perjantai 19. joulukuuta 2014

Yle: Suomen ensimmäisessä terrorismioikeudenkäynnissä vankeustuomio neljälle

Yle: Suomen ensimmäisessä terrorismioikeudenkäynnissä vankeustuomio neljälle 19.12.2014

Kaikki neljä syytettyä saivat ehdollisen vankeustuomion terrorismin rahoituksesta. Lisäksi yksi tuomittiin värväyksestä terrorismirikokseen sekä terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelusta.

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut kaikki neljä syytettyä vankeuteen Suomen ensimmäisessä terrorismijutussa.

Neljä oli syytteessä terrorismin rahoituksesta.

Syytetyt olivat siirtäneet yhteensä 3200 euroa Somaliaan. Syytteen mukaan rahoilla oli varustettu ja ruokittu Al-Shabaabin sotilaita. Syytettyjen mukaan rahasiirroissa oli kysymys normaalista avustustyöstä.

Lisäksi jutun pääsyytetty oli syytteessä värväyksestä terrorismirikoksen tekemiseen ja terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelusta.

Käytännössä jutun pääsyytetyn epäiltiin värvänneen veljestä Al-Shabaabiin. Hänen epäiltiin myös valmistelleen veljensä Suomessa asuvien, tekoaikaan alaikäisten lasten kaappaamista ja viemistä Al-Shabaabin koulutusleirille vastoin heidän tahtoaan.

Jutun pääsyytetyn mukaan hänellä ei ollut mitään tekemistä veljensä Al-Shabaabiin liittymisen kanssa, mikäli Afrikassa asuva veli on päättänyt liittyä Al-Shabaabiin.

Pääsyytetyn mukaan lasten sieppaamisen valmistelua koskevan syytteen osalta kyse ei ollut sieppaussuunnitelmasta, vaan syytetyn veljen luonnollisesta tahdosta saada perhe luokseen Keniaan tai Somaliaan.

Kolme terrorismin rahoituksesta syytettyä saivat viiden kuukauden vankeusrangaistuksen.

Jutun pääsyytetty tuomittiin terrorismin rahoittamisesta, värväyksestä terrorismirikoksen tekemiseen ja terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelusta 1 vuoden ja 4 kuukauden vankeusrangaistukseen.

Tuomitut vankeusrangaistukset ovat ehdollisia.