tiistai 5. tammikuuta 2010

Kymen Sanomat: Ulkomaalaislain tulkinta yhtenäisemmäksi

Kymen Sanomat, pääkirjoitus: Ulkomaalaislain tulkinta yhtenäisemmäksi 5.1.2010

Espoolaisessa kauppakeskuksessa uudenvuodenaattona tehtyä joukkosurmaa seuranneessa keskustelussa on esillä myös maahanmuuttopolitiikka, olihan surmaaja maahanmuuttaja, Kosovon albaani Ibrahim Shkupolli.

Keskustelussa on asiallisia ja asiattomia juonteita. Asiatonta ja rasistista on väittää, että väkivalta oli lähtöisin tekijän etnisestä tai uskonnollisesta taustasta. Asiallista on pohtia sellaisia kysymyksiä, joita pääministeri Matti Vanhanenkin (kesk.) nosti esille. Oliko Shkupollin oleskelu Suomessa ulkomaalaislain ehtojen mukaista? Onko hänen oleskeluluvastaan päättäneillä ollut riittävät tiedot hänen toimistaan? Olisiko häneen liittyvät riskit voitu kotouttamistoimilla saada paremmin esille ja hoitoon?

Shkupollilla oli rikostausta, mm. pahoinpitelyjä ja laittomia uhkauksia. Siksi hänelle ei ollut myönnetty Suomen kansalaisuutta, vaikka hän oli sitä anonut. Pysyvää oleskelulupaa ei kuitenkaan peruutettu.

Moni muukin kuin pääministeri ihmetellee tällaista tilannetta. Hämminkiä lisää se, että Länsi-Uudenmaan poliisiviranomaisten mukaan (Ilta-Sanomat 4.1.) Shkupollin rikokset eivät olisi mitenkään riittäneet oleskeluluvan kumoamiseen. Jälkikäteen hyytävä yksityiskohta on se, että oleskelua tukevana seikkana on otettu huomioon vakiintunut seurustelusuhde.

Ulkomaalaislain tulkinnassa näyttää tältä osin olevan ilmiselvä tarkentamisen ja yhtenäistämisen tarve. Onhan toisaalta viime kuukausina ollut julkisuudessa tapauksia, joissa taatusti ympäristölleen vaarattomien isoäitien oleskelulupaa täällä asuvien jälkeläistensä läheisyydessä ei ole suostuttu jatkamaan.

Suomen maahanmuuttopolitiikan linjaa ollaan, mm. taloudellisen taantuman seurauksena, kääntämässä kiristämässä. Tulijat joutuvat läpäisemään entistä tiukemman seulan. Tässä tilanteessa on tärkeää, että kaikilla viranomaisilla, eri puolilla maata, on yhtenäiset säännöt ja menettelytavat myös maassa jo olevia kohtaan.

Ennen surmatöitään Shkupolli vainosi pitkään entistä kumppaniaan. Se on nostanut esille tarpeen tehostaa lähestymiskieltojen noudattamisen valvontaa. Lainsäädäntötoimia sitä varten on suunniteltu jo aiemminkin, mutta voimavaroja varsinaiseen lain valmisteluun ei oikeusministeri Tuija Braxin (vihr.) mukaan ole. Uudenvuodenaaton tapahtumien pitäisi nyt herättää joko voimavarojen lisäämiseen tai tehtävien priorisointiin.

MARKKU ESPO