maanantai 1. joulukuuta 2014

Verkkouutiset: Opiskelijoiden mielestä maksuton koulutus on uhattuna

Verkkouutiset: Opiskelijoiden mielestä maksuton koulutus on uhattuna 1.12.2014

Maksuttoman koulutuksen päivää vietetään maanantaina. Opiskelijaliike haluaa teemapäivällä kiinnittää huomion kaikkien opiskelijoiden yhdenvertaisiin mahdollisuuksiin opiskella suomalaisissa korkeakouluissa.

Opiskelijajärjestöjen mielestä maksuttoman koulutuksen periaatetta ollaan murtamassa, kun ulkomaisille opiskelijoille aiotaan vaatia lukukausimaksuja.

- Lukukausimaksut ovat kestämätön ajatus, joka perustuu harhaisiin käsityksiin lisätuloista ja ideologisiin näkemyksiin koulutuksen kaupallistamisesta. Sen sijaan maksuton koulutus myös kansainvälisille opiskelijoille on hyvä sijoitus paitsi korkeakoulutuksen kansainvälistymisen kannalta, myös Suomen kansainvälistymisen, vientiteollisuuden kilpailukyvyn ja kestävyysvajeen korjaamisen näkökulmista, sanovat opiskelijajärjestöjen puheenjohtajat.

Opiskelijajärjestöt muistuttavat, että maksuton koulutus on kannattava investointi, ja että se on halpa hinta kansainvälisistä osaajista.

- Viisaus, sivistys ja innovaatiot eivät asu vain Euroopassa. Ovia aidosti globaaliin maailmaan ei pidä sulkea. Maksuille me sanomme kiitos ei, linjaavat puheenjohtajat.

Maksuttoman koulutuksen päivässä ovat mukana Akavan opiskelijat, Finlands Svenska Skolungdomsförbund (FSS), Keskustan Opiskelijaliitto (KOL), Liberala Studerande LSK, Suomen Opiskelija-Allianssi - OSKU ry., Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto - SAKKI ry, Suomen opiskelijakuntien liitto - SAMOK, Suomen Lukiolaisten Liitto SLL, Sosiaalidemokraattiset Opiskelijat - SONK ry, STTK Opiskelijat, Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL), Vasemmisto Opiskelijat - VASOP ry, Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ViNO.