torstai 4. joulukuuta 2014

Yle: Maahanmuuttaja voi jonottaa kielikurssille kuukausitolkulla

Yle: Maahanmuuttaja voi jonottaa kielikurssille kuukausitolkulla 4.12.2014

Kaarinan ja Paraisten syyrialaispakolaiset saattavat päästä suomen kurssille vasta ensi keväänä. Varsinais-Suomen TE-toimiston mukaan suuri osa Turun seudun syyrialaisista pääsee kurssille tammikuussa.

Syyrian pakolaiset joutuvat pahimmillaan jonottamaan kuukausilkaupalla kielikursseille pääsyä Turun seudulla.

Loppukesästä Kaarinaan tulleet syyrialaiset joutuvat näillä näkymin odottamaan kielikurssille eli kotoutumiskoulutukseen pääsyä jopa huhtikuulle asti, kertoo Mohammad Badawieh Monikulttuurinen päiväkoti, koulu ja koti (MPKK) -yhdistyksestä. Myös joulukuun alussa Paraisille tulleet syyrialaiset pääsevät suomen kurssille todennäköisesti vasta ensi keväänä.

Pitkä jonotus johtuu siitä, että kursseja ei ala jatkuvasti, ennen kurssia pitää käydä arvioinnissa ja kursseille otetaan vain tietty määrä opiskelijoita kerrallaan.

Valtaosa kielikursseille tammikuussa

Varsinais-Suomen TE-toimiston kotouttamispalveluiden palveluvastaavan Marjo Länsipiin mukaan suuri osa syyrialaisista pääsee kuitenkin kursseille tammikuussa, jolloin seuraavat kurssit alkavat. Edelliset kurssit alkoivat loka-marraskuussa.

– Koulutuksia alkaa noin kolmen kuukauden välein. Tietyille koulutuksille olisi lisää tarvetta, mutta järjestäminen ei ole vain meistä kiinni. Odotusta tulee joka tapauksessa jonkin verran, koska ensin tehdään testaus, jossa nähdään luku- ja kirjoitustaidon taso ja opiskeluvalmiudet, kertoo palveluvastaava Marjo Länsipii.

Tällä hetkellä pisimmät jonot ovat luku- ja kirjoitustaidottomien kursseille sekä hitaasti eteneville kielikursseille. Peruskursseille pääsee nopeammin. Länsipiin mukaan kursseille hakeutumiseen vaikuttavat myös henkilökohtaiset syyt, kuten se, että osa on halunnut jäädä vielä kotiin hoitamaan lapsia.

Mohammad Badawiehin mukaan jonotuksen kesto vaihtelee suuresti järjestävästä kunnasta riippuen.

– Esimerkiksi Tammisaaressa syyrialaiset pakolaiset pääsivät kurssille kuukaudessa.

Kieli jää tyngäksi monesta syystä

Yhdessä ry:n hallituksen puheenjohtajan Hasan Habibin mukaan kielikursseille pääsy on ollut hidasta vuosikausia. TE-toimistojen virallisia kursseja paikataan esimerkiksi yhdistysten ja kansalaisopistojen järjestämillä kursseilla. Hänen mukaansa pitkät jonotusajat johtuvat siitä, että kurssien mitoitus ontuu.

– Kursseille tarvitaan lisää määrää, tehokkuutta ja rahaa. Tiedän ihmisiä, jotka ovat asuneet 20 vuotta Suomessa, mutta eivät osaa kieltä. Tietysti opiskelusta pitää ottaa myös henkilökohtainen vastuu. On kuitenkin väärin, että joutuu odottamaan kuukausia ennen kuin pääsee oppimaan edes arkikieltä.

Habibin mukaan kielen oppiminen on vaikeaa usein kahdesta syystä.

– On niitä, jotka tulevat Suomeen kokonaan luku- ja kirjoitustaidottomia. He putoavat usein kokonaan yhteiskunnan ulkopuolelle ja joutuvat asioimaan esimerkiksi lastensa välityksellä. Sitten on niitä, jotka tulevat töihin suuriin yrityksiin tai yliopistoihin ja pärjäävät pelkällä englannilla.

Varsinais-Suomi on ottanut vastaan 52 Syyrian pakolaista.