maanantai 8. joulukuuta 2014

Helsingin Uutiset: Helsingin katujengiläiset nyt oikeudessa – uhri hakattiin 1,50 euron tähden

Helsingin Uutiset: Helsingin katujengiläiset nyt oikeudessa – uhri hakattiin 1,50 euron tähden 8.12.2014

Laajaa juttua käsitellään oikeudessa useina päivinä. Syytettyjä on yhteensä 12. Kaikkia tekoihin osallisia ei saatu selville.

Helsingissä, Vantaalla ja Espoossa aiemmin tänä vuonna riehuneiden katujenginuorten rikosepäilyjä puidaan nyt käräjäoikeudessa. Vyyhdissä on vastaajana 12 nuorta, joita epäillään erilaisista nuorena henkilönä tehdyistä väkivalta- ja omaisuusrikoksista.

Vyyhdin käsittely alkoi käräjäoikeudessa marraskuussa. Seuraavan kerran oikeutta istutaan ensi viikon maanantaina, jolloin käsittelyssä on kaksi syytekohtaa. Kaiken kaikkiaan syytekohtia on jutussa 14.

Ensimmäisessä kohdassa vastaajana on kaksi 16-vuotiasta maahanmuuttajataustaista nuorta, joiden epäillään pahoinpidelleen kolmannen henkilön 5. syyskuuta Helsingissä. Pahoinpitelyn aikana paikalla oli muitakin henkilöitä, mutta tekijät jäivät tuntemattomiksi.

Haastehakemuksen mukaan tekijät tönivät sekä potkivat ja löivät jo maahan lyötyä tuntematonta uhriaan päähän ja yläselkään. Uhrille aiheutui muun muassa hankaumia kaulalle sekä kipua ja turvotusta.

Kiinnijääneet ovat esitutkinnassa myöntäneet tehneensä väkivaltaa uhrille.

Käräjäoikeuden käsittelyyn tulee myös ryöstö, joka tapahtui niin ikään syyskuussa.

Siinä viiden nuoren epäillään ensin tönineen uhria selästä. Tämän jälkeen uhria otettiin kiinni kaulasta ja potkaistiin jalkoihin. Kun uhri kaatui maahan, häntä potkittiin päähän. Uhria vaadittiin myös luovuttamaan lompakkonsa ja puhelimensa.

Uhrille aiheutui kipua sekä hankaumia kaulalle. Syyttäjä pitää tekoa vakavana väkivaltana, tekijöiden lukumäärä sekä muut seikat huomioonottaen.

Epäillyistä kaksi oli tekohetkellä 15-vuotiaita, kaksi 16-vuotiaita ja yksi 17-vuotias.

Maanantain jälkeen seuraava jengijutun istuntopäivä on ensi viikon keskiviikko.

Silloin käsiteltävänä on kaksi syyskuun 12. päivänä tapahtunutta ryöstöä. Syytettynä on yksi tekohetkellä 16-vuotias ulkomaalaistaustainen nuori. Hänen lisäkseen ryöstötilanteessa oli paikalla myös muita tuntemattomiksi jääneitä henkilöitä.

Tekotapa toistaa pitkälti samaa kaavaa kuin aiempi ryöstö. Uhria lyötiin päähän ja vaadittiin lompakko sekä matkapuhelin, joka ei kuitenkaan kelvannut tekijöille. Uhrin taskusta löytyneet 1,50 euroa sen sijaan kelpasivat.

Haastehakemuksesta ilmenee, että koko vyyhdissä vastaajana on 12 henkilöä, jotka ovat pääosin maahanmuuttajataustaisia nuoria. Syytetyistä kolme on nimistään päätellen kantasuomalaisia.

Kun juttu paljastui aiemmin syyskesällä, kertoi poliisi osallisten määräksi noin 50. Heistä osan kohdalla teot on käsitelty sosiaaliviranomaisten toimesta.

Asianomistajiksi on kirjattu oikeudessa kaikkiaan 29 henkilöä. Poliisi kertoi aiemmin, että suurin osa uhreista oli alaikäisiä ja nuorin vain 12-vuotias.