Ilkka: Onko ihmiskauppa räjähtänyt näin pahasti käsiin Suomessa? Tässä asiantuntijan selitys 10.12.2014
YK:n viimeisin raportti Suomen ihmiskauppatilanteesta on huolestuttavaa luettavaa numeroiden osalta. Vuosien 2007–2013 aikana ihmiskaupan uhrien määrä on tilastollisesti noussut yli kymmenkertaisesti, kertoo YK:n huumeiden ja rikosten torjunnasta vastaavan toimiston (UNODC) tuorein raportti.
Seksityöntekijöille tukea tarjoavan Pro-tukipisteen toiminnanjohtaja Jaana Kauppinen kuitenkin tyrmää tilastotulkinnan, jonka mukaan uhrien määrä olisi noussut räjähdysmäisesti.
– Tilastoissa näkyvä nousu ei kerro ihmiskaupan todellisesta määrästä vaan auttamisjärjestelmän kehittymisestä. Vuonna 2007 perustettiin ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmä. Sitä ennen ihmiskauppaa ei ole voitu virallisesti tunnistaa, kun ei ole ollut siihen viittaavaa käsitteistöäkään.
– Todennäköisesti ihmiskauppaa on ollut vuonna 2007 suunnilleen yhtä paljon kuin nyt, Kauppinen viittaa kenttätyöstä saamiinsa tietoihin.
Viime vuonna 56 henkilöä päätyi Suomessa ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmään. Kauppisen mukaan luvut ovat suhteellisesti pieniä verrattuna muihin maihin.
– Joko ihmiskaupan uhreja ei edelleenkään tunnisteta kauhean hyvin tai yksinkertaisesti Suomessa ongelma on määrällisesti pienempi kuin monessa muussa maassa. Tai sitten kyse on kummastakin.
Kauppinen myös muistuttaa, että eri maiden ihmiskauppatilastojen vertaaminen on vaikeaa, kun ihmiskaupan määritelmä vaihtelee.
– Joissain maissa ihmiskaupaksi luetaan vain teot, jotka ovat selvästi osa järjestäytynyttä rikollisuutta. Joissain maissa sisäistä ihmiskauppaa ei tunnisteta, kun sen ajatellaan olevan rajat ylittävää rikollisuutta.
Toiminnanjohtaja myös muistuttaa, ettei ihmiskauppa käsitä pelkästään seksuaalista hyväksikäyttöä. YK:n raportin mukaan pakkotyö on jopa hieman yleisempää kuin seksuaalinen hyväksikäyttö Suomessa tapahtuvassa ihmiskaupassa.
– Vuoden 2007 jälkeen ihmiskauppaan mahdollisesti liittyviä toiminnan muotoja on tullut lisää, kuten esimerkiksi kerjääminen ja pakottaminen pikkurikoksiin.
Pro-tukipisteen kautta on vuosien aikana autettu noin 50 ihmiskaupan uhria. Kauppinen laskee mukaan myös ne tapaukset, joissa uhrin tarinassa on tullut esille ihmiskauppaan viittaavia seikkoja ja asia on otettu hänen kanssaan puheeksi, mutta uhri on itse kieltänyt joutuneensa ihmiskaupan uhriksi tai kieltäytynyt puhumasta asiasta viranomaisille.
Kauppisen mukaan Suomessa ihmiskaupan uhriksi joutuvien ihmisten määrää on mahdotonta arvioida kovin tarkasti, sillä osa tapauksista jää hänen mukaansa todennäköisesti piiloon.
– Kun heitetään arvioita ihmiskaupan uhrien lukumäärästä Suomessa – jos puhutaan pelkästään seksuaalisesta hyväksikäytöstä – arvioilla on taipumus nousta valtavan suuriksi.
Kauppinen pystyy arvioimaan vain sen, että uhreja on enemmän kuin mitä virallisesti tunnistetaan.
– Onko heitä kymmeniä vai satoja, on vaikea arvioida.
YK:n raportin mukaan suurin osa Suomessa kautta aikain tunnistetuista ihmiskaupan uhreista on Nigeriasta (42 henkilöä), Vietnamista (33), Etelä-Aasiasta (26).
Kauppinen sanoo, että Pro-tukipiste ei halua ottaa kantaa yksittäisiin kansallisuuksiin ihmiskauppakysymyksissä.
– Meillä suurimmat lähtömaat ovat Venäjä, Thaimaa ja Viro, Kauppinen sanoo ja lisää, että Pro-tukipisteen asiakaskunnasta vain pieni osa on joutunut ihmiskaupparikoksen uhriksi.