Iltalehti: Paiski 6-päiväistä viikkoa pizzeriassa - kuukausipalkka 500 € 30.12.2014
Bangladeshilainen mies oli vuoden ajan miltei orjamaisessa työsuhteessa.
Helsingin hovioikeus tuomitsi joulun alla ravitsemusliikkeen pääomistajan kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä ehdonalaiseen vankeusrangaistukseen.
Rikoksen taustalla on se, ettei 22-vuotiaalla ollut oleskelu- tai työlupaa Suomessa. Nuori mies oli tullut tänne opiskelemaan, mutta sittemmin oleskeluluvan jatko peruttiin liian vähäisten opintosuoritusten vuoksi.
Bangladeshiläinen oli ollut töissä pizzeriassa Espoossa. Se työsuhde kariutui.
Avuksi tuli vanhempi maanmies, joka pyöritti pääomistajana suosittua pizzeriaa Länsi-Helsingissä. 41-vuotias otti 22-vuotiaan töihin.
22-vuotias otti toimen vastaan siinä toivossa, että saisi sitä kautta työluvan. Nuori mies teki kuusipäiväistä työviikkoa, välillä kaksitoista, välillä kuusi tuntia päivässä.
Palkkapuoli ontui pahan kerran. Oikeuden hyväksymän laskelman mukaan nuori mies sai vuodessa palkkaa 6 025 euroa. Keskimääräinen kuukausipalkka ylitti siis täpärästi 500 euroa. Noudattamalla ravitsemusalan peruspalkkaa ja lisiä vuosipalkan olisi pitänyt olla 43 346 euroa.
Työnantaja ei suorittanut muitakaan työnantajamaksuja. 22-vuotiaalla ei ollut lomaoikeutta eikä hänelle kertynyt eläkettä. Palkka maksettiin käteisellä.
Poliisipartio käräytti
Töitä kivijalkafirmassa riitti, sillä firma hoiti myös pitsakuljetuksia aamusta iltaan. 22-vuotiaan apuna oli toinen työntekijä ja ajoittain myös muita apulaisia.
Korttipeli räsähti kun poliisipartio teki tarkastusiskun ravintolaan. 22-vuotias oli istumassa asiakastilassa, mutta hän oli jauhoinen eikä hänellä ollut ulkovaatteita.
Myöhemmässä vaiheessa poliisinainen havaitsi, että 22-vuotias nouti siivousvälineet ja meni puhdistamamaan ravintolan vessaa.
Ravintolan omistaja kiisti oikeudessa rikoksen. Syytetyn mukaan 22-vuotias ei ollut töissä. Häntä ei voitu yksinkertaisesti palkata puuttuvan työluvan vuoksi. Nuori mies kyllä vietti paljon aikaansa pizzeriassa.
Syytetyn mukaan 22-vuotias oli (firman kirjanpitäjän suosituksesta) ostanut yhden kymmenesosan pizzeria-yhtiöstä, joka on avoin yhtiö. Rahat maksoi 22-vuotiaan isä Bangladeshissä syytetyn sukulaiselle, joka puolestaan siirsi ne Suomeen syytetylle.
22-vuotiaan kannalta järjestelyn ajatus olisi se, että hän olisi sitä kautta saanut syyn oleskella ja tehdä töitä Suomessa.
Karkotus eikä palkkaa
Oikeus ei kiistänyt 22-vuotiaan omistusta. Oleellista sen sijaan on se, ettei 22-vuotias ollut päättävässä asemassa firmassa. Rikosoikeudellisesti 22-vuotias oli työsuhteessa.
41-vuotias sai neljän kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen. Uhrilleen tuomitun tulee maksaa 2 300 euron kärsimyskorvaus.
22-vuotias on passitettu Suomesta kotimaahansa. Hänet karkotettiin maasta jo ennen oikeudenkäyntiä, joka toteutettiin etäyhteydellä.
Nuori mies on edelleen kaupparekisterissä firman osaomistaja. Ironista asiassa on se, ettei nuori mies ole saanut saamatta jäänyttä palkkaosuuttaan palkkaturvasta siitä syystä, että on omistaja yrityksessä.