväinen, että paikalle oli tullut noin parikymmentä osanottajaa.

- Väkeä olisi voinut tulla enemmänkin. Hyvä, että osallistujia sentään tuli paikalle.

Helmi kertoo, että hän kierteli viime viikolla pitserioissa kertomassa tapahtumasta. Monet yrittäjät suhtautuivat järjestäjän mukaan hyvin tapahtuman ajatukseen.

- Tieto kiersi yrittäjältä toiselle. Hieno juttu, että saimme tänne osallistujia monista eri kansallisuuksista. Täällä on turkkilaisia, afgaaneja, irakilaisia, iranilaisia ja albaaneja.

"Vihjauksia tullut"

Tamperelaisen Kebab Suleiman omistajan Ahmed Yüksekin mukaan Hämeenkatu 10:n pitserian tuhotyö on vaikuttanut asiakasmääriin.

- Asiakkaita on käynyt vähemmän kuin aiemmin. Olen pitänyt ravintolaa 24 vuotta ja maksanut verot, sähkö- ja vesilaskut aina. Toivottavasti ihmiset ymmärtävät, että tuhotyö oli yksittäisten ihmisten tekosia.

Ylägrillin pitäjä Jaska Ongu kertoo, että kukaan ei ole purkanut vihaa häneen tai muihin ravintolan työntekijöihin, mutta asiakkailta on tullut pientä naljailua.

- Kukaan ei ole tullut suoraan syyllistämään, mutta vihjailtu on. Aika vähällä ollaan päästy. Toivottavasti mitään vastaavaa (tuhotyötä) ei enää koskaan tapahdu.