keskiviikko 10. joulukuuta 2014

Yle: Taantuma ei pelota uusia yrittäjiä – halal-liha ja jenkkivaatteet käyvät kaupaksi

Yle: Taantuma ei pelota uusia yrittäjiä – halal-liha ja jenkkivaatteet käyvät kaupaksi 10.12.2014

Kaksi tuoretta yrittäjää on uhmannut talouden taantumaa ja perustanut kivijalkaliikkeen Lappeenrantaan. Intohimolla, rohkeudella ja yrittäjähengellä pääsee pitkälle.

Kauppias Mediatrice Nyiramugishan mielestä oli vaikeaa saada riittävästi rahaa yrityksen perustamiseen, mutta hän käyttää saamansa rahat parhaansa mukaan. Nyiramugisha on ruandalaislähtöinen lappeenrantalainen. Hänen perustamastaan Medis Mama Afrika -liikkeestä maahanmuuttajat sekä eksoottisen ruoan ystävät saavat elintarvikkeita, joita on ennen pitänyt hakea Helsingistä asti.

– Yrittäminen vaikeana aikana ei pelota, koska minulla on juuri sitä, mitä asiakkaat tarvitsevat. Lähimmät kilpailijat ovat Helsingissä ja hintani ovat hyvin lähellä heidän hintojaan, Nyiramugisha toteaa.

Nyiramugisha perusti ruokakauppansa paitsi asiakkaita palvelemaan, myös omaan tarpeeseen.

– Kosmetiikkaa on vaikea löytää, sillä meidän ihomme on erilainen kuin suomalaisilla. Jos käytän suomalaista kosmetiikkaa, ihoni kuivuu. Aiemmin on ollut pakko mennä Helsinkiin hakemaan näitä tuotteita, mutta nyt ei enää tarvitse, Nyiramugisha kertoo.

Nyiramugishan kaupasta Lappeenrannasta saa tuotteita ympäri maailmaa. Liike myy esimerkiksi harvinaisempia mausteita, afrikkalaisia banaaneja ja maniokkia sekä suomalaista halal-lihaa.

– Kaikki liha on suomalaista, se ei tule Afrikasta tai Aasiasta. Myös halal on Suomesta ja sitä on ennen ollut vaikeaa saada Lappeenrannasta, eikä tavallinen ihminen voi mennä tukkuun sitä ostamaan, Nyiramugisha kommentoi.

Amerikan malliin

Sekä Medis Mama African että Livinki Design -liikkeen takana on vahva yrittäjänainen. Livinki Design tarjoaa pääosin Yhdysvalloista peräisin olevia vintage-tuotteita ja second hand -vaatteita. Kaupan perustaja/omistaja Heidi Kaljusen mielestä yrittämisessä tärkeintä on intohimo tekemistä kohtaan.

– Jos on oma vahva visio ja haluaa tehdä sitä, niin kannattaa ryhtyä yrittäjäksi. Riskit huomioiden. Asioista pitää ottaa selvää ja tutkiskella. Palo ja halu tehdä on tärkeintä, sillä muuten yrittämisessä ei ole mitään järkeä. Sille pitää antaa kokonaan itsensä, Kaljunen toteaa.

Kaljusen liikkeen vintage-tuotteet saapuvat ruotsalaisen firman kautta. Tilausta erikoistavaralle on, sillä Lappeenrannan tarjonta on vähäistä. Kaljunen on toiminut yrittäjänä aiemminkin ja taantuma pelottaa häntä yhtä vähän kuin Nyiramugishaa.

– Ihmisillä on kuitenkin tarve tyydyttää mielihalujaan ja löytää jotain kivaa. Taantumakaan ei kestä ikuisesti. Täältä vielä noustaan, Kaljunen lupailee.