Helsingin Sanomat: Sadat ukrainalaiset hakeneet turvapaikkaa Suomesta 29.12.2014
Suomesta on hakenut tänä vuonna turvapaikkaa enemmän ihmisiä kuin kolmena aiempana vuotena. Erityisesti ukrainalaisten turvapaikanhakijoiden määrä on kasvanut kuluvana vuonna, joskin lähes kaikki ukrainalaiset hakijat ovat saaneet lähtöpassit Suomesta.
Turvapaikanhakijoiden kokonaismäärä nousee vuoden loppuun mennessä 3 600:n tuntumaan, arvioi tulosalueen johtaja Juha Similä Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksiköstä.
Vaikka hakijamäärä on suurempi kuin muutamana aikaisempana vuotena, se on silti oleellisesti pienempi kuin vuonna 2009. Silloin Suomesta haki turvapaikkaa ennätykselliset 6 000 ihmistä.
Ylivoimaisesti eniten turvapaikanhakijoita on saapunut tänäkin vuonna Irakista. Hakemuksen jätti tammi–marraskuussa 723 irakilaista.
"Irakin tilanne on kehittynyt tänä vuonna huonoon suuntaan. Ei ole odotettavissa, että irakilaisten turvapaikanhakijoiden määrä laskisi", Similä sanoo.
Toiseksi eniten (349) hakijoita tuli tammi–marraskuussa Somaliasta ja kolmanneksi eniten Ukrainasta (288). Aiempina vuosina vain yksittäiset ukrainalaiset ovat hakeneet turvapaikkaa Suomesta.
"Ukrainalaisia turvapaikanhakijoita alkoi saapua Suomeen kevään korvalla, kun maan tilanne meni sellaiseksi kuin se meni. Hakijamäärässä oli piikki heinä–elokuun aikoihin, minkä jälkeen hakijoita on tullut vähän vähemmän", Similä kertoo.
Hänen mukaansa valtaosa ukrainalaisista turvapaikanhakijoista on kotoisin maan levottomista itäosista mutta pienempiä määriä hakijoita on tullut Suomeen myös muualta maasta.
Maahanmuuttovirasto antoi marraskuun loppuun mennessä vain kahdelle ukrainalaiselle turvapaikanhakijalle oleskeluluvan suojelun tarpeen perusteella. Kielteisen päätöksen sai 220 ukrainalaista.
Maahanmuuttoviraston näkemyksen mukaan Itä-Ukrainan tilanne on lähtökohtaisesti sellainen, ettei turvapaikanhakijoita voi lähettää sinne takaisin. Virasto on kuitenkin antanut itäukrainalaisillekin hakijoille kielteisen päätöksen, jos he voivat palata turvallisesti muualle Ukrainaan.
"Suurin osa on voinut mielestämme palata muualle maahan. Vain kahdella hakijalla ei ole ollut mahdollisuutta palata sinnekään, ja he ovat saaneet myönteiset päätökset humanitaarisen suojelun perusteella", Similä kertoo.
Mittavista väkivaltaisuuksista kärsivästä Syyriasta saapui tammi–marraskuussa Suomeen 135 turvapaikanhakijaa eli suurin piirtein saman verran kuin viime vuonna.
Similä pitää syyrialaisten määrää pienenä maan tapahtumiin nähden.
"Kuvittelimme, että Syyrian tilanne heijastuisi selkeämmin hakijamäärään Suomessa. Määrä on kuitenkin pysynyt hyvin matalalla tasolla."
Suomessa asuu entuudestaan vain vähän syyrialaisia, mikä voi Similän mukaan selittää sen, miksi syyrialaisia ei ole saapunut juurikaan Suomeen.
"He ovat jääneet Syyrian lähimaihin tai muualle Eurooppaan. Esimerkiksi Ruotsissa syyrialaisten turvapaikanhakijoiden määrä on ihan toisessa mittakaavassa kuin Suomessa", Similä sanoo.