Länsiväylä: Isoisä ihmettelee: Poika ei saanut uida shortseissa, mutta musliminaisten burkinit sallitaan 2.12.2014
Espoon uimahalleissa on sallittu tiukat burkinit puoli vuotta. Poikien uimashortsit sen sijaan ovat edelleen pannassa.
Espoolaisia hämmentää kaupungin uimahallien kirjava pukeutumiskäytäntö. Alkusyksystä tapiolalainen Risto Holmsten teki pojanpoikansa kanssa retken Tapiolan uimahalliin, mutta uimaan he eivät kuitenkaan päässeet.
– Uimavalvoja pysäytti seitsenvuotiaan jo matkalla altaalle, syynä olivat uima-shortsit. Uimavalvoja kertoi, että sellaiset on hygienia-syistä kielletty.
– Samaan aikaan kuitenkin naisten on luvallista uida altaassa pitkissä housuissa ja pitkähihaisessa, hupullisessa hamosessa. Niissä on 30 kertaa enemmän kangasta kuin uima-shortseissa, joita ei saa kuitenkaan käyttää, ihmettelee Holmsten.
Holmstenin mainitsema uima-asu on burkini, jota käyttävät tiukan linjan musliminaiset. Burkini paljastaa vain käyttäjänsä kasvot, kädet ja jalkaterät.
Ne on kielletty kokonaan Vantaan uimahalleissa, Espoo puolestaan sallii ihonmyötäiset burkinit – sama koskee Helsingin kaupungin ylläpitämiä uimahalleja.
Pääkaupunkiseudun uimahalleissa ei siis edelleenkään ole yhtenäistä käytäntöä sen suhteen, sallitaanko altaissa burkinien käyttö vai ei.
Helsingin uimahalleissa ihonmyötäiset burkinit sallittiin pari-kolme vuotta sitten. Espoon uimahalleissa niitä on kokeiltu puolisen vuotta.
– Olemme lähteneet siitä, että ne voidaan sallia, jos niissä ei ole esimerkiksi väljiä hihoja. Sysäys käytännön muutokseen tuli liikuntatoimen ohjauspuolelta, kertoo Espoon kaupungin uimahallipäällikkö Ari Jaakkola.
Kaikkien kolmen kaupungin uimahalleissa suhtaudutaan nuivasti löysiin, lepattaviin uima-asuihin. Käytännössä näitä asuja käyttävät vain tiukan linjan musliminaiset.
Löysien uima-asujen kieltämiseen on saatu lisäpontta Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliiton ohjeistuksesta. Liitto on koonnut tietopaketin siitä, millaiset asut ovat uimahallien yleisövuoroilla sallittuja.
Ohjeistuksen mukaan monien musliminaisten käyttämät löysät burkini-tyyppiset uima-asut eivät kuulu sallittujen asusteiden joukkoon.
Ohjeet muistuttavat myös, että uimahallin käyttäjien erilainen kulttuuritausta voi vaikuttaa siihen, kuinka oma tai toisten alastomuus koetaan.
Liitto korostaa, että löysien asujen kieltäminen perustuu kahteen seikkaan.
– Kyse on ennen kaikkea turvallisuudesta ja hygieniasta. Näissä burkineissa ei saa olla lepattavia hihoja eikä löysiä huppuja, jotka voivat takertua kiinni johonkin, muistuttaa liiton tekninen asiantuntija Ilpo Johansson.
Johanssonin mukaan kyse ei ole etnisten asujen kieltämisestä, vaan yhtenäisestä suhtautumisesta vaarallisiin ja epähygienisiin asusteisiin.
– Sama koskee esimerkiksi uimashortsien hygieenisyyttä. Ei voida lähteä siitä, että tullaan esimerkiksi paskaiselta jalkapallokentältä samoissa housuissa suoraan uimaan.
– Jos löysät burkinit sallitaan uimahalleissa, se merkitsee sitä, että joku on kohta uimahallissa vaikka verkkarit jalassa. Joku yhtenäinen linja täytyy olla, Johansson muistuttaa.