tiistai 9. joulukuuta 2014

Kaakon Kaiku: Maahanmuuttaja avasi uuden ruokakaupan Lappeenrannassa

Kaakon Kaiku: Maahanmuuttaja avasi uuden ruokakaupan Lappeenrannassa 9.12.2014

Lappeenrannassa on juhlittu uuden ruokakaupan Medias Mama Africa avajaisia. Uuden kaupan valikoimiin kuuluu aasialaisia ja afrikkalaisia ruokatarvikkeita sekä Halal-lihaa.

- Kaupan tuotevalikoimiin kuuluu etenkin afrikkalaisen ihoon ja hiuslaatuun sopivaa kosmetiikkaa, jota on Suomesta vaikea löytää, kauppias Mediatrice Nyiramugisha sanoi.

Kauppias on ruandalaislähtöinen lappeenrantalainen. Medis Mama Africa -kauppa tuo loistavan tuulahduksen uusia ja eksoottisia makuja ei vain Lappeenrantaan vaan myös koko Etelä-Karjalaan. Uusi ruokakauppa lienee ainutlaatuinen tavaravalikoimissaan koko maakunnassa.

Uuden kaupan avajaisissa oli mukana Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarva, joka avajaispuheessaan iloitsi kuinka Mediatrice Nyiramugisha aktiivisena henkilönä ja maahanmuuttajana on halunnut työllistää itse itsensä ja on samalla halunnut kehittää ja monipuolistaa kaupungin palvelutarjontaa. Kaupunginjohtaja toivoi paikallisten asukkaiden maahanmuuttajien lisäksi löytävän nämä uudet ja eksoottiset maut ja tuotteet kaupan tarjonnasta ja kaupan oven käyvän ahkeraan osoituksena kaupan suosiosta.

- Uusi yrittäjä oli mukana kaupungin maahanmuuttajien kansalaisraadissa, joka julkilausumassaan esitti huolensa maahanmuuttajan työllistymisestä, Lappeenrannan kaupungin asukasyhteyshenkilö Pia Haakana kertoi.

- Maahanmuuttajien työttömyys on yli kaksinkertaista suomalaisiin verrattuna, joten yrittäjyys on hyvä vaihtoehto itsensä työllistämisessä.

- Meidän maahanmuuttajien on todella vaikea työllistyä toisen työnantajan palvelukseen, joten yrittäjyys ja oman kaupan avaaminen tuntui ainoalta ja oikealta ratkaisulta työllistää itseni, Nyiramugisha totes.

- En halua elää erilaisten tukien avulla, vaan ansaita omalla työllä oman ja perheeni elannon, kuten olen entisessä kotimaassani tehnyt.

Maahanmuuttaja haluaa työllistyä

Maahanmuuttajat ovat aktiivisia perustamaan yrityksiä Lappeenrannassa ja yrittäjyys on hyvä vaihtoehto itsensä työllistämisessä, kerrotaan Wirma Lappeenranta Oy:stä, jonka palveluissa noin joka viides asiakas on ulkomaalainen.

Maahanmuuttajat ovat perustaneet muun muassa ravintoloita, konsulttipalveluja, vaatekauppaa, lastenkerhoa, rakennusliikettä ja online–asiantuntijapalvelua. Osalla polku lähtee selvästi omasta osaamisesta ja halusta työllistyä sitä kautta.

Lappeenrannan kaupunki tarjoaa elinkeinoyhtiö Wirma Lappeenrannan kautta tukea ja opastusta oman yrityksen perustamisessa. Wirmalla on ollut myös yrityksen perustamispalvelu -hankkeita erityisesti maahanmuuttajille kohdistettuna, jota myös uusi yrittäjä Nyiramugisha on käyttänyt hyödykseen oman yrityksensä perustamisessa.

Maahanmuuttajat ovat turvanneet viime vuosina kaupungin positiivisen väestönkehityksen. Maahanmuuttajien kotoutuminen edistyy parhaiten, kun pääsee osalliseksi yhteiskuntaan ja saa itselleen sosiaalisen tukiverkoston. Työ on osallisuudessa merkittävä osa.