tiistai 12. tammikuuta 2010

YLE: Neil Hardwick: Suomi ei ole poikkeuksellisen rasistinen maa

YLE Uutiset: Neil Hardwick: Suomi ei ole poikkeuksellisen rasistinen maa 12.1.2010

Jos rakastat -musiikkielokuvan ohjaaja Neil Hardwick ei suostu uskomaan suomalaisia niin rasistisiksi, kuin muutamat nettikeskustelut antaisivat ymmärtää. Hän kuvaa internetin anonyymiä kommentointipolitiikkaa "Kaisaniemen puistoksi", jossa maleksii kaikenlaista porukkaa.

Neil Hardwick ohjaama musiikkielokuva Jos rakastat on juuri saanut ensi-iltansa. Juoneltaan melko tyypillinen romanttinen draama kertoo rikkaan tytön ja köyhän pojan rakkaustarinan. Erilaisen elokuvasta tekee se, että lajityyppi on musiikkielokuva. Sellainen on kotimaisessa tuotannossa harvinaisuus, vaikka kansainvälisesti musiikkielokuvat ja musikaalit niittävät huimia katsojalukuja.

- Jotkut ovat hirveän konservatiivisia näissä asioissa. On vaikea kuvitella esimerkiksi suomalaista scifi-elokuvaa. Amerikassa se on mahdollista, mutta ei täällä, YLEn Aamu-tv:ssä vieraillut Hardwick sanoo.

Genren ohella uutuuselokuvassa on muutakin, mikä on herättänyt konservatiivisia ajatuksia. Elokuvan pääparilla Elli Vallinojalla ja Chike Ohanwella on erilainen etninen tausta. Internetissä tämä on poikinut rasistisia kommentteja, joihin tämän päivän Iltalehtikin hanakasti tarttui.

Hardwick toteaa kuitenkin, ettei ole kuullut ikäviä kommentteja missään muualla kuin nettipalstoilla.

- Netti on semmoinen Kaisaniemen puisto, jossa maleksii kaikenlaisia häriintyneitä ja sekakäyttäjiä. Ne kirjoittavat mitä kirjoittavat. Suoraan sanottuna en suostu ottamaan sitä kauhean vakavasti, ohjaaja raamittaa.

Hän luottaa myös suomalaisten arviointikykyyn.

- En usko, että Suomi on mitenkään poikkeuksellisen rasistinen maa. Ennakkoluuloja on, kuten kaikkialla jonkin verran, mutta ei mitenkään poikkeuksellisen paljon. Käsittämätöntä, että joku jankuttaa siitä, että on vastenmielistä ja moraalitonta, jos musta mies on valkoisen naisen kanssa. Tätä joidenkin on vaikea hyväksyä, varsinkaan jos nainen on blondi. Sitä en ymmärrä.

Hardwick itse on brittiläinen maahanmuuttaja. Hän ei kuitenkaan koe kohdanneensa erityistä syrjintää siksi, ettei ole suomalainen.

- Minähän olen valkoinen. Tai tarkalleen ottaen punainen. Luulen, että meidän näyttelijällä Chikellä on paljon enemmän vaikeuksia, sillä hän on "väärän värinen".

Ensi-iltansa 6. tammikuuta saanut elokuva on pitkän ohjaajanuran tehneen Hardwickin ensimmäinen elokuva.

___________________________________________

Iltalehti: Rasistinen kohu!

- Inhottavaa! Erityisesti tuo kohtaus, jossa pariskunta on vierekkäin sängyllä, nimimerkin suojasta mielipiteitään laukova nettikeskustelija päivittelee suositun videopalvelu You Tuben sivuilla.

Muun muassa tähän sävyyn netissä nyt keskustellaan viime viikolla ensi-iltansa saaneesta Jos rakastat -musiikkielokuvasta.

Vaikka elokuva kertoo hyvin tavallisen tarinan vauraan perheen tyttären, Adan (Elli Vallinoja), ja köyhemmistä oloista tulevan pojan, Tonin (Chike Ohanwe), rakkaudesta, siinä on eräs piirre, joka nyppii osaa katsojista.

Tuo piirre on se, että rakkaustarinan osapuolina ovat vaalea, syntyperäinen suomalainen tyttö ja maahanmuuttajaperheen tummaihoinen poika.

Yksityiskohta on lyhyessä ajassa poikinut ison joukon sekä suomen- että englanninkielisiä nettikeskusteluja, joissa moititaan sitä, että elokuvassa näytetään "rotujen sekoittumista".

Paljon keskustelun sävystä kertoo jo se, että palvelun ylläpitäjä on joutunut pyyhkimään ison osan kommenteista kokonaan pois.

- Ikävää tämä on, elokuvan ohjaaja Neil Hardwick vastaa nettikeskustelijoiden ryöpytyksiin.

- En silti tiedä, miten vakavasti tähän pitäisi suhtautua.