perjantai 1. tammikuuta 2010

YLE: Kosovon albaanit hyvin järkyttyneitä Espoon tapahtumista

YLE Uutiset: Kosovon albaanit hyvin järkyttyneitä Espoon tapahtumista 1.1.2010
Aamulehti: Gaonkar pelkää nyt ulkomaalaisvihaa 31.12.2009

Suomessa asuvat Kosovon albaanit ovat hyvin järkyttyneitä Espoon ampumistapahtumien johdosta. He pitävät tapausta yksittäisen ihmisen tekona, jota ei pidä yleistää koskemaan koko kansanryhmää tai muita maahanmuuttajia.

Suomen Kosovon albaanien edustaja Driton Nushi pitää Espoon välikohtausta hyvin valitettavana ja traagisena tapauksena, joka on järkyttänyt koko Suomen kansaa, mutta myös kaikkia Kosovon albaaneja.

- Haluan ottaa osaa kaikkien vainajien perheiden suruun, mutta myös tekijän perheen suruun, heilläkin on raskasta, Driton Nushi toteaa YLE Uutisten haastattelussa.

Samalla Nushi muistuttaa, ettei hän tai kukaan Kosovon albaaniyhteisössä pysty millään hyväksymään miehen tekoa. Nushi toivoo myös, ettei tapausta yleistettäisi koskemaan heidän yhteisönsä jäseniä.

- Se oli yksittäisen ihmisen teko ja intohimorikos. Minä otan siitä etäisyyttä, kuten koko meidän yhteisömme, Driton Nushi kertoo YLE Uutisten haastattelussa.

- Se tulee vaikuttamaan ihmissuhteisiin. Mutta sitä tekoa ei pitäisi käyttää hyväksi, kun joku nostaa rasistisia aiheita esille, Driton Nushi jatkaa.

- Toivon myös, että tämä olisi viimeinen tällainen tapaus, Nushi päättää.

___________________________________________

Uusi Suomi: Kosovon albaanit järkyttyivät Sellon surmista

Kosovon albaaneja Suomessa edustava Driton Nushi kiistää jyrkästi verkossa levinneet epäilyt, joiden mukaan Ibrahim Shkupolli olisi etsintäkuulutettu terroristi Serbiassa.

Myös keskusrikospoliisi on tutkinut epäilyjä, eikä sen tietoon ole tullut etsintäkuulutuksia.

Nushi sanoo STT:lle, etteivät Kosovon väkivaltaisuudet ole voineet vaikuttaa millään tavalla Espoon kauppakeskusampujaksi epäillyn tekoon.

– Hän ja koko hänen sukunsa on ollut Suomessa jo parikymmentä vuotta, Nushi korostaa.

Nushi ei tunne ampujaksi epäiltyä henkilökohtaisesti. Hänen tietojensa mukaan Shkupolli kävi Albaniassa ennen sodan alkamista, mutta palasi parin viikon päästä takasin Suomeen, koska ei päässyt Kosovon puolelle.

Nushi kertoo pelkäävänsä, että tragedia lisää ennakkoluuloja kaikkia maahanmuuttajia kohtaan.

– Tämä oli puhtaasti yksittäistapaus: mustasukkainen teko, joka johtui ihmissuhteista. Näin käy valitettavan usein myös suomalaisille miehille ja naisille.

Suomessa on noin 5 000 Kosovon albaania. Driton Nushin mukaan kaikki heistä ovat syvästi järkyttyneitä tapauksesta.
___________________________________________

Aamulehti: Gaonkar pelkää nyt ulkomaalaisvihaa

- Pelkään, että kaikki suuttuvat nyt ulkomaalaisille.

Naresh Gaonkar oli lähes päivittäisellä aamukahvillaan Espoon Sellon Citymarketissa torstaina, kun käytävän toiselta puolelta alkoi juosta hätääntyneitä, ammuskelusta puhuvia ihmisiä.

- Toiset puhuivat, että ilotulite oli räjähtänyt. En jäänyt ottamaan selvää vaan lähdin ulos, Gaonkar kertoo.

Hän pitää suosittua intialaista Curry Palace -ravintolaa kauppakeskus Selloa vastapäätä. Ampumistapauksen iltapäivänäkin asiakkaita on useita pöydällisiä. Teksti-tv ravintolan katon rajassa kertoo, että ampujaksi epäillään Ibrahim Shkupolli -nimistä miestä. Lehtitietojen mukaan hän on Kosovon albaani.

- Niin voisi päätellä. Hän näyttää hieman tutulta, mutta kanta-asiakkaamme hän ei ole, Gaonkar.

Ravintolan ikkunoiden takana hälytysajoneuvot seisovat evakuoidun kauppakeskuksen edessä. Liikenne palaa hiljalleen entiselleen.

Gaonkar pelkää, että tappajan paljastuminen ulkomaalaissyntyiseksi vahvistaa ulkomaalaisvihaa Suomessa. Hän on kuitenkin asunut riittävän pitkään Suomessa - kymmenen vuotta - ollakseen muodostanut suomalaisesta elämänmenosta oman käsityksensä.

- Kahdeksan vuotta sitten tällä paikalla oli vain Maxi-marketti ja metsää. Asiakkaita oli vähemmän, mutta kaikki tunsivat toisensa. Nyt kukaan ei tunne tunne toisiaan ja mitä vain voi tapahtua. Täälläkin kävi varkaita kaksi kuukautta sitten, eikä ketään ole saatu kiinni.

Intian Goalla syntynyt Gaonkar ei osaa sanoa, onko rikoksia oikeasti enemmän kuin ennen.

- Kyse on vain tunteesta sisällä. En tiedä, onko enää turvassa.