torstai 18. joulukuuta 2014

HS: Miehet parittivat puolisoitaan ja veivät valtaosan rahoista – valvoivat jopa kondomien kulutusta

Helsingin Sanomat: Miehet parittivat puolisoitaan ja veivät valtaosan rahoista – valvoivat jopa kondomien kulutusta 18.12.2014

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut kaksi 29- ja 39-vuotiasta miestä puolisoidensa parittamisesta pääkaupungin kaduilla puoleksitoista vuodeksi ehdottomaan vankeuteen. Tuomiot tulivat törkeästä parituksesta.

Pariskunnat tulivat viime kesäkuussa yhdessä Suomeen Saksasta. Siellä naiset olivat työskennelleet prostituoituina klubilla.

Naiset alkoivat myydä seksiä myös Helsingissä. He etsivät aluksi asiakkaita huonolla menestyksellä ravintolasta, kunnes siirtyivät työskentelemään kadulla öisin.

Toiminta päättyi noin kolmen viikon kuluttua poliisin tekemiin kiinniottoihin. Poliisi epäili miehiä ihmiskaupasta, mutta rikosnimike muuttui syyteharkinnassa törkeäksi paritukseksi.

Toinen naisista kertoi poliisille olevansa lähtöisin erittäin köyhistä oloista Romaniasta ja ryhtyneensä prostituoiduksi, koska muuten hän ei olisi kyennyt elättämään itseään ja kahta lastaan.

Tuomion mukaan miehet olivat muun muassa kuljettaneet naiset myymään seksiä, valvoneet ja ohjanneet seksikauppaa puhelimilla sekä kontrolloineet muun muassa naisten työaikaa.

Toinen mies valvoi myös kondomien kulutusta. "Sinullahan oli 5 kpl! Mitä niille tapahtui", mies tivasi puhelimessa, kun nainen ilmoitti kondomien loppuneen.

Miehet suhtautuivat tuomion mukaan välinpitämättömästi naisten perustarpeisiin. He moittivat naisia juomien ostamisesta ja syömisestä ennen asiakkaiden löytämistä. Toinen naisista myi seksiä myös kuukautisten aikana, mikä osoittaa käräjäoikeuden mukaan miesten piittaamattomuutta naisen terveydestä.

Naiset olivat työskennelleet noin kuutena yönä viikossa ja ansainneet käräjäoikeuden arvion mukaan keskimäärin vähintään 150 euroa yössä. Miehet olivat oikeuden mukaan ottaneet valtaosan varoista omaan käyttöönsä.

Oikeudenkäynnissä todistaneen poliisimiehen mukaan noin 80 prosenttia Suomen parituksesta tapahtuu parittajan järjestämissä asunnoissa, mutta parittaja ei sekaannu naisten toimintaan muuten.

Noin 20 prosentissa tapauksista prostituoidut joutuvat työskentelemään parittajan alaisuudessa. Romanialaisten kohdalla parittaja on poliisin mukaan yleensä naisen miesystävä tai kihlattu.