Keskisuomalainen: Asuntomurtojen määrä kasvussa: Yhä useammin tekijänä ulkomaalainen 18.12.2014
Poliisihallituksen mukaan asuntomurtojen määrä on tuntuvassa kasvussa. Asuntomurtoja on tehtailtu erityisesti marras-joulukuussa, ja joulun tienoon loma-aikoina murtovarkailla on varaa valita, kun talot ovat matkojen takia tyhjillään.
Poliisi muistuttaa, että yksinkertaisin keino asuntomurron estämiseksi on asunnon pitäminen asutun näköisenä. Perinteisesti apua kannattaakin pyytää naapurilta, joka asukkaiden pois ollessa tyhjentää postilaatikon ja tekee lumitöitä. Myös sosiaalinen media edesauttaa murtovarkaita löytämään kohteensa.
– Asuntomurtoja voidaan yrittää estää parantamalla asunnon valaistusta ja lukitusta esimerkiksi varmuuslukolla. Asuntojen ovet ja ikkunat tulisi pitää lukittuina aina, kun se on mahdollista. On kuitenkin muistettava, että varas voi tulla asuntoon myös ikkunan rikkomalla ja tällöin vahvastakaan ovesta ei ole hyötyä, poliisitarkastaja Tommi Reen Poliisihallituksesta sanoo.
Varas usein vaihtaa kohdetta, kun talossa on liiketunnistimella varustetut ulkovalaisimet ja erilaisia hälytinjärjestelmiä. Järjestelmistä näkyvästi ilmoittaminen myös auttaa varkaiden loitolla pitämisessä.
Tänä vuonna joulukuun puoliväliin mennessä asuntomurroista on tehty lähes 2 700 ilmoitusta. Määrä on lähes 500 enemmän kuin viime vuonna vastaavana aikana. Määrään ei lasketa asumattomiin asuntoihin ja vapaa-ajan asuntoihin tehtyjä murtoja.
– Tänä vuonna pelkästään marras-joulukuussa on kirjattu noin 340 asuntomurtoa, kun viime vuoden vastaavalla jaksolla niitä kirjattiin noin 260, Reen kertoo.
Kuluvana vuonna tekijät ovat olleet entistä useammin ulkomaalaisia ammattirikollisia. Esimerkiksi Länsi-Uudenmaan ja Lounais-Suomen poliisilaitoksella on esitutkinnassa keväällä alkanut, yli 60 asuntomurtoa käsittävä rikossarja, jossa epäiltynä on liettualainen mies. Anastettua omaisuutta on ollut yli 500 000 euron edestä.
– Erityisesti ulkomaalaisia tekijöitä näyttää tulevan koko ajan lisää. On muistettava, että asuntomurrot ovat lähes aina niin sanottuja pimeitä rikoksia, joissa tekijä ei tutkinnan alkaessa ole tiedossa, Reen toteaa.
Ulkomaalaisten tekijöiden kohdalla tyypillinen kohde on omakotitalo, eikä asukkaiden läsnäolo esimerkiksi yöaikaan ole välttämättä este rikoksen tekemiselle. Ulkomaalaiset myös liikkuvat selvästi kotimaisia tekijöitä laajemmalla alueella.
Asuntomurtoihin liittyvistä havainnoista kuten asuinalueilla liikkuvista epäilyttävistä ajoneuvoista ja kaupustelijoista pyydetään ilmoittamaan hätäkeskukseen tai paikallispoliisille.