tiistai 2. joulukuuta 2014

MTV3: KRP:n rikosylikomisariolle rasisminvastainen palkinto

MTV3: KRP:n rikosylikomisariolle rasisminvastainen palkinto 2.12.2014
MTV3: KRP:n Elfgren rasismista: Poliisinkin katsottava peiliin
Thomas Elfgren: Missä ovat maamme arvojohtaja (blogi) 11.10.2014

Keskusrikospoliisin rikosylikomisario Thomas Elfgren on saanut Global Family Award -palkinnon, joka on tunnustus avarakatseisuuden ja monikulttuurisuuden edistämisestä suomalaisessa yhteiskunnassa.Palkinnon jakoi tänään Helsingissä yhdessä rasismin ja muukalaispelon vastaisuutta edistävien tahojen ja toimijoiden yhdistys RASMUS ry, Kansainvälinen Suomemme ry ja Liikkukaa ry.

Palkintoperusteluissa mainitaan Elfgrenin blogikirjoitus, jossa hän kutsui moraalijohtajia astumaan esiin rasismia vastaan sekä muistutti poliisin roolista demokraattisessa yhteiskunnassa. Palkintolautakunnan mukaan nämä ovat tärkeitä tekijöitä monimuotoisen, tasa-arvoisen ja yhtenäisen yhteiskunnan rakentamisessa.

– Tuntuu hienolta saada se. Palkinto kannustaa jatkamaan työtä, joka lähtee omista arvoista ja tärkeästä tehtävästä, mikä poliisilla on tasavertaisen yhteiskunnan edistämiseksi, Thomas Elfgren sanoo.

Elfgrenin lisäksi Global Family Award -palkinnon saajiksi valittiin Peik Johanson ja FC POHU, Michelle Sujballi sekä Karri "Paleface" Miettinen.

Palkinto on jaettu vuosittain vuodesta 1998. Aiemmin palkittuja ovat olleet muun muassa Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen ja toimittaja, kirjailija Umayya Abu Hanna.

Thomas Elfgren
s. 1954
- KRP:n rikosylikomisario
- Työskennellyt Haagin sotarikostuomioistuimen palveluksessa entisen Jugoslavian alueella tutkintaryhmän johtajana
- Tutkinnanjohtaja Ruandan kansanmurhaan liittyvässä pastori Francois Bazaramban tapauksessa
- Rajavartiolaitoksen kouluttaja ihmissalakuljetus- ja ihmiskaupan torjuntakysymyksissä
- Sipoon kunnanvaltuuston jäsen (rkp)

---------


MTV3: KRP:n Elfgren rasismista: Poliisinkin katsottava peiliin

Rasismin vastaisella palkinnolla palkittu KRP:n rikosylikomisario Thomas Elfgren myöntää, että rasismi ja kielteiset asenteet näkyvät arjessa päivittäin.

Rasismi nostaa silloin tällöin päätään viranomaistahoilla, kuten poliisissa. Keskusrikospoliisin rikosylikomisario Thomas Elfgrenin mukaan rasistista kommentointia käydään useimmiten työyhteisön sisällä, ei sen ulkopuolella. Myös sosiaalinen media on voinut tuoda omat vaikutuksensa sanailuun.

– Viranomaistahot koostuvat ihmisistä, joilla on omia mielipiteitä yhteiskunnallisista asioista, kuten ihmisten erilaisuudesta, Elfgren sanoo.

– Voi syntyä keskustelukulttuuri tai ilmapiiri, jossa vähemmistöjä lokeroidaan ja heistä käytetään erilaisia nimityksiä, jotka eivät kestä päivänvaloa. Jokaisessa työyhteisössä on aina niitä, joiden ajatukset eivät välttämättä istu hirveän hyvin siihen tehtävään mitä ollaan suorittamassa.

Elfgren ei ole itse havainnut omien työkavereidensa kohtelevan kaltoin ketään etnisen alkuperän tai sukupuolen takia.

– Tässä työssä joudumme itse kukin silloin tällöin katsomaan peiliin. Kannattaa pohtia, onko jokin ajatus tai lausahdus sellainen mikä vaatisi hiomista, ettei sitä ymmärrettäisi väärin.

Esimerkiksi Vähemmistövaltuutetun toimistoon tulee vuosittain kaikkiaan noin tuhat yhteydenottoa, joista kymmenen kantelua on koskenut poliisin rasistiseksi epäiltyä toimintaa.

Suurin osa näistä kanteluista koskee niin kutsuttua etnistä profilointia, jossa poliisi on pysäyttänyt ulkomaalaista alkuperää olevan henkilön etnisen alkuperän tai ihonvärin vuoksi.

Kanteluiden määristä ei voi kuitenkaan vetää tilastollisia johtopäätöksiä, sillä kaikki tilanteet eivät tule vähemmistövaltuutetun tietoon, kerrotaan Vähemistövaltuutetun toimistosta.

Maahanmuuttajataustaisia poliiseja liian vähän

Suomessa on toistaiseksi hyvin vähän maahanmuuttajataustaisia poliiseja, pääkaupunkiseudulla vain kourallinen.

Tämä huomattiin jo EU-tasollakin viime vuonna, kun Euroopan rasismin ja suvaitsemattomuuden vastainen komissio ECRI julkaisi raporttinsa. Sen mukaan Suomessa on edelleen liian vähän maahanmuuttajataustaisia poliiseja.

Elfgren arvioi, että kriisialueilta Suomeen tulevilla maahanmuuttajilla on usein kielteiset käsitykset poliiseista ja poliisin työstä.

– Toisaalta täytyy muistaa, että kaikki poliisit taustastaan riippumatta jakavat saman tehtävän eli toimivat tasapuolisesti kaikkia kansalaisia kohtaan. Sillä ei ole merkitystä, mistä on tullut. Jos ulkomaalaistaustaisia poliiseja näkyisi, se voisi kuitenkin lisätä luottamusta poliisiin.

Poliisin suurimmat ongelmat liittyvätkin erityisesti rekrytointiin ja kielitaitoon. Ammattitaitoisista tulkeista on jatkuva pula, erityisesti tarvitaan harvinaisten kielten osaajia.

RASMUS ry palkitsi tänään Thomas Elfgrenin rasisminvastaisella Global Family Award -palkinnolla. Perustelujen mukaan Elfgren on toiminnallaan muistuttanut poliisin roolista demokraattisessa yhteiskunnassa.

_________________________________________________


Thomas Elfgren: Missä ovat maamme arvojohtaja (blogi) 11.10.2014

Mun lapsi ei hakkaa ketään, eikä ole koskaan hakannut, mutta jos sen joku hakkaisi, menisin hakkaajan kotiin ja hakkaisin sen vanhemmat, sekä myös itse hakkaajan. Ja niin pitäisi kaikkien vastuullisten isien tehdä. Tämä kirjoitus on katujengejä käsittelevästä keskusteluketjusta.

Kirjoittaja ymmärrettävästi paheksuu jengien väkivaltatekoja. Kukapa ei. Samanlaisia, samansävyisiä kirjoituksia omankädenoikeudesta on someen kertynyt jo tuhansia. Väkivaltaan syyllistyneitä lapsia halutaan piestä, jopa tappaa. Eikä pelkästään heitä vaan myös heidän perheensä. Paheksutaan väkivaltaa ja halutaan kostaa väkivallalla - myös niille, joilla ei ole tapahtumiin osaa eikä arpaa. Lasten ja nuorten osoite- ja puhelinnumerotietoja on julkaistu sosiaalisessa mediassa, leimaten kaikki syyllisiksi. Paheksunta on tässä kontekstissa aidon hurskasta. Muiden väkivalta on pahasta, varsinkin mukamuukalaisten, oma väkivalta on aina oikeutettua. Peruskauraa.

Tutkinnanjohtajan mukaan lapsista koostuvia jengejä epäillään katuväkivallasta. Lisätietoja saamme jahka syytteet luetaan. Sosiaalisessa mediassa paheksutaan jyrkin sanoin vaikenemista maahanmuutajien rikoksista. Juttuja tutkivien poliisien suut on suitsittu. Paheksujat ovat oikeassa - poliisien suut on suitsittu.

Perussylttytehdas löytyy perustuslaista. Poliisilaissa muistutetaan poliiseja perus- ja ihmisoikeuksien kunnioittamisesta. Samassa laissa suitsitaan vielä näillä sanoilla: …tiedottaminen on tehtävä niin, että ketään ei aiheettomasti saateta epäilyksenalaiseksi ja että kenellekään ei tarpeettomasti aiheuteta vahinkoa tai haittaa. Näin oikeusvaltiossa.

Viime viikon tapahtumat kertovat karulla tavalla miksi on hyvä, että tiedottaminen on sälytetty nimenomaan vastuunsa tunteville tutkinnanjohtajille ja heidän esimiehilleen. Sillä ylläpidetään yhteiskuntarauhaa ja parannetaan kansalaisten subjektiivista turvallisuudentunnetta. Sillä pidetään huolta myös siitä, ettei tuomioita lueta turuilla ja toreilla. Ilmiöistä voi jokainen hakea faktoja virallisista tilastoista.

Suomi on turvallinen ja sivistynyt oikeusvaltio. Ylivoimaisesti suurin osa kansalaisista haluavat maamme myös sellaisena pysyvän. Uuden Suomen Puheenvuoro on puolensa valinnut - sen linja on nollatoleranssi rasismille. Poliisina ja ihmisenä olen valitusta linjasta syvästi kiitollinen.

Viikon suurin pettymyksen aiheuttaja on maamme hallitus ja erityisesti pääministeri ja sisäisestä turvallisuudesta vastaava sisäministeri. Juuri tällä viikolla olisi ollut hyvä saada vahvistus myös heiltä, että elämme oikeusvaltiossa, jossa ei ole tilaa sen enempää rasismille kuin lynkkausjoukoille. Työkiireet ja tulevat vaalit eivät saisi olla esteenä tämän itsestään selvyyden kertomiselle.

Arvojohtaminen kuuluu erityisesti maamme hallitukselle - vain arvojohtajat puuttuvat!