sunnuntai 28. joulukuuta 2014

HS: Suomalaismuslimit etsivät avioliittoa uudessa nettipalvelussa

Helsingin Sanomat: Suomalaismuslimit etsivät avioliittoa uudessa nettipalvelussa 28.12.2014

Suomalaisille muslimeille on avattu hiljattain nettisivusto, jossa aviopuolisoa voi etsiä islamin uskonoppien mukaisesti.

Halalmarriage-sivustolla on syntynyt jo kaksi naimisiin aikovaa pariskuntaa, vaikka palvelu on ollut toiminnassa vasta viikon.

Sivusto eroaa Tindereistä ja muista maallistuneista deittipalveluista monella tapaa. Koska sivusto on suunnattu uskovaisille, siellä ollaan tositarkoituksella. Seurustelun sijaan etsitään siis aviopuolisoa.

Työ sivuston avaamiseksi alkoi kuukausi sitten, kertoo sivuston toinen ylläpitäjistä helsinkiläinen Mustafa Abuuhudeifa.

"Olin keskustellut eri nuorten kanssa ja huomasin, että heillä oli vaikeuksia löytää puolisoa", Abuuhudeifa kertoo.

Abuuhudeifan mukaan Suomessa on kyllä uskovaisia muslimeja, mutta heidän löytämisensä voi olla hankalaa.

"Hartaalle muslimille voi olla vaikeaa lähestyä tuntematonta", kuvailee Abuuhudeifa.

Hän kertoo, että palveluun on kirjautunut ihmisiä muun muassa Pohjois-Suomesta, missä muslimeja on huomattavasti pääkaupunkiseutua vähemmän.

Ulkomailla vastaavia sivustoja on jo useita, mutta Halalmarriage-sivu on suunnattu nimenomaan Suomessa asuville muslimeille.

Abuuhudeifan mukaan jotkut suomalaismuslimit ovat hakeneet kansainvälisten muslimisivustojen kautta puolisoja ulkomailta asti. Tällainen prosessi on monille liian pitkä ja hankala, joten Halalmarriage pyrkii välittämään avioliittoja Suomen sisällä.

Sivustolle haluavat käyvät läpi ylläpitäjien seulan. Mukaan haluavien on lähetettävä hakemus rekisteröityäkseen.

Jos ylläpito epäilee, että hakija on valehdellut esimerkiksi siviilisäätynsä, asuinmaansa tai ei ole oikeasti muslimi, he soittavat varmistussoiton hakijalle.

Näin halutaan suojella sivustolle kirjautuneita. Hakijoiden on oltava myös täysi-ikäisiä.

"Jos hakemus vaikuttaa aidolta, päästämme sen läpi."

Viikossa ylläpito on ehtinyt hyväksyä 115 käyttäjää sivustolle. Noin 30 hakemusta on vielä arvioitavana.

Sivustolle kirjautuneet käyttäjät voivat tutustua rauhassa. Halalmarriage-sivuille on määritelty säännöt soveliaaseen käyttäytymiseen. Esimerkiksi seksuaalisesti häiritsevä tai muuten epäislamilainen käytös on kielletty.

Jos potentiaalinen pariskunta kiinnostuu toisistaan, he voivat sopia tapaamisen. Koska sivusto on tarkoitettu uskovaisille, ylläpito suosittelee tapaamista islamin oppien mukaisesti.

Perinteitä kunnioittavat muslimit etenevät tavallisesti niin, että mies käy pyytämässä naisen kättä tämän perheeltä. Uskovaisten mukaan pariskunta voi tapailla ennen avioliittoa, jos läsnä on muitakin ja tapaamisille on perheiden lupa.

"He voivat tavata esimerkiksi moskeijassa", kuvailee Abuuhudeifa.

Tapaamisten jälkeen pari voi sopia, haluavatko he avioitua.

Sivustolle päästetään vain sunni-islamia edustavia muslimeja. Abuuhudeifan mukaan shiiapuolison kanssa voisi syntyä uskonnollisia kiistoja.

Shiiat ja sunnit ovat teologisesti erimielisiä muun muassa profeetta Muhammedin seuraajien perimysjärjestyksestä.

"Monet shiiat haukkuvat profeetan vaimoja ja kumppaneita, joten olisi vaikeaa elää saman katon alla. On shiioja, jotka kunnioittavat profeetan kumppaneita, mutta he ovat harvassa", hän sanoo.