torstai 14. tammikuuta 2010

Turvapaikkaa hakevien EU-maiden kansalaisten oikeutta vastaanoton palveluihin aiotaan rajata, ehdotus lausuntokierrokselle

Sisäasiainministeriön tiedote: Turvapaikkaa hakevien EU-maiden kansalaisten oikeutta vastaanoton palveluihin aiotaan rajata, ehdotus lausuntokierrokselle 14.1.2010

Sisäasiainministeriö on tänään lähettänyt lausuntokierrokselle ehdotuksensa maahanmuuttajien kotouttamisesta ja turvapaikanhakijoiden vastaanotosta annetun lain muuttamiseksi. Muutos koskisi EU-maiden kansalaisia, jotka hakevat Suomesta turvapaikkaa. Ehdotuksen mukaan turvapaikkaa hakeva EU-maan kansalainen olisi jatkossa turvapaikanhakijoiden vastaanoton piirissä vain siihen saakka, kun hän saa tiedoksi Maahanmuuttoviraston kielteisen päätöksen.

Käytännössä tämä tarkoittaisi, että EU-maista tulevat turvapaikanhakijat olisivat vastaanoton piirissä vain muutamia viikkoja. Tällä hetkellä nämä hakijat voivat olla vastaanottokeskuksessa 30 päivää kielteisen päätöksen jälkeen ja saada tämän ajan vastaanoton palveluita, mm. majoituksen ja alennettua toimeentulotukea.

Esityksen taustalla ovat EU-maiden kansalaisten lisääntyneet turvapaikkahakemukset. Suomesta haki viime vuonna noin 780 EU-maiden kansalaista turvapaikkaa.

Suomi pitää kaikkia EU-maita turvallisina. EU-maiden kansalaisten hakemuksia pidetään ilmeisen perusteettomina ja ne käsitellään nopeutetussa menettelyssä. EU-maiden kansalaisten osalta on huomattu, että vastaanoton palvelut ja toimeentulotuki voivat olla yksi syy hakeutua Suomeen turvapaikanhakijaksi.

Lausuntoja on pyydetty keskeisiltä ministeriöiltä, viranomaisilta ja järjestöiltä 5.2.2010 mennessä. Lakimuutos on osa valmisteilla olevaa turvapaikanhakijoiden vastaanottoa koskevien säännösten kokonaisuudistusta.

Lausuntopyyntö ja lausunnolle lähtenyt lakiesitys ovat saatavissa sisäasiainministeriön verkkosivuilta: www.intermin.fi/suomi/turvapaikanhakijoiden_vastaanottolaki