tiistai 5. tammikuuta 2010

Iisalmen Sanomat: Turvapaikanhakija oli pikavarkaissa Iisalmessa

Iisalmen Sanomat: Turvapaikanhakija oli pikavarkaissa Iisalmessa 5.1.2010

Poliisilta sakkolappu käteen ja matka jatkui.

Suomesta turvapaikkaa hakemaan tullut mies ei ehtinyt olla maassa kovin pitkään, kun hän oli jo varkaissa usean sadan kilometrin päässä Iisalmessa maanantaina.

Poliisin mukaan vuonna 1984 syntynyt mies pääsi Helsingin vastaanottokeskukseen viime viikon torstaina. Hän sai henkilökortin, joka on voimassa 30. kesäkuuta saakka. Eipä aikaakaan, ja mies oli teillä tietymättömillä.

Jos turvapaikanhakija lähtee vastaanottokeskuksesta yli 24 tunnin ajaksi, hänen on ilmoitettava minne on menossa. Jos turvapaikanhakija ei ilmoita lähdöstään, vastaanottokeskuksesta tehdään poliisille katoamisilmoitus, kun katoaminen havaitaan.

Keskuksesta poistunut mies ilmestyi Iisalmessa maanantaina urheiluvälineitä ja vapaa-ajan vaatteita myyvään liikkeeseen.

Mies yritti anastaa kalliinpuoleisen takin pukemalla sen oman, hieman halvemman takin alle. Henkilökunta huomasi puuhat, ja sai miehen talttumaan pienen painiottelun jälkeen. Kaveri ehti pakoon ennen poliisin tuloa.

Poliisi kirjoitti miehelle pienet sakot näpistyksestä, ja joutui päästämään turvaa Suomesta hakeneen pakkaseen värjöttelemään. Kuulusteluissa ei selvinnyt millä kyydillä turvapaikanhakija kavereineen oli liikkeellä.

Vastaanottokeskuksesta poistuminen selvisi vasta, kun Iisalmen poliisi soitti keskukseen. Poliisi tiedusteli, mitä näpistelijälle tehdään, otetaanko kiinni vai palautetaanko keskukseen? Oikea vastaus oli vapaaksi laskeminen.