torstai 7. tammikuuta 2010

MTV3: Ulkomainen työvoima väheni rakennustyömailla

MTV3/STT: Ulkomainen työvoima väheni rakennustyömailla 7.1.2010

Lama on karsinut rakennustyömailta hieman enemmän ulkomaisia työntekijöitä kuin kotimaisia, ilmenee Rakennusteollisuus RT ry:n jäsenilleen viime vuoden lopulla tekemästä kyselystä.

Järjestäytyneiden talonrakennusyritysten työmailla työskentelee koko Suomessa 9,4 prosenttia ulkomaista työvoimaa, kun vuotta aiemmin luku oli kymmenen prosenttia. Uudellamaalla ulkomaalaisten osuus on 18 prosenttia, kun vuotta aiemmin osuus oli 19 prosenttia.

Aliurakoinnissa ulkomaisen työvoiman osuus koko maassa oli 14 prosenttia ja Uudellamaalla 22 prosenttia.

Kyselyyn vastasi 226 RT:n talonrakennustoimialan jäsenyritystä, joilla oli yhteensä runsaat 1 700 työmaata ja niillä runsaat 18 500 työntekijää.

_________________________________________

Iltalehti: Rakennusteollisuus: Ulkomainen työvoima tullut jäädäkseen

Lama kuitenkin karsi suhteellisesti enemmän ulkomaisia kuin kotimaisia työntekijöitä rakennustyömailta.


Rakennusteollisuus RT ry:n jäsenilleen viime vuoden lopulla tekemä kysely kertoo, että ulkomaisen työvoiman osuus maamme järjestäytyneillä rakennustyömailla on laman aikana hieman vähentynyt. Siitä huolimatta ulkomaiset työntekijät ja rakennusyritykset on lamankin aikana tuotu julkisuudessa usein negatiivisessa merkityksessä esiin.

- Suomi tarvitsee jatkossakin ulkomaista työvoimaa, sitä ei pidä nyt laman aikana lyhytnäköisesti unohtaa, muistuttaa työmarkkinajohtaja Tapio Kari Rakennusteollisuus RT ry:stä torstaina julkaistussa tiedotteessa.

Rakennusalalta siirtyy jo tällä hetkellä eläkkeelle todella suuri määrä työntekijöitä, noin 5 000 joka vuosi.

- Kun rakentaminen taas vilkastuu, on meillä kova pula ammattiosaajista, Kari uskoo.

Työvoima sopeutettava Suomeen

Ulkomaista työvoimaa vastaan on Karin mukaan muutenkaan turha pyristellä.

- Työvoiman vapaa liikkuvuus on EU-lainsäädännön takaama perusvapaus ja jokaisella EU-kansalaisella on oikeus työskennellä toisessa EU-maassa, hän muistuttaa. Tärkeämpää olisikin nyt keskittyä siihen, miten ulkomaisen työvoiman kanssa toimitaan hallitusti suomalaisessa järjestelmässä.

Ulkomainen työvoima tulisikin RT:n työmarkkinajohtaja Tapio Karin mukaan nähdä voimavarana, ei uhkana.

- Ulkomaalaisten osuus alan koko työvoimasta on vain kymmenen prosentin luokkaa, Kari sanoo.

Rakennussektori on erittäin työllistävä ala, jonka vaikutus heijastuu koko yhteiskuntaan: 40 prosenttia siihen sijoitetusta rahasta palautuu yhteiskunnalle erilaisten verojen ja maksujen muodossa.

Tausta: MÄÄRÄ EI OLE KASVANUT

Rakennusteollisuus RT ry:n vuoden lopulla Talonrakennusteollisuuden jäsenyrityksille kohdistettu kysely ei tue julkisuudessa esiintyneitä käsityksiä ulkomaisen työvoiman määrän kovasta kasvusta.

Aliurakoinnissa ulkomaisen työvoiman osuus on hieman pienentynyt viimevuotisesta: se on nyt koko maassa 14 prosenttia ja Uudellamaalla 22 prosenttia.

RT:n jäsenyritysten omissa työntekijöissä ulkomaalaisten osuus on säilynyt koko maassa samana, 1,9 prosentissa. Uudellamaalla sen osuus on nyt 5 prosenttia.

Kaiken kaikkiaan ulkomaista työvoimaa työskentelee järjestyneiden talonrakennusyritysten työmailla koko maassa 9,4 prosenttia ja Uudellamaalla 18 prosenttia. Vastaavat luvut viime vuonna olivat 10 ja 19 prosenttia.