Yle: Maahanmuuttaja-aktiivi: Isiksen rekrytointitoimet vähentyneet alkusyksystä 12.12.2014
Nur Mohamed arvioi aiemmin syksyllä, että äärijärjestön toimenpiteet ovat hälyttävän aktiivisia suomensomalien keskuudessa. Sittemmin tilanne on rauhoittunut, hän totesi Ylen aamu-tv:ssä perjantaina.
Äärijärjestö Isiksen rekrytointitoimet Suomessa ovat vähentyneet alkusyksystä, maahanmuuttajakonsultti Nur Mohamed arvioi.
Hän kirjoitti aiemmin syyskuussa blogissaan, että Isiksen toimenpiteet ovat hälyttävän aktiivisia suomensomalien keskuudessa.
Mohamed kertoi uudesta arviostaan perjantaina Ylen aamu-tv:ssä. Hänen mukaansa tilanne on muuttunut loka- ja marraskuun aikana. Myös Isiksen on todettu olevan ryhmä rikollisia, Mohamed sanoi.
Hän totesi, että luottamus suomensomalien ja suomalaisviranomaisten välillä on parantunut aiemmasta. Mohamedin mukaan yhteisöt ilmoittavat viranomaisille, jos havaitsevat, että joku on vihamielinen länsimaista yhteiskuntaa kohtaan tai vaarallinen.
Mohamed toivoi, ettei keskusteluissa leimata niitä, jotka palaavat taisteluista. Hänen mielestään taisteluista palaavien kanssa olisi pikemmin keskusteltava siitä, miksi nämä alun perin lähtivät konfliktialueelle, kuin leimata ja rangaista.
Poliisi: Luottamus kasvanut puolin ja toisin
Suojelupoliisi on arvioinut julkisuudessa, että Suomesta on matkannut Isiksen riveihin runsaat 50 ihmistä. Heistä kaksi kolmesta on Suomen kansalaisia.
Supon mukaan tähänastinen huippu on ollut vuosi sitten, mutta virta ei näytä laantumisen merkkejä. Helsingin poliisin ylikomisario Jari Taponen sanoi aamu-tv:ssä, että lähtijöiden taustat ovat moninaisia eikä yksittäistä selittävää tekijää ole.
Taponen kertoi viranomaisten aloittaneen syyskuussa järjestelmällisen yhteistyön muslimiyhteisöjen kanssa. Hänkin kuvasi yhteistyötä hedelmälliseksi. Se on herättänyt luottamusta puolin ja toisin, Taponen jatkoi.
Supon arvion mukaan Isiksen riveistä on palannut Suomeen parikymmentä henkeä. Taponen totesi heidän kotouttamistaan auttavan, jos moni viranomainen auttaa heitä yhtä aikaa.
Potentiaalisia taisteluihin lähtijöitä auttavat hänen mukaansa työ, harrastukset ja opiskelu. Tämä pätee myös muihin syrjäytymisvaarassa oleviin, Taponen katsoi.