maanantai 15. joulukuuta 2014

Helsingin Uutiset: Katujengi toisti samaa kaavaa: Uhri maahan ja potkuja päähän

Helsingin Uutiset: Katujengi toisti samaa kaavaa: Uhri maahan ja potkuja päähän 15.12.2014

Helsingin nuorten katujengiin liittyvä oikeudenkäynti jatkui maanantaiaamuna kello yhdeksän Helsingin käräjäoikeudessa.

Syytettynä maanantaisessa oikeudenkäynnissä on yhteensä seitsemän nuorta. Syytetyistä kahta epäillään syyskuun alussa tapahtuneesta pahoinpitelystä, jossa tekijöille tuntematon teinipoika kaadettiin maahan.

Pahoinpitelyä jatkettiin vielä senkin jälkeen, kun uhri makasi jo maassa. Tekijät muun muassa löivät poikaa nyrkillä kasvoihin ja potkivat päähän.

Molemmat vastaajat ovat myöntäneet syyllistyneensä väkivaltaan.

Toisena asiana käsitellään samana päivänä tapahtunutta ryöstöä, jossa toiselta pojalta vietiin muun muassa matkapuhelin, lompakko ja avaimia. Teko oli pitkälti samankaltainen kuin edellä. Uhrille tehtiin väkivaltaa ja potkittiin päähän uhrin maatessa maassa.

Oikeudenkäynti liittyy suurempaan kokonaisuuteen, jossa syytettynä on joukko 15–16-vuotiaita, joiden epäillään ryöstelleen ja pahoinpidelleen muita nuoria pääkaupunkiseudulla tämän vuoden aikana.

Kaikki syytetyt eivät ole osanneet kertoa syytä tekoihinsa. Väkivaltaa on selitetty muun muassa halulla saada jännitystä elämään.

Osassa tapauksista motiivina oli käydä kantasuomalaisten nuorten kimppuun.

Syytettynä oikeudessa on yhteensä 12 nuorta. Viranomaisten mukaan kyse ei ole sananmukaisesta jengistä, vaan löyhästi yhteen liittyvästä nuorten joukkiosta, jonka toimintaa muutamat päätekijät ohjasivat muun muassa Whatsappin avulla.

Sosiaaliviranomaisten mukaan jengin toimintatapoihin kuului myös lyödä uhri yhdellä iskulla maahan, jonka jälkeen tämän kimppuun käytiin joukolla.

Kun vyyhti paljastui viime syksynä, kerrottiin tekijöiden määräksi noin 50. Heistä osaa ei ole tunnistettu. Osa on puolestaan alaikäisiä.

Tekijöinä on maahanmuuttajataustaisia nuoria, ja joukossa on myös muutama kantasuomalainen.

Uhrit olivat pääsääntöisesti alaikäisiä ja yleensä kantasuomalaisia. Nuorin oli vain 12-vuotias.

Seuraava oikeudenkäyntipäivä vyyhdessä on keskiviikko.