tiistai 23. joulukuuta 2014

HS: KHO: Toistuvat avioliitot ulkomaalaisten kanssa viittasivat lumeavioliittoon

Helsingin Sanomat: KHO: Toistuvat avioliitot ulkomaalaisten kanssa viittasivat lumeavioliittoon 23.12.2014

Korkein hallinto-oikeus (KHO) on hylännyt nigerialaisen miehen oleskelulupahakemuksen lumeavioliiton takia. Oikeuden mukaan miehen suomalaisen vaimon useat lyhyet avioliitot ulkomaisten miesten kanssa viittasivat siihen, että liitot on solmittu vain oleskeluluvan saamiseksi.

Suomalainen nainen avioitui nigerialaisen miehen kanssa tammikuussa 2013. Kuukautta myöhemmin mies haki Suomesta oleskelulupaa sillä perusteella, että hänellä on perheside Suomeen.

Vaimolle avioliitto oli kahdeksas. Viisi edellistä avioliittoa oli solmittu ulkomaisten miesten kanssa, mutta kenellekään heistä ei myönnetty oleskelulupaa Suomeen. Avioliitot olivat kestäneet kahdesta viiteen vuoteen.

Myös miehen taustasta löytyi epäselvyyksiä. Hän oli ollut Suomessa muutamia vuosia aiemmin hakemassa turvapaikkaa toisella henkilöllisyydellä. Kielteisen turvapaikkapäätöksen takia hänet velvoitettiin ilmoittautumaan poliisille, mutta hän katosi.

Kun poliisi naimisiinmenon jälkeen kuuli miestä, tämä kiisti olleensa koskaan tekemisissä poliisin kanssa. Hän myönsi aiemman turvapaikkahakemuksen vasta sen jälkeen, kun poliisi näytti hakemukseen kuulunutta valokuvaa.

Sekä Helsingin poliisilaitos että Helsingin hallinto-oikeus hylkäsivät miehen oleskelulupahakemuksen. Niiden mukaan avioliitto oli solmittu vain maahantulosäännösten kiertämiseksi. Hallinto-oikeus viittasi muun muassa vaimon poikkeukselliseen avioliittohistoriaan.

KHO:ssa oli kyse erityisesti siitä, oliko vaimolla oikeus valittaa kielteisestä oleskelulupapäätöksestä. Hallinto-oikeuden mukaan hänellä ei olisi ollut tätä oikeutta, mutta KHO oli toista mieltä. KHO muistutti yksityis- ja perheenelämän suojasta. Jos miehelle ei myönnetä oleskelulupaa, asia koskee myös aviopuolison etua ja oikeutta.