tiistai 2. joulukuuta 2014

Svenska Yle: ”Vi vill åka hem till barnen över julen”

Svenska Yle: ”Vi vill åka hem till barnen över julen” 2.12.2014

På en parkeringsplats i Helsingfors finns ett litet hem. I en av personbilarna bor Maria och Inel från Rumänien. Bakom dem i bagageutrymmet skymtar några täcken.

- Vi sover där bak, säger Inel.

- Det är kallt om nätterna, men vi har inget val, förklarar Maria. För tillfället har vi ingen större skåpbil att bo i.

Maria och Inel har varit i Finland i fem år, de åker av och an mellan sin hemort Onesti i Rumänien och Helsingfors.

- Vi får inget jobb i Rumänien och har inte tillräckligt med pengar för att köpa mat till våra barn. Vi hoppas kunna skicka hem lite pengar till min mamma som sköter barnen.

Inel plockar fram sin plånbok och visar ett slitet fotografi på ett av deras barn.

- Vi har två barn, de är tre och fem år gamla. Treåringen är född i Helsingfors, säger Maria. Barnen brukar följa med dem till Finland om somrarna.

I Rumänien får Maria och Inel tio euro i statligt barnbidrag per barn i månaden. Det lever de inte länge på.

Det är tungt att tigga

Maria och Inel packar julkorten i sina väskor och kliver ut ur bilen. De ser fram emot en dag på stan. Förra veckan började paret sälja julkort och de har gått bra åt. Det är dessutom ett mycket trevligare jobb än att tigga, menar Maria. Då vet man aldrig hur man blir bemött.

- En del slår oss men andra behandlar oss väl. Man vet aldrig - det finns elaka och goda människor.

En av eldsjälarna bakom projektet med julkorten är Elviira Davidow som är dockkonstnär och har engagerat sig i romernas situation. Hon har turnerat i skolor och kulturcenter för att öka förståelsen för romernas situation. Tillsammans med finländska konstnärer och romerna själva har hon låtit trycka julkort.

- Idén med projektet är att romerna inte ska behöva tigga. Vi hoppas att julkortsförsäljningen skapar situationer där finländare och romer möts, säger Davidow.

Förutom att förebygga fördomar hoppas Davidow att romerna kan tjäna en slant på julkortsförsäljningen så att de kan åka hem till julen.

- Julen är väldigt viktig för romerna och hemma i Rumänien förväntar sig familjerna att de som har varit ute i Europa och jobbat ska hämta julen.

Mikro och dusch

Maria och Inel besöker det romska dagscentret Hirundo i Helsingfors varje dag. Här kan de värma mat och tvätta kläder. Centret besöks av upp till hundra romer dagligen. I dag är det stökigare än vanligt, förklarar projektchefen Anca Enache. Orsaken är julkorten som alla vill ha av. De har haft stor åtgång.

- Julkorten är ett bra alternativ för romerna, säger Anca Enache. Att tigga är väldigt tungt.

Hon är oroad för att situationen i Rumänien inte alls visar tecken på att förbättras.

- Deras grundrättigheter kränks, de har inte samma rätt till utbildning och skolgång som andra medborgare.

Hirundo hjälper romerna i deras kontakter med de finländska myndigheterma. Endast ett fåtal har lyckats få jobb i Finland. Ändå är det bättre att föröka tjäna pengar här än att gå sysslolös i Rumänien säger Maria.

- Vi tjänar ungefär 200-300 euro i månaden tillsammans med Inel, säger Maria belåtet. Det är kanske inte mycket för er men det är mycket pengar för oss.

- Om vi bara kunde få ett jobb och köpa oss en bostad, säger Maria som drömmer om ett liv i Finland med Inel och deras två barn.


Romska migranter
- Omkring 3,5 miljoner människor från Bulgarien och Rumänien har flyttat utomlands för att tjäna pengar.
- När länderna blev EU-medlemmar år 2007 sökte sig många romer till södra Europa men efter den ekonomiska krisen har de flyttat norrut.
- Reglerna om fri rörlighet inom EU innebär att alla EU-medborgare har rätt att resa till och vistas i ett annat medlemsland i tre månader.
- En stor del av romerna musicerar, samlar flaskor eller tigger.
- Enligt polisen finns det ingen koppling till människohandel bland de romska tiggarna.
- Tiggeri är tillåtet i Finland.