tiistai 9. joulukuuta 2014

Yle: "Koin, että minun on asuttava Helsingissä" – Maahanmuuttajat kasvattavat suuria kaupunkeja

Yle: "Koin, että minun on asuttava Helsingissä" – Maahanmuuttajat kasvattavat suuria kaupunkeja 9.12.2014

Maahanmuuton lisääntyminen lisää väestön keskittymistä isoihin kasvukeskuksiin, kun iso osa maahanmuuttajista muuttaa suuriin kaupunkeihin. Esimerkiksi Vantaan kasvu perustui viime vuonna pitkälti maahanmuuttoon.

Lähes kaikki Suomen kunnat saavat kiittää kasvustaan maahanmuuttoa. Vuosina 2009–2013 ainoastaan viisi kuntaa sai muuttotappiota maahanmuutosta, kaikkiin muihin kuntiin maahanmuutto toi muuttovoittoa.

Valtaosa maahanmuuttajista haluaa muuttaa sinne, missä on jo valmiiksi ihmisiä. Suomen viisi suurinta kaupunkia saakin lähes puolet kaikesta maahanmuutosta kertyneestä muuttovoitosta.

– Maahanmuutto on luonteeltaan vielä keskittävämpää kuin maan sisäinen muutto, sillä maahanmuuton suurimmat määrälliset muuttovoitot keskittyvät suurimpiin kaupunkeihin, toteaa muuttoliiketutkija Timo Aro.

Brittiläinen Stephen Penny muutti Suomeen vajaat kaksi vuotta sitten. Monen muun maahanmuuttajan tavoin hänkin halusi asua kaupungissa.

– Koin, että minun on asuttava Helsingissä, jotta voisin helpommin käydä töissä ja nähdä ystäviäni.

Vantaa kasvoi maahanmuutosta

Monissa kunnissa maahanmuutto on tärkeä kunnan kasvua selittävä tekijä. Yksi tällainen kaupunki on Vantaa.

Maan sisäisessä muuttoliikkeessä Vantaa jäi vuonna 2013 lähes 500 muuttajaa miinukselle, mutta nettosiirtolaisuudesta, eli maahanmuutosta saadusta muuttovoitosta, plussaa kertyi lähemmäs 2 000 asukkaan verran.

Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Heidi Nygrenin mukaan Vantaalla houkuttelevat edulliset asunnot ja hyvät kulkuyhteydet. Hän uskoo myös maan sisäisen muuttovoiton kasvavan tulevina vuosina.

– Luulen, että Vantaa tulee olemaan sellainen kilpailukykyinen, hyvien kulkuyhteyksien alue, jossa on hyvät palvelut ja sen takia varmasti myös muut kuin maahanmuuttajat tulevat löytämään Vantaan.

Myös Espoossa nettosiirtolaisuus oli viime vuonna 1 550 henkeä, kun kotimaasta saatu muuttovoitto jäi pariinkymmeneen asukkaaseen.

Maahanmuuton osuus koko Suomen väestönkasvusta vuonna 2013 oli 71 prosenttia.

Mistä on kyse?
- Muutamaa poikkeusta lukuunottamatta kaikki Suomen kunnat saivat vuosina 2009–2013 muuttovoittoa maahanmuutosta.
- Maahanmuuttajat muuttavat erityisesti isoihin kasvukeskuksiin. Viisi suurinta kaupunkia saa lähes puolet nettomaahanmuutosta.
- Vuonna 2013 ulkomailta Suomeen muutti 31 940 henkeä. Nettomaahanmuutto, eli maahanmuuton ja maastamuuton erotus, oli 18 050 henkeä.