maanantai 1. joulukuuta 2014

HS: Somalialaispoikien väitettyä sieppausta Suomesta terrorismi­leirille juonittiin äidin selän takana

Helsingin Sanomat: Somalialaispoikien väitettyä sieppausta Suomesta terrorismi­leirille juonittiin äidin selän takana 1.12.2014

Terrorismin rahoitukseen liittyvässä oikeusjutussa käsiteltiin tänään maanantaina suunnitelmaa siepata kaksi Suomessa asuvaa somalialaispoikaa terroristijärjestön koulutusleirille Somaliaan. Helsingin käräjäoikeus kuulee syytetyn lisäksi poikien äitiä ja poikia itseään.

Syyttäjän mukaan syytettynä oleva nelikymppinen somalialaismies suunnitteli syksyllä 2010 kahden veljenpoikansa sieppausta Somaliaan al-Shabaab-terroristijärjestön leirille. Miestä syytetään tältä osin terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelusta.

Mies kiistää syytteen. Hänen mukaansa kyse on ollut yrityksestä yhdistää veljen perhe.

Väitetty suunnitelma ei hänen mukaansa edes koskaan edennyt sellaiselle asteelle, että rikoksen tunnusmerkistö olisi täyttynyt.

Syytteen mukaan tarkoitus oli houkutella veljen Suomessa asuva vaimo ja kaksi alaikäistä poikaa lomalle Keniaan. Siellä pojat oli tarkoitus huumata ja ja kuljettaa rajan yli Somaliaan. Sen jälkeen pojat olisi luovutettu al-Shabaabin koulutusleirille pakkotyöhön ja muihin ihmisarvoa loukkaaviin olosuhteisiin, syyttäjä katsoo.

Syyttäjän näyttö perustuu muun muassa puhelinkuunteluun. Syytetty keskusteli useaan otteeseen suunnitelmasta ja sen yksityiskohdista Somaliassa asuvan veljensä eli poikien isän kanssa. Hän kävi asiasta puhelinkeskusteluja myös muiden henkilöiden kanssa.

Mies selvitteli syyttäjän mukaan myös matkan hintaa, reittivaihtoehtoja ja viisumikysymyksiä. Suunnitelma oli edennyt sille tasolle, että viranomaiset olivat jo valmiita tulemaan väliin, jos sitä olisi alettu toteuttaa.

Lasten isä ei asu Suomessa. Hän on ollut vankilassa pitkiä aikoja, ja hän vapautui nelisen vuotta sitten.

Poikien äiti kertoi oikeudelle, ettei hän ollut tietoinen miehensä ja tämän veljen suunnitelmasta ennen poliisikuulusteluja. Esitutkinnassa hänen annettiin kuulla puhelu, jossa miehet keskustelivat sieppaussuunnitelmasta.

Äidin mukaan hän ei missään nimessä olisi hyväksynyt tällaista suunnitelmaa. Hän ei myöskään odottanut, että hänen miehensä ja lankonsa suunnittelisivat poikien sieppausta.

"Lankoni on ollut todella hyvä ihminen, ja hän on noudattanut uskontoa. En odottanut, että hän suunnittelisi tällaista. Miestäni olen rakastanut ja odottanut 14 vuotta, kun hän oli vankilassa", äiti sanoi oikeudessa. Pariskunta on nyt eronnut.

Äidin mukaan hänelle syntyi epäily miestään kohtaan sen jälkeen, kun miehen Yhdysvalloissa asuva veli on varoittanut häntä. Tämä oli painottanut, että nainen ei koskaan saa suostua siihen, että lapset viedään mihinkään.

"Hän oli todella hyvä ihminen. Hän ei halunnut, että minulle tai lapsille tapahtuu jotain", nainen kuvaili Yhdysvalloissa asunutta, nyt jo kuollutta lankoaan.

Pojat kertoivat saaneensa tietää sieppaussuunnitelmasta äidiltään sen jälkeen, kun poliisi oli ollut yhteydessä. Äiti tosin yritti salata tietoa pojilta.

Kummallakaan pojalla ei ole ollut suurta intoa tavata isäänsä Keniassa tai missään muuallakaan. He olivat pieniä, kun isä joutui vankilaan, joten muistikuvat isästä ovat hataria.

Vanhempi poika painotti, ettei hän olisi halunnut mennä al-Shabaabin koulutusleirille.

"Opettajatkin ovat antaneet neuvon, että älä koskaan kuuntele tällaista värväystä", poika kertoi.

Molemmat pojat kertoivat tietävänsä, että heidän isällään ja Somaliassa asuvalla velipuolellaan on yhteyksiä al-Shabaabiin.

Vanhempi poika kertoi pitäneensä sähköpostitse yhteyttä velipuoleensa, mutta hän lopetti yhteydenpidon, kun velipuoli alkoi keskustella terrorismiasioista.

"Hän ei kuunnellut minua, vaikka neuvoin, että nämä eivät ole hyviä asioita. En halunnut enää olla yhteydessä hänen kanssaan", poika kertoi oikeudelle.