maanantai 8. helmikuuta 2010

HS: Ministeri Thorsista valesivu Facebookissa

Helsingin Sanomat/STT: Ministeri Thorsista valesivu Facebookissa 8.2.2010

Maahanmuuttoministeri Astrid Thors (rkp) on joutunut ilkivallan kohteeksi yhteisöpalvelu Facebookissa.

Hänen nimissään on tekaistu valeprofiili, jossa Thorsin väitetään muun muassa kirjoittaneen, että "somalit ovat mukavia" ja "Suomi somalialaisille!".

Kyseisellä Facebook-sivulla on aito Thorsin kuva ja hänen ystävälistallaan on muun muassa tunnettuja politiikan vaikuttajia ja viestinnän ammattilaisia.

Thorsin erityisavustaja Corinna Tammenmaan mukaan valeprofiili on ollut tiedossa jo jonkin aikaa.

"Melkein sanoisin, ettei se ole ministerin kannalta pulmallinen, mutta ehkä niiden kannalta, jotka ovat suostuneet tälle sivuille ystäviksi. Tulevat huijatuiksi. Mitään rikosilmoitusta ei ole pohdittu", Tammenmaa sanoo.

Thorsilla on avustajan mukaan myös oikea Facebook-sivu.

Thors on joutunut erityisesti verkkokeskusteluissa poikkeuksellisen arvostelun kohteeksi maahanmuuttoasioissa. Häntä vastaan ovat hyökänneet nimimerkit, joiden tekstit ovat olleet hyvin maahanmuuttovastaisia.

Thorsin Facebook-profiilin kaappauksesta kertoi ensin Yle.

___________________________________________________

Turun Sanomat: Ministeri Thorsina esiintyvä haalii ystäviä Facebookissa

Maahanmuuttoministeri Astrid Thorsin (rkp) henkilöllisyys varastettiin internetissä. Tapaus paljastui maanantaina, kun tieto asiasta alkoi levitä Facebookissa.

Joku on luonut ministerin nimissä Facebook-profiilin ja alkanut haalia nyt ystäviä. Maanantai-iltana profiililla oli 62 ystävää, joiden joukossa on muun muassa yhteiskunnallisia vaikuttajia, julkisuuden henkilöitä ja toimittajia. Ystävälistan henkilöidenkään profiilien aitoudesta ei tosin voi olla varma, sillä kuka tahansa voi Facebookissa esiintyä kenä tahansa.

Astrid Thorsin nimissä olevassa profiilissa näkyy muun muassa muka ministerin kirjoittama kommentti: ”Suomi somalialaisille!” Lisäksi profiilin tiedoissa lukee: ”Somalit ovat mukavia.”

Thorsia on aiemmin verkkokeskusteluissa arvosteltu rajusti maahanmuuttoon liittyvissä asioissa. Hän on joutunut usein internetissä asiattomien vihjailujen ja sanallisten hyökkäyksien kohteeksi.

Monet tiedotusvälineet uutisoivat maanantaina illalla, että Thorsin profiili on hakkeroitu. Thorsilla on kuitenkin omakin profiili Facebookissa, eikä nyt julkisuuteen tullut ole sama. Thorsin oikea profiili ei ole yleisesti löydettävissä Facebookissa.

Turun Sanomat ei tavoittanut Thorsia tai hänen erityisavustajiaan maanantai-iltana kommentoimaan tapausta.

Valeprofiilin kuvana on valokuvaaja Seppo Sarkkisen ottama kuva, joka löytyy internetistä Thorsin nimellä tehdyllä kuvahaulla. Kuva on julkaistu Yleisradion internet-sivuilla, ja sen on voinut kuka tahansa ladata käyttöönsä. Thorsin omassa profiilissa on eri valokuva.

Toisena henkilönä esiintyminen internetissä ei sellaisenaan ole rikos. Keskusrikospoliisin ylitarkastaja Sari Kajantie otti kantaa asiaan Turun Sanomissa 23. tammikuuta:

– Niin kauan kun hän vain keskustelee ystävällisesti eikä esimerkiksi hanki yksityiselämän tietoja tai loukkaa kunniaa, poliisilla ei ole mitään keinoa puuttua siihen, Kajantie sanoi.